Mantar Dolapta Kaç Gün Saklanır?
mantar, mantar ne kadar süre saklanır, mantar buzdolabında kaç gün saklanır, kültür mantarı buzdolabında kaç gün saklanır
Yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için gerekli olan tüm besin maddelerini hazır olarak alması şart olan mantarlar, kültür ortamında da üretilebilmektedir. Ülkemizde kültür mantarı olarak adlandırılan mantarlar, şapkalı mantar türleri arasında yer alan Agaricus Bisporus türüdür. Kültür mantarının ekolojik ihtiyaçları iklim şartlarına göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple kültür mantarı yetiştiriciliğinde, mantarların isteğine uygun iklimlendirme yapılması gerekmektedir.
Sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunan kültür mantarı, hem taze olarak hem de dondurularak tüketilebilen, yemeklere lezzet ve vitamin katan, oldukça faydalı bir besindir.
Kültür mantarı nasıl saklanır?
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir. Bir haftadan sonra rengi yavaş yavaş kararmaya başlar. Poşete koyularak saklandığı takdirde çabuk bozulur. Kültür mantarları buzluk poşetlerine tanzim edilerek derin dondurucuda rahatlıkla saklanabilir. Buzluktan çıkarıldıktan sonra kolay çözünür ve kısa bir sürede kullanıma hazır hale gelir. Kültür mantarının derin dondurucuda saklanma süresi ortalama bir yıldır.
Kültür mantarı nasıl temizlenir?
Öncelikle mantarın sap kısmı yavaşça çekilerek koparılır. Şapka kısmında görülen siyah kısımlar soyulur. Bunun için, zarın ucu bir bıçak yardımıyla kaldırılarak kalanı kolaylıkla soyulabilir. Zar temizleme işleminden sonra, nemli bir bezle kalan siyahlıklar temizlenebilir. Mantar soyulmadan, suyla temizlenmek isteniyorsa sebze yıkama fırçası kullanılabilir.
Mantar yıkandığı takdirde, vitamin değerlerinin kaybolup kaybolmayacağı yönünde kesin bir araştırma bulunmamaktadır. Bununla birlikte mantarlar, ayıklama işleminin ardından hemen pişirilmelidir. Aksi halde bekleyen mantarlar beyazlıklarını yitirmektedir. Bu süreyi biraz daha uzatmak için mantarların yüzeyi limon suyuyla ovulabilir.
Kültür mantarının faydaları nelerdir?
- A, B, K ve D vitaminleri içeren mantar, bedensel ve zihinsel gelişimi destekleyici niteliktedir.
- Sinirleri rahatlatır, yorgunluğu giderir. Düşünme ve öğrenme kabiliyetini artırır.
- Potasum, fosfor, kalsiyum, demir ve bakır mineralleri yönünden zengindir. İçeriğindeki çinko sayesinde yaraların iyileşme sürecini hızlandırır ve cildi güzelleştirir.
- Etle aynı protein oranına sahip olan kültür mantarı, yağ bakımından fakir olduğu için kilo aldırmadığı gibi, zayıflamak isteyenlerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bir besindir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar ve vücut direncini artırır.
- Tıpkı çam mantarı ve kuzu göbeği gibi bol miktarda lif içeren kültür mantarı, metabolizmanın düzenli çalışmasını destekler.
- Diş ve kemik gelişimi üzerinde olumlu etkileri gözlenmektedir. Özellikle çocukların sağlıklı gelişimi için mükemmel bir yardımcıdır.
- İyi bir C vitamini kaynağı olan kültür mantarı, bünyesinde bulunan amino asitlerle kansızlığa karşı etkilidir.