BilgilerMerkez nüfusu İlçe nüfusu407 101 (2000)Yüzölçümü573 km²Rakım850 metreKoordinatlar40°7′60″N
33°6′0″EYönetimBelediye SitesiKaymakamlık SitesiCumhuriyet öncesi Ankara şehir merkezi yerleşiminin tamamını günümüzde içine alan ilçeye, "Antik ve Osmanlı Ankara'sı" dememiz yanlış olmayacaktır. Bu sebeple de 1922 yılına kadar Ankara şehrinin tarihi ile aynı geçmişe sahip olan ilçe, 1953 yılında "Altındağ" adı ile merkez idarî ilçe birimi olarak kurulur. Ankara'nın merkez ilçelerinden olan Altındağ'ın doğusunda Elmadağ, güneyinde Çankaya, güneydoğusunda Mamak, güneybatısında Yenimahalle, batısında Keçiören ve kuzeyinde Akyurt ilçeleri bulunmaktadır. Yüzölçümü 185 km2dir.
Milat öncesi ve sonrası yerleşmelerin bulunduğu ilçede ilk şehri, Friğ Kralı Midas kurar. Daha sonra Galatların şehri olan ilçe, Roma dönemine ait antik yapıların günümüze kadar ulaştığı, Bizans'ın askerî ve dinî merkezli bir şehridir. Anadolu Selçuklu'nun "melik" şehri olmuş ve Osmanlı'nın "eyalet" merkezliğini yapmış, zengin bir tarihe ve kültür mirasına sahiptir. "Ahiler Diyarı"dır.
Ankara şehrinin tarih ve kültür mirasını ilçe sınırları içerisinde taşıyan Altındağ, Milli Mücadelenin karargâhı, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulduğu, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın ilk mebus olduğu, "İstiklal Marşı"nın yazıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği, tarihî mekanlara sahiptir. Kısacası Başkent Ankara'nın ilk yerleşme alanıdır.
Ankara'nın önemli hastaneleri, büyük parkları, spor tesisleri, tarihi semtleri ve meydanları, ticari merkezleri, resmi kurumlar, Siteler semtinde mobilya üretim tesisleri, Altınova beldesinde sanayi tesisleri ve Çubuk-I Barajı, ilçe hudutları dahilindedir. Çubuk Çayı, İncesu Deresi ve Hatip Çayı ilçe hudutlarından geçer. İlçede kentsel dönüşüm proje uygulamaları hızla devam etmektedir.
Bu resim küçültülmüştür. Orjinal boyutunu(715x336) görmek için tıklayın.
AltınparkALTINOVA BELDESİ
"Yukarı Gicik" (Orhangazi Mahallesi) Köyü arazisinin Çubuk-I Barajı'nın suları altında kalması sonucu komşu köy Peçenek sakinleri ile birlikte Çubuk Ovası'ndaki Necip Paşa Çiftliği'ni satın alarak buraya göç etmeleri sonucu "Aşağı Gicik" adını alan bir yerleşim birimidir. Daha sonraki yıllarda, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yörenin fabrika bölgesi olarak planlanması, Çubuk ovasına canlılık getirmiştir. Böylece "Yukarı Gicik" Köyü'nden bazı ailelerin Aşağı Gicik Köyü'ne göçmeleri ve dışarıdan da göç alması sonucu büyüyen bu köyün adı, 1989 yılında "Altınova" olarak değiştirilmiş, 1994 yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur. Beldenin; Yıldırım Beyazıt, Peçenek, Orhangazi ve Karaköy Mahallesi olmak üzere dört mahallesi vardır. İlçe merkezine uzaklığı 17 km. olup, 2000 yılı nüfus sayımına göre 3.023 nüfusa sahiptir. Beldede Sağlık Ocağı ve İlköğretim Okulu vardır. Ankara'nın kuzey doğusunda, Esenboğa Havaalanı yol güzergahında, Kalecik-Çankırı yolu üzerinde bulunan belde, çevresinin hızlı gelişmesi neticesinde, şu an yaklaşık 4.500 nüfusa sahiptir. Her yıl ciddi manada göç almaktadır. Ulaşım, eğitim, sağlık ve altyapı açısın¬dan problemi olmayan beldelerden birisidir.