Uzun bir tatil dönemi sonrası okula alışmak tüm çocuklar için zor olsa da, bazıları için bunun nedeni farklı olabilir. Derslere hala adapte olamıyor, öğrenme güçlüğü çekiyorsa bu belki de uyku apnesinin habercisi, çünkü bilinenin aksine bu hastalık sadece yetişkinlerde görülmüyor!
Öyle ki yapılan birçok araştırmaya göre, çocukların yüzde 7-10’unda horlama ve yüzde 2-4’ünde uyku apnesi ortaya çıkıyor. Nedeni bilinmemekle birlikte erkek çocuklarında daha fazla görülen uyku apnesi, çocuğun hem derslerindeki başarısını hem de okuldaki sosyal ilişkilerini ciddi boyutlarda etkileyebiliyor. Paniğe kapılmanıza gerek yok! Zira bu çaresi olan bir hastalık.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, Uyku Apnesi’nin çocuklarda okul hayatı üzerindeki olumsuz etkilerini ve kaliteli bir uyku için ne tür tedaviler uygulandığını anlattı.
Büyük bademcik ve geniz eti, en sık görülen nedenleri. Uykuda solunum bozuklukları; horlama, üstünü açarak ve terleyerek uyuma, sürekli sağdan sola soldan sağa dönme, nefes alabilmek için başı geriye atma ve solunumun bir kere bile olsa durmasıyla karakterize olan bir tablo. Öz, “Bunun sonucunda da uyku apnesi, yani uykuda solunum durması gibi son derece önemli bir tablo ortaya çıkıyor. Ayrıca şişmanlık, alerji ve astım, reflü, büyük dil, baş ve yüzde gelişim bozuklukları da uyku apnesine neden olan yardımcı faktörler olarak sorumlu olabiliyor.” diyor.
Prof. Dr. Ferhan Öz’e göre, uykuda solunum bozukluklarının çocuğun okul hayatında yarattığı başlıca sorunlarsa şöyle:
• Çocuğun derslere konsantre olmasını güçleştiriyor,
• Kelime hazinesi gelişiminin, ezberleme ve öğrenme yeteneğinin azalmasına yol açıyor.
• Uykuda solunum bozukluğu nedeniyle uyuma düzenleri bozulan ve yeterince uyuyamayan çocuklar aynı zamanda gün boyunca hırçın ve tahammülsüz oluyor. Bunun sonucunda okulda öğretmenleri ve arkadaşlarıyla olan iletişiminde ciddi problemler yaşayabiliyor.