Glokom, göz sıvılarını boşaltan sistemin zayıflaması sonucu gözdeki sıvı basıncının (intraocular basınç) artmasıyla ortaya çıkan bir göz hastalıkları grubudur. Glokom, bir optik sinir hastalığıdır.

Glokom Belirtileri Nelerdir?

Gözde artan basınç optik sinirlere zarar vererek görüş alanında kör noktalar oluşmasına neden olur. Kör noktaların yanı sıra, glokom semptomları arasında görüşün bulanması, periferik görüntü kaybı, ışıkların çevresinde haleler görme, göz ağrısı ve gözlerin kızarmasını sayabiliriz.

Glokomun Sonuçları Nelerdir?

Glokom körlüğün en başta gelen sebeplerinden biridir. Genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlandıkça daha sık görülmeye başlar. Teşhis edilip tedaviye başlanırsa, glokom kolayca kontrol altına alınabilir. Yalnızca fark edilmez ve tedavi edilmezse körlüğe neden olur. Binlerce insan glokom hastası olduğunu bilmemektedir.

İntraocular basıncı düşüren ilaçların birçoğu bitkisel kaynaklardan türetilmiştir.

Glokom için kullanılan bitkisel çözümler

Jaborandi (Pilocarpus): Standart bir glokom ilacı olan pilokarpin, tropikal bir Güney Amerika ağacı olan jaborandiden elde edilir. Jaborandi, daha ispanyol kaşifler kıtaya ayak basmadan önce halk arasında ilaç olarak kullanılmaktaydı. Kaşifler gelir gelmez bu ağacın değerini fark ettiler. 1648 yılında, ispanyol doğa bilimciler bu bitkinin göz hastalıklarını tedavi edebildiğini keşfettiler. Derken ilk kez 1875 yılında jaborandiden pilokarpin elde edildi. Pilokarpin intraocular basıncı düşürdüğü için, bazı glokom türlerinin tedavisinde karşımıza göz damlası şeklinde sık sık çıkar. Uygulandığında, 15 dakikadan daha kısa bir sürede etkisini göstermeye başlar ve gözü 24 saat boyunca korur. Günümüzde glokom hastaları tedavileri için sentetik pilokarpin kullanmaktadırlar. Bu standart ilaç aslında bitkisel kökenlidir.

C vitamini içeren sebze ve meyveler: Yapılan çok sayıda araştırma, C vitamininin intraocular basıncı düşürdüğünü göstermiştir. Biber türleri, brokoli, lahana, turunçgiller, Brüksel lahanası, guava, maydanoz ve çilek C vitamini açısından zengin kaynaklardır. Beslenme uzmanları ve doğal gıda uzmanları, günde 2.000 ila 35.000 mg. C vitamini alınmasını öneriyorlar. Eğer yüksek dozlarda kullanmayı düşünecekseniz mutlaka doktorunuza danışın.

Hercai menekşe (Viola): Bu bitki doğal şifacılann glokom tedavisi için sıklıkla başvurdukları, rutin adlı bir bileşik içerir. Veri tabu ııınıa göre, yabani hercai menekşe, kuru ağırlığı dikkate alındığında, % 23’e varan oranlarda rutin içerebilmektedir. Standart ilaçlarla bil likte kullanılması halinde rutin, intraocular basıncın düşmesine kal kıda bulunmaktadır. Rutin aynı zamanda pagoda ağacı çiçekleri, menekşe, okaliptüs yaprakları ve dut yapraklarında da bulunur.

Yaban mersini (Vaccinium myrtillus): Bu bitki, aralarında glokomun da yer aldığı, hemen hemen her türlü göz hastalığına karşı kullandan geleneksel bir ilaçtır. Bu özelliğini, içeriğindeki antosiyanid adlı C vitaminin bozulmasını önleyen bileşikten dolayı kazanmiştir. Antosiyanidler C vitaminin bozulmasını önleyerek, C vitamininin gözleri koruma işlevini yerine getirmesini sağlarlar. Yaban mersini ve çay üzümü gözler için koruyucu ve tedavi edicidir.

Çoban çantası: Bitki çayının içine çoban çantası ekleyip içebilirsiniz. Görüşü berraklaştırmak için kullanan bir bitkidir.