Haftada 2 defa kokoreç yemenin faydaları
Kokoreç yemeyi sevenler kadar sevmeyenlerde mevcut. Ancak birazdan vereceğimiz bilgilerden sonra kokreç sevmeyenler bile kokoreç yemek isteyecek. İşte İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yavuz Dizdar'a göre haftada 2 defa kokoreç yemenin sağlımıza olan faydaları…
1Prof. Dr. Yavuz Dizdar, kokerecin insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yiyecek olduğunu açıklayarak haftada en az 2 defa kokreç tüketmenin faydalarından bahsetti .
2Etten daha besleyici
Sakatatlar vücudun bağırsak florasını düzenleyerek, vücudu beslemeye yardımcı olur. Kuzu kokoreç, bağırsakların mikroorganizma örtüsünü sağlıklı kılar.
Ölümlerin bir çoğu bağırsak florasının bozulması sonucunda meydana gelmektedir. Bu nedenden dolayı bağırsaklar vücut sağlığı için oldukça önemli. Uzmanlara göre bağırsaklar, vücutta ikinci beyin olarak adlandırılıyor.
3Otizmin çaresi olabilir
Başta otizm olmak üzere alerjiler ve romatizma hastalıkları kokoreçin çare olduğu hatalıklardan.
4Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlıyor
Kokoreç yendiğinde mikroorganizma desteğinin dışarıdan alındığını söyleyen Dr. Dizdar, “Eksilme ve denge bozukluğu varsa, bu desteği dışarıdan alıp hafif bağırsakları mülayim hale geçirebilir ama hiç bir önemi yok.
Flora değişiminden kaynaklanıyor ve bununla birlikte bağırsaklar daha iyi çalışmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.
5Hijyen önemli değil!
Kokorecin bozulmaya çok açık olduğunu belirten Dr. Dizdar, “İnsanların hijyen takıntısı var ama bir yere kadar. Pşirme işlem hemen yapılmak zorunda kokoreççiler ‘bir gün suda bekliyor’ diyor ama hiç zannetmiyorum.
Çünkü kokoreç bozulmaya çok açıktır. Hemen temizliği yapılıp içi açılır, sonra yıkanır arkasından zaten sarılıp haşlanıyor; temizliği bu kadar. Sıfır hijyene indirmeye çalışırsan kokoreçliğini yitirir” dedi.
Kokoreç nasıl pişirilmeli?
6Kokorecin ağır ateşte pişmesini gerektiğini aktaran Dr. Dizdar pişirme metoduna ilişkin de şöyle konuştu:
“Kokoreç dönerek pişirmek anlamına geliyor. Evde yapılabilir bir şey değil. Merak eden pişirebilir ama içerisindeki yağın pişme sırasında eriyip aktığı için çok yağlı kalmıyor. Evde bunu yapabilmek için ona uygun aparey lazım yoksa yağı içinde kalır. ''Ağır ateşte pişirilmesi gerekiyor'' dedi.