Türkiye’nin Maldivleri: Salda Gölü

Ülkemizin saklı kalmış doğal güzellikleri birer birer keşfedilip güzelliklerinin tadı çıkarılmaktadır. Bunların arasına bir yenisi daha katılmıştır. Herkesin hayran olduğu, rüyaları süsleyen, cennetin bir parçası kadar güzel olan Maldivlere turlarla giden, oradaki eşsiz plajları balayı tatili için tercih eden çok sayıda seyahat sever bulunmaktadır. Henüz bilmeyen, adını duymayanlar olsa da her mevsim turist çekebilen ve Maldiv adalarının pabucunu dama atacak bir gölümüz var: Salda Gölü. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi durumuna gelen göl halen doğal halini korumaktadır. Uzayıp giden beyaz ve temiz kumsalı ile mavinin tüm tonlarını, doğal güzelliklerini cömertçe sunması nedeniyle Salda Gölüne Türkiye’nin Maldivleri unvanı verilmiştir. Rüya gibi bir tatil yapmak için artık çok uzaklara gitmeye gerek kalmayacaktır.

Salda Gölü Nerede?

Burdur ilimizin Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü turkuaz rengi suyuyla, bembeyaz kumsalıyla bir kez görünce kolay unutulmayacak yerlerdendir. Upuzun sahil şeridinde kumsalda yürüyen biri kendini Maldivlerde gibi hissedebilir. Tek fark vardır o da turizmle ilgili fotoğraflarda görmeye çok alıştığımız tropikal bitkilerdir. Palmiyeler olmasa da geniş kıyı bandı, farklı yapıda kumsalı, bol oksijen ve güneşi ziyaretçileri Salda Gölünde bulunduğuna pişman etmeyecektir. Yakın zamana kadar sapa bir yol üzerinde kaldığından fazla ilgi toplamayan göl son zamanların gözdesi haline gelmiştir. Antalya, Denizli ve Burdur illerinin yaklaşık olarak ortasında yer alan göl şehirler arası ulaşım güzergahında olmadığından daha çok özel araçla gidilmekte veya sadece 5 Km. uzaklıkta oluşu sebebiyle Yeşilova minibüsleriyle de ulaşılabilmektedir.

Dünyanın 3. Derin Gölü

Bölge turizmine büyük bir hız kazandıran Salda Gölü dünyada bulunan en temiz ve dünyanın en derin gölleri arasında üçüncülüğü almıştır. 185 metreye yakın derinliği olan, deniz seviyesinden yüksekliği 1.193 metreyi bulan tatlı su gölü 57 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Tektonik bir çukurda oluşan Salda Gölünün arka tarafı çam ormanlarıyla kaplı olup keklik, yaban domuzu ve tavşan gibi hayvanlara yaşam alanı sağlamaktadır. Gölün sularında da yaban ördekleri yaşamaktadır.Göl suları çekildiği zamanlarda yedi adet beyaz ada ortaya çıkmakta, göle başka bir güzellik katmaktadır. Gölün etrafında serpantin (yılan taşı) ve kireçtaşından oluşan yamaçlar görülmektedir. Serpantin başkalaşım yoluyla oluşan, billur yapılı bir kayaçtır. Kıyılarda alüvyal ovalar, güney taraflarda da fazla büyük olmayan suyu tuzlu olan alanlar yer almaktadır.Salda Gölü çevresi orada olanlara kendini Maldivlerde hissettirecek kadar büyüleyici kumsalları olan plajlarla kaplıdır.

Gölün Suyu Çok Temiz

Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından gölün su kalitesi yaz ayları boyunca iki haftada bir örnekler alınarak bakteriyolojik olarak sürekli kontrol edilmektedir. Bu kontrollerde Salda Gölünün çevresindeki plajlar tam puan almaktadır.Gölün çevresindeki Orman plajı, Belediye halk plajı ve Doğan baba halk plajlarında kıyıdan çok uzaklaşmadan, belirlenmiş güvenli sınırlar içinde kalmak şartıyla yüzülebilmektedir. Yuvarlak görünümlü olan bu derin gölün suyu çok temiz olup rahatlıkla yüzülebilir desek de iyi yüzme bilmeyenlerin dikkatli olması gerekmektedir. Göle girenler yumuşak çamurumsu bir tabakayla karşılaştığı için biraz ürkütücü gelebilir. Gölde yüzmenin tehlikelerinden biri de aniden derinleşebilmesi ve bazı bölgelerinde taban kumunun çok hareketli olup bataklık etkisi yaratmasıdır. İyi yüzme bilenler bile güvenlik açısından kıyıdan fazla uzaklaşmamalı ve suya yalnız başına iken girmemelidir.

Konaklama Seçenekleri

Salda Gölü kalabalık sahiller yerine tatilini sakinlik ve huzur içinde, doğa harikası bir gölde geçirmeyi tercih edenler için mükemmel bir alternatiftir. Tertemiz havası, gölü çevreleyen ormanı, bembeyaz kumsalı ve temiz suyu ile Türkiye’nin Maldivleri olarak isim yapması çok şaşırtıcı değildir. 1989 yılından bu yana Salda Gölü ile çevresi 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Bilindiği gibi sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmemektedir. Kısıtlı da olsa yapılaşma olabilmesi için 1992 yılında yine sit alanı kapsamında kalsa da koruma derecesi düşürülerek yapılaşmaya sınırlı da olsa imkan tanınmıştır. Ziyaretçiler dilerse çadır kamplarında konaklayabilmektedir. Çadır tatilini tercih edenler Yeşilova Belediyesinin işlettiği Belediye Halk Plajı çevresinde kurulan çadırları kiralayarak ya da kendi çadırlarını kurarak kamp yapma imkanına sahiptir. Kendine ait çadır kuranlardan herhangi bir ücret alınmamakta ve çadırlara elektrik verilebilmektedir. Tatilciler çadır haricinde bungalov ev kiralayarak da tatilin keyfini çıkarılabilmektedir. Bungalovlar göle 50 metre uzaklığa konumlandırılmış, içinde yatak, tuvalet ve banyosu olan şirin, ahşap evlerdir.

Mangal ve Kamp Ateşinin Cazibesi

Kampçılar alışverişlerini belediyeye ait işletmelerden yapabilmekte ya da Yeşilova ilçe merkezini tercih edebilmektedir. Kamp alanında ateş yakmak, mangal yapmak da serbest bırakılmıştır. Çadır kiralama ücreti 2017 Haziran ayından 2018 ocak ayına kadar günlüğü 30 TL. bungalov evlerin ise 75 TL’dir. Kamp yapmanın en keyifli tarafı da geceleri kamp ateşi yakıp başında toplanmak ve eğlenmektir. Kamp alanında lavabolar, soyunma kabinleri, mangallar kullanıma hazır durumdadır. Çadır kampı için bir diğer seçenek Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkıdır. Burada kalmak isteyenler çadırını kendi getirmelidir. Burada da çadırlar işletmeden elektrik alabilmektedir. Etrafı çevrilip güvenlik önlemleri alınmış olan bu alanın plajında mavi ve yeşilin rahatlatıcı tonları arasında unutulmaz bir tatil yapma imkanı bulunmaktadır. Restoran, büfe ve piknik masalarının bulunduğu kamp alanı ideal bir tatil ortamıdır. “Çadır bana göre değil, ben çadırda rahat edemem, bungalov da istemem, biraz daha konfora ihtiyacım var” diyenler için de göl kenarında otelde kalabilme seçeneği vardır. Gölün eşsiz doğasını bozmayan otel konukların rahat edebileceği bir tesis olup kışın da kayak yapmak isteyenlere hizmet vermeye devam etmektedir.

Mars’a Benzerlik ve Çamur Banyoları

Nefis, bembeyaz kumsalı olan Salda gölünün kayaç yapısının eldeki verilerle karşılaştırıldığında Mars gezegenini andırdığı görülmektedir. Ziyaretçiler bu kumsallarda yalın ayak yürümekten büyük keyif almaktadır. Mars gezegeni benzeri yüzey şekilleri, toprak ve kayaçlara sahip bir diğer yer Kanada’dır. Kayaçlar magnezyum bakımından zengin bir çeşit karbonat içermektedir. Bu tip kayaçlar Mars’ta da bulunmaktadır. Benzerlik dünya dışı yaşam olasılıklarını bulmaya çalışan araştırmacıları da doğal olarak Salda Gölü ve çevresine çekmektedir. Cennetten bir köşe olan Salda Gölünün berrak sularında yüzmek ve kumsalında yürümek dışında yapılabilecek başka faaliyetler de vardır. Göl çevresinde sportif faaliyetlere katılabilen tatilciler çamur banyosu da yapabilmektedir. Göl suyunda bulunan magnezyum, kil ve soda şifa taşımaktadır. Gölün hem suyunun hem de çamurunun bazı cilt hastalıklarını iyileştirici özellikte olduğu söylenir. Gölün ancak birkaç yıldır tanınmaya başlaması nedeniyle ziyaretçi sayısı aşırıya kaçmamakta, başka tatil beldeleriyle kıyaslanırsa gelenler daha temiz bir çamur havuzu ile karşılaşmaktadır. Ziyaretçiler bu deneyimi yaşamadan dönmemelidir. Göl çevresinde yaptırılan deve turları da tatilcilerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Bisiklet Turları ve Kuş Gözlemleri

Kampçıların yapabileceği bir başka faaliyet de bisiklet turlarıdır. Kendi bisikleti olmayanlar Yeşilova Halk Plajından bisiklet kiralayabilmektedir. Tatilini Salda Gölünde geçirenler kuşların gözlenebileceği alanlar olduğunu da unutulmamalıdır. Salda Gölü havzasında 110 çeşit kuş türü bulunması kuş gözlemciliği açısından bölgeye ayrı bir önem kazandırmaktadır. Bu türlerden 75’i, kısa adı “Bern” olan Avrupa’da oluşturulan Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamının Korunması Sözleşmesi kapsamında korunmaktadır. Türkiye bu sözleşmeye 1984’de katılmıştır.

Yapılabilecek çok şey olan Salda Gölünde yapılamayacak şeylerden biri avcılıktır. Avlanmayı sevenler için üzücü bir haber olsa da Salda Gölünde avlanmak yasaktır. Göl ve çevresinde çok sayıda bitki ve hayvan yaşamakta ve gölde Salda yosunbalığı, otbalığı gibi endemik 4 balık türü bulunmaktadır. Bu açıdan gölün doğallığının korunması önem kazanmaktadır.

Maldivler kadar Miami plajlarını da anımsatan gölün nefis kumsal ve plajlarında mavi ve yeşilin tonlarını, güneşlenmenin ve sularda serinlemenin keyfini yaşarken bol bol da fotoğraf çekmeyi ve sosyal medyada paylaşmayı ihmal etmeyen tatilciler Salda Gölünün tanıtımına büyük katkı sağlamaktadır. Burdur’un Yeşilova ilçesi sahip olduğu göl sayesinde turistik bir belde haline gelmiş olup her mevsim çok sayıda ziyaretçi çekmeye devam etmektedir. İşletmeciler bu durumdan memnun olsa da tesislerin bir kısmının arıtma sistemleri yeterli olmamaktadır. Atık suların göle karışan derelere boşalması konusunda yeterli önlem alınmaz ve takipler yapılmazsa zamanla kirlilik artacak, problemler yaşanmaya başlayacak ve Salda Gölünün cazibesi azalacaktır. Bu olasılık göz ardı edilmemelidir.