Ankara Üniversitesi Cumhuriyet tarihini ve misyonunu milletiyle özdeşleştirmiş, bütünleştirmiş bir üniversitedir. Nasıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması, salt bir yönetim biçimini değiştirmenin çok ötesinde, çağdaş bilime, çağdaş demokratik değerlere ve kurumlara dayalı büyük bir toplumsal dönüşüm sistemi ise; Ankara Üniversitesinin açılışı da bilinen üniversite amaçlarının çok ötesinde, farklı bir misyonun somutlaşmasını ifade eder. Ankara Üniversitesi, Atatürk ilke ve inkılaplarının dayanaklarını oluşturmak, yurt geneline yaymak, kökleştirmek ve çağdaşlığın, bilimin ve aydınlığın ifadesi olan bu ilkelerin yılmaz savunuculuğunu yapmak üzere, temeli bizzat yüce Atatürk tarafından atılmış bir üniversitedir. Genç Cumhuriyetin yüksek öğretim alanındaki ilk ve çarpıcı icraatları, laik ve demokratik Cumhuriyetin yeni hukuk düzenini gerçekleştirecek hukukçuları yetiştirmek için 1925'te kurulan Hukuk Mektebini, Türk çiftçisine hizmet etmek üzere 1933'te öğretime başlayan Yüksek Ziraat Enstitüsünü, zengin Anadolu kültürünü araştırmak ve Türkiye'nin dünya ile dil ve kültür köprüsü kurmak amacıyla 1935'te açılan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini, 1859'dan beri Mektebi Mülkiye adıyla üst düzey kamu yöneticileri yetiştiren ve 1936'da Ankara'ya taşınan Atatürk'ün özel emir ve ilgileri ile kurulan Siyasal Bilgiler Okulunu açmak olmuştur. Bunlara, hazırlıkları Atatürk tarafından başlatılan ancak kuruluşu II. Dünya Savaşı nedeniyle 1940'ların başına kalan Tıp ve Fen Fakültelerini eklemek gerekir. 1925'te kurulmuş olan Hukuk Fakültesi, 1935'te faaliyete başlayan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi , 1943'te açılan Fen Fakültesi, 1945 yılında kuruluşu tamamlanan Tıp Fakültelerinden oluşan Ankara Üniversitesi 1946 yılında resmen kuruldu. Üniversite 1948'de Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ziraat ve Veteriner Fakültelerini bünyesine almış, 1949'da İlahiyat Fakültesi, 1935'de kurulan 1950'de Fakülte adını alan Siyasal Bilgiler Okulu , 1960'da Eczacılık Fakültesi, 1963'de Yüksekokul olarak kurulan 1977'de Fakülte olan Diş Hekimliği Fakültesi, 1965'de Eğitim Bilimleri Fakültesi ve 1965 yılında da şimdiki adı İletişim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksekokulu kuruldu. Mühendislik Fakültemiz, Fen Fakültesi bünyesinden ayrılarak 2001 yılında kuruldu; Sağlık Eğitim Fakültemiz ise 1996 yılında eğitim-öğretime başladı ve 2007 yılında da Sağlık Bilimleri Fakültesi adını aldı.
Ankara Üniversitesi Misyon ve Vizyonu
Ankara ÜniversitesiMisyonumuzVizyonumuz
Sayılarla
Ankara Üniversitesi'nde 14 fakülte, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulunda ve Devlet Konservatuvarı'nda ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim yapılmaktadır. Lisansüstü eğitim üniversiteye bağlı 12 enstitü bünyesinde sürdürülmektedir. Çok geniş yelpazeye yayılan 50'yi aşkın ön lisans, 100'ü aşkın lisans programı bulunmaktadır. 15 Mart 2010 itibari ile Üniversitemizde 2647 ön lisans ve 28775 lisans öğrencisi vardır. İsteyen öğrenciler ilk yıl yabancı dil hazırlık sınıfına devam edebilmektedirler. Öğretim üyesi sayısı bakımından ise Ankara Üniversitesi'nde 1120 profesör, 310 doçent, 280'i yardımcı doçent olmak üzere toplam 1710 öğretim üyesi görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimizin yanı sıra yardımcı öğretim elemanlarının toplam sayısı 1702'dir ve dağılımı öğretim görevlisi (125), uzman (194), okutman (285), ve araştırma görevlisi (1098) şeklindedir. Ayrıca Ankara Üniversitesi'nde 5324 idari personel görev yapmaktadır.
Güneş Kursu
Ankara Üniversitesi'nin sembolü olan Güneş Kursu, genellikle Hitit uygarlığına ait bir eser olarak kabul edilir ve çoğumuzda Ankara ve Anadolu çağrışımlarını uyandırır. Bulunduktan sonra ilk kez Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarafından sembol olarak benimsenen, Ankara Üniversitesi kurulduktan sonra da Üniversite'nin sembolü olan Güneş Kursu'nun anlamı ve öyküsü ile ilgili olarak Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ilginç bilgiler aktarıyor. Güneş Kursu'nun, Alacahöyük'te Atatürk'ün emriyle 1935 yılında başlayan kazılarla açığa çıkartıldığını, bu eserin Hitit öncesi döneminin yani Hatti döneminin bir eseri olduğunu belirten Prof. Dr. Çınaroğlu şunları söylüyor: "Güneş Kursu tunçtan yapılmış olup günümüzden yaklaşık 4250 sene önce dini merasimlerde ya da diğer merasimlerde standart olarak kullanılıyordu. Aynen Mehter Takımı'nın standartları gibi bir işlevi vardı. Sallandığı zaman ses çıkartıyor ve bu ses de o merasime katılanlara bir huşu veriyordu. Güneş Kursu'nu oluşturan yuvarlak dünyayı ya da güneşi temsil ediyor. Altta, iki adet boynuza benzer çıkıntı var ama boynuz değil. Ne olduğu kesin olarak henüz bilinmiyor. Üzerinde yer alan çıkıntılar ise doğanın çoğalmasını, üremeyi temsil ediyor. Kuşlar da aynı şekilde yine doğanın çoğalmasını, doğadaki hürriyeti anlatıyor.Bunun Güneş Kursu olduğu, benzer bir eserin gü-neş şeklinde ve ışınları yayar biçimde ele geçmesiyle anlaşıldı ve dolayısıyla bunların hepsine Güneş Kursu dendi." Prof. Dr. Çınaroğlu, Güneş Kursu'nun kesinlikle bir Hitit Eseri olmadığını belirtiyor. Hititlerden önce Anadolu'da yaşayan ve adı bilinen en eski Anadolu kavmi olan Hatti'lere ait olduğunu, yanlış olarak Hitit olarak yorumlandığını kaydediyor. Güneş Kursu'nun, Hititlerin Anadolu'ya gelmelerinden yaklaşık 300 sene önce yapıldığını ve kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Çınaroğlu, Hatti Kavmi'nin ise Anadolu'da Türkçe'nin de içinde bulunduğu Azyanik dili konuşan en eski kavim olduğunu dile getiriyor. Güneş Kursu'nun Alacahöyük'te Hatti beylerinden birinin mezarında bulunduğunu da belirten Prof. Dr. Çınaroğlu, buna Alacahöyük dışında hiç bir yerde rastlanmadığını, Hatti kralları öldüğü zaman bunun gibi 4-5 sembolle birlikte gömüldüklerini kaydediyor
----------
İletişim
Adres:Web:E-Posta:TelefonFaks:
Diger İletişim Bilgileri
Rektör
Prof. Dr. Cemal TaluğRektör Yardımcısı
Prof. Dr. Nilgün Hallorannhalloran@ankara.edu.tr
213 18 30
Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. N. Yasemin OğuzRektör Yardımcısı
Prof. Dr. A. Argun Karacabeyakaracabey@ankara.edu.tr
212 77 38
Rektör Danışmanı
Prof. Dr. Esin AkıRektör Danışmanı
Prof. Dr. Melek DelilbaşıRektör Danışmanı
Prof. Dr. Gülay KurtayRektör Danışmanı
Prof. Dr. Bekir OnurRektör Danışmanı
Prof. Dr. Bülbin SucuoğluRektör Danışmanı
Prof. Dr. İsmail Yalçınyalcin@ankara.edu.tr
222 95 31
Rektör Danışmanı
Doç. Dr. Nuran YıldızAB Genel Eğitim Programı ve ECTS/DS KoordinatörüProf. Dr. Ş. Hilal KaragülBelge Yönetimi ve Arşiv Sistemi Koord.Doç. Dr. Fahrettin Özdemirciodemirci@humanity.ankara.edu.tr
215 90 01 - 3242
Bilgi Hizmetleri KoordinatörüProf. Dr. Doğan Atılganatilgan@ankara.edu.tr
223 57 61
Çevre ve Yapı İşleri KoordinatörüDoç. Dr. Köksal Demirkoksaldem@ankara.edu.tr
215 90 35
Çocuk Üniversitesi KoordinatörüDoç. Dr. Tülin Sağlamsaglam@humanity.ankara.edu.tr
215 90 01’ 3246
Farabi Değişim KoordinatörüProf. Dr. S. Tuna KarahanKurumsal Gelişim KoordinatörüDoç. Dr. Hakan YılmazUluslararası Öğrenci Ofisi Koord.Doç. Dr. Pelin Arıbal@
212 25 33
Yönetim Destek KoordinatörüDoç. Dr. Nurdan Tuna GüneşYönetim Destek KoordinatörüYrd. Doç. Dr. Fazıl Gökgözfgokgoz@ankara.edu.tr
213 73 47
Hukuk MüşaviriYrd. Doç. Dr. Ayhan TekinsoyBilgi-İşlem Daire BaşkanlığıBaşkan
Rıza Ayhan
ayhan@ankara.edu.tr
212 10 23
Bilimsel Araştırma Proje OfisiUzman Iraz Haspolathaspolat@ankara.edu.tr
213 26 69
İç Denetim Birimi BaşkanlığıBaşkan
Vasfiye Koca
vasfiye@ankara.edu.tr
212 65 52
İdari ve Mali İşler Daire BaşkanlığıBaşkan
Naile Kıreker
kireker@ankara.edu.tr
223 43 63
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire BaşkanlığıBaşkan
Sema Şahin
ssahin@ankara.edu.tr
223 57 61
Öğrenci İşleri Daire BaşkanlığıBaşkan
Sinem Özkara
ozkara@ankara.edu.tr
223 43 67
Personel Daire BaşkanlığıBaşkan
Sevinç Sezer
sezer@ankara.edu.tr
223 43 64
Sağlık-Kültür ve Spor Daire BaşkanlığıBaşkan
Doç. Dr. Güven Sayılgan
sayilgan@ankara.edu.tr
362 97 80
Strateji Geliştirme Daire BaşkanlığıBaşkan
Ertuğrul Mülazımoğlu
mulazim@ankara.edu.tr
223 43 62
Yapı İşleri ve Teknik Daire BaşkanlığıBaşkan V.
Doç. Dr. Köksal Demir
koksaldem@ankara.edu.tr
215 90 35
Basımevi MüdürlüğüDöner Sermaye İşletme Müdürlüğüİşletme Müdürü
Osman Solmazlar
solmaz@ankara.edu.tr
212 91 78
Döner Sermaye Saymanlık MüdürlüğüMüdür Meliha Şavluk
@
212 45 04
Basın Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler BirimiUzman
Ufuk Koyuncu
koyuncu@ankara.edu.tr
222 85 32 - 212 79 08
Dil ve Tarih-Coğrafya FakültesiDekan
Prof. Dr. Rahmi ER
er@humanity.ankara.edu.tr
311 31 75
Santral
310 32 80
Diş Hekimliği FakültesiSantral
296 55 55
Eczacılık FakültesiSantral
203 30 00
Eğitim Bilimleri FakültesiSantral
363 33 50
Fen FakültesiSantral
212 67 20
Hukuk FakültesiSantral
595 50 00
İlahiyat FakültesiSantral
212 68 00
İletişim FakültesiSantral
319 77 14
Mühendislik FakültesiSantral
203 33 00
Sağlık Bilimleri FakültesiDekan
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu
hablemitoglu@health.ankara.edu.tr
319 20 45
Santral
319 50 18
Siyasal Bilgiler FakültesiSantral
595 12 00
Tıp FakültesiMorfoloji Kamp. Santral
310 30 10
İbn-i Sina Hast. Santral
310 33 33
Cebeci Hastanesi Santral
595 60 00
Veteriner FakültesiSantral
317 03 15
Ziraat FakültesiSantral
596 10 00
DEVLET KONSERVATUVARIMüdür
Doç. Dr. Hasan Yener
hyener@ankara.edu.tr
317 69 03
Santral
317 13 40
Beden Eğitimi ve Spor YüksekokuluSantral
221 16 01
Ev Ekonomisi YüksekokuluSantral
596 10 00
Yabancı Diller YüksekokuluSantral
485 05 07
Başkent Meslek YüksekokuluMüdür
Doç. Dr. Hande Kökten
hkokten@ankara.edu.tr
316 49 30
Santral
317 13 40
Beypazarı Meslek YüksekokuluSantral
763 30 21
Elmadağ Meslek Yüksekokulu
Müdür
Prof. Dr. Ayhan Şerbetçi
[email protected]
863 19 29
Santral
863 55 78
Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu
Müdür
Doç. Dr. Şebnem Akipek Öcal
[email protected]
319 60 04
Santral
595 50 00
Kalecik Meslek YüksekokuluSantral
857 13 94
Sağlık Hizmetleri Meslek YüksekokuluSantral
357 32 42
Adli Tıp EnstitüsüSantral
319 27 34
Biyoteknoloji EnstitüsüSantral
215 90 01
Eğitim Bilimleri EnstitüsüSantral
362 99 06
Fen Bilimleri EnstitüsüSantral
215 90 01
Hepatoloji EnstitüsüSantral
595 61 28
Kök Hücre EnstitüsüSantral
362 30 30’7099
Nükleer Bilimler EnstitüsüSantral
212 85 77
Sağlık Bilimleri EnstitüsüSantral
215 90 01
Sosyal Bilimler EnstitüsüSantral
215 90 01
Türk İnkılap Tarihi EnstitüsüMüdür
Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan
tfertan@ankara.edu.tr
316 53 25
Santral
316 62 69
Afrika Çalışmaları Uygulama ve Araştırma MerkezAkarsu Göl ve Denizlerde Jeolojik Araştırma ve Uygulama Mer.Ankara Çalışmaları Araştırma ve Uygulama MerkeziMüdür
Prof. Dr. Aliye Öztan
oztan@humanity.ankara.edu.tr
310 32 80 - 1030
Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama MerkeziAvrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama MerkeziBeyin Araştırmaları ve Uygulama MerkeziÇevre Sorunları Araştırma ve Uygulama MerkeziMüdür
Doç. Dr. Mehmet Somuncu
somuncu@humanity.ankara.edu.tr
310 32 80 - 1202
Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama MerkeziDeprem Araştırma ve Uygulama MerkeziFikri ve Sınai Haklar Araş. ve Uyg. MerkeziGüneydoğu Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araş. Merk.Müdür
Prof. Dr. Melek Delilbaşı
mdelilbasi@ankara.edu.tr
212 92 05
İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkeziİnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanlığı Araştırma ve Uygulama MerkeziKadın Sorunları Araştırma ve Uygulama MerkeziKalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma MerkeziKüçük İşletmecilik ve Girişimcilik Araştırma ve Uygulama Mer.Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Mer.Müdür
Doç. Dr. M. Necati Kutlu
kutlu@ankara.edu.tr
215 24 84
Onkoloji Araştırma ve Uygulama MerkeziOsmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama MerkeziMüdür
Prof. Dr. Yılmaz Kurt
kurt@humanity.ankara.edu.tr
310 32 80 - 1065
Otistik Çocuklar Tanı, Tedavi Araştırma ve Uygulama MerkeziÖzel Eğitim Araştırma ve Uygulama MerkeziPsikiyatrik Kriz Araştırma ve Uygulama MerkeziStratejik Araştırmalar MerkeziMüdür
Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan
tfertan@ankara.edu.tr
316 53 25
Su Altı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama MerkeziMüdür
Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu
sahoglu@humanity.ankara.edu.tr
310 32 80 - 1133
Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama MerkeziTÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uyg. Merkezi)Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama MerkeziMüdür Prof. Dr. Ali Özçağlar
ozcaglar@humanity.ankara.edu.tr
310 32 80 - 1211
Üreme Sağlığı Teşhis Tedavi Eğitim Araştırma ve Uyg. Merk.Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma MerkeziSürekli Eğitim MerkeziMüdür V.
Elçin Çiğner Cengiz
cengiz@ankara.edu.tr
215 90 01 - 3410
Uzaktan Eğitim MerkeziAnkara Üniversitesi GözlemeviEnformatik BölümüBaşkan
Prof. Dr. Baki Koyuncu
bkoyuncu@ankara.edu.tr
215 90 01 - 3204
Güzel Sanatlar BölümüBaşkan
Uzman Ceylan Türkşen
cturksen@ankara.edu.tr
363 46 27
Türk Dili BölümüAnkara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi (ANKÜSEV)TelefonAdres
Gölbaşı ÖRSEM (Öğrenci Rehabilitasyon ve Spor Eğitim MerkeziTelefonAdres:
Ilgaz ÖRSEM (Öğrenci Rehabilitasyon ve Spor Eğitim Merkezi)Telefon:Adres
Manavgat ÖRSEM (Öğrenci Rehabilitasyon ve Spor Eğitim Merkezi)TelefonAdres:
Olimpik Yüzme HavuzuTelefonAdres:
Tenis Kortları@
TelefonAdres:
Ankara Üniversitesi Geliştirme VakfıTelefonAdres:
Okullar Genel KoordinatörüAyşe Ruhiser Mergenciİlköğretim Okulu
Müdür V. Neriman Altun
@
489 80 01
Lise
Müdür
Fatih Canpolat
fthcnplt@ankara.edu.tr
489 80 09
Adres:
Ankara Üniversiteliler DerneğiBaşkan
Prof. Dr. Günal Akbay
akbay@ankara.edu.tr TelefonAdres:
Ankara Üniversitesi Spor KulübüTelefonAdres:
Ankara Üniversitesi Uygulamalı Anaokulu ve Çocuk KulübüMüdür Dr.
Müdriye Yılmaz Bıçakçı
anaokul@ankara.edu.tr TelefonAdres:
Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyi BaşkanlığıBaşkan
Olcay Çağlar
konsey@ankara.edu.tr TelefonAdres: