Travma terapisi insanlar korku ve dehşet duyguları uyandıracak düzeyde yaşamı tehdit eden olaylar sonrasında bir takım psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir. Travmatik olayların ardından gelişebilen bu problemler genel olarak psikolojik travma olarak adlandırılır.
İnsanların travmatik olaylardan etkilenimleri farklıdır. Bazı insanlar hızla eski ruhsal dengesine dönerken, bazı insanlar travmatik deneyimin olumsuz etkilerini taşımaya devam ederler. Bu farkları ortaya çıkaran birçok etkenden söz edebiliriz. Travmatik olayın şiddeti, süresi, niteliği gibi olaya ilişkin özelliklerle birlikte kişisel özellikler de sonrasında yaşanan sorunları etkileyebilmektedir.
Her insanın travmatik deneyimlerden etkilenimi farklı olduğu gibi, psikolojik travma yaşayan bireylerin de gösterdikleri belirtiler arasında farklılıklar vardır. Travmatik olayı rüyalarda ya da uyanıkken yeniden yaşıyor gibi hissetme; ses, ışık gibi uyaranlara aşırı tepki verme, travmatik olayı hatırlatan durumlardan, insanlardan, konuşmalardan kaçınma, travmatik olayın tamamını ya da bazı kısımlarını hatırlayamama gibi belirtiler en sık karşılaştığımız sorunlardır.
Travma terapisi, psikolojik travma geçiren bireylere uygulanan bir psikoterapi yöntemidir. Bu terapinin işleyişi, danışanın yaşına, yaşadığı sorunlara, kişisel özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Travma terapisinin amacı, travmatik deneyimle hayatının bütünlüğü bozulmuş, kendine ve dünyaya inancı ve güveni sarsılmış, işlevselliğini sürdürmekte zorluk çeken bireylerin hayatlarını yeniden bütünlüklü ve anlamlı düzeye taşımasına yardım etmektir. Travmatik deneyimin gerçekleşmiş olması ve kişinin korkunç bir duruma maruz kalması gerçeği değiştirilemezse de, kişinin bu deneyimi yeniden yazması ve yaşamında doğru bir bağlama yerleştirerek yeniden bütünlüklü bir kendilik algısını kazanması mümkündür.
alıntı