Gittikçe sağlıksız bir hale gelen besinleri organik bulmak oldukça zor ve pahalı bir hale geldi. Ayrıca anormal iklim değişiklikleri sebebiyle çok tüketilen besinler bile oldukça pahalılaşıyor. Tüm bu sebeplerle insanlar kendilerine hem sağlıklı hem de ulaşılabilir bir besin arıyor. Bunlardan biri de son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz kinoa.Aslında tarihi çok eskilere dayansa da tüm dünyaya yayılması ve popüler bir yiyecek haline gelmesi son yıllarda gerçekleşti diyebiliriz. Sağlıklı, kilo vermeye yardımcı ve doyurucu olması sebebiyle sıkça tercih edilen kinoanın daha birçok faydası var...
1. Güney Amerika'da yetiştirilen kinoa ilk olarak İnkalar tarafından yetiştirilmeye başlandı ve "Tüm tahılların annesi" olarak biliniyor
İnkalara göre kinoa kutsal bir besindi ve savaşçıların gücünü arttırdığına inanılıyordu.
2. Tadı tahıla benzeyen kinoa Chenopodioideae alt familyasından bir otsu bitkidir aslında. Bu familyada ıspanak, kara pazı gibi besinler vardır
3. Kinoanın etli yaprakları vardır ve açtığı çiçekler zamanla tohumlara dönüşür. Kinoanın beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere 3 çeşidi vardır
4. İşte bu tohumlar kurutularak kinoanın tükettiğimiz son haline getirilir
5. Dünyanın büyük oranda besin ihtiyacını karşılayan pirinç ve buğdayla karşılaştırıldığında pirinçten 2 kat fazla proteine sahiptir ve yetiştirilmesi pirince göre çok daha kolaydır
6. Kinoa Amerika'da yıllardır tüketiliyor olsa da son yıllarda tüm dünyaya yayıldı ve "süper besin" olarak adlandırılmaya başlandı
7. Kinoanın besin değeri oldukça yüksektir ve teknik olarak olmasa da tam tahıllı bir besindir
8. Çoğunlukla organik olarak üretilen kinoa GDO içermez, glutensizdir
9. Vitamin, mineral ve lif içeriği oldukça yüksektir, kolestrol içermez
10. Ayrıca içinde yüksek miktarda kalsiyum, çinko, demir ve fosfor barındırır
11. Kinoanın içinde bulunan demir kansızlığa, lifler ise kabızlığa iyi gelir
12. Yağ oranı oldukça düşüktür, kilo aldırmayan bir besindir
13. İçinde bulunan yüksek protein sayesinde vejeteryan ve veganlar için oldukça faydalıdır
14. İçindeki süperoksit dismutaz enzimi sayesinde yaşlanmayı geciktirir, doku yenilenmesine yardımcı olur
15. Kinoayı bulgur ve pirincin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanabilir, aynı yöntemlerle pişirebilirsiniz
16. Ayrıca kinoa NASA'nın uzaya gönderdiği astronotların beslenmesinde kullanılmaktadır ve bu sebeple Birleşmiş Milletler 2013 yılını "Kinoa Yılı" ilan etmiştir