Kadınlarda Meme Kanseri
Meme Kanseri Artık Korkutmuyor...
Meme cerrahisindeki son gelişmeler sayesinde kadınlar göğsünü kaybetme korkusundan kurtuluyor. Işın tedavisi gibi gelişmiş tedavi yöntemleri ile meme kanserine karşı hastalar artık çaresiz değil. 10-15 sene öncesine kadar meme kanseri söz konusu olduğunda mutlaka
göğsün tamamı alınıyorken, artık kanserli dokusu alınıp ardından ışın tedavisi gören hastalar, memesinin tamamı alınan hastalarla aynı ömür süresine sahip olabiliyor. Meme kanseri, mamografi gibi memeye özgün radyolojik yöntemlerle ve düzenli yıllık takiplerle erken safhada ortaya çıkarılabiliyor. Memeye özgün radyolojik yöntem ile doktorun elle fark edemeyeceği küçük kitleler bile erken teşhis edilebiliyor. Ailesinde meme kanseri olmayan ve herhangi bir şikayeti bulunmayan kişiler, yıllık mamografi ve düzenli hekim muayenelerine 40 yaşında başlayabilirler. Ancak kadınların daha erken yaşlarda kendi aylık muayenelerini yapmalarında yarar var. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kişiler ise bu konuda özellikle dikkatli olmalı ve tetkiklere erken yaşta başlamalıdır. Meme kanserinin erken tanısında önemli diğer bir husus da kadınların kendilerini düzenli olarak muayene etmesidir.
Kendinizi Nasıl Muayene Edebilirsiniz?
Duşta: Sağ kolunuzu kaldırın. Sol elinizin parmak uçlarıyla sağ göğsünüzün her tarafını yoklayın. Herhangi bir kitle ya da cilt değişikliğini hissedebilmek için elinizi nazik hareketlerle hareket ettirin. Sonra sol kolunuzu kaldırın ve sağ elinizle sol göğsünüzü muayene edin.
Aynanın önünde: Kollarınızı iki yana sarkıtın. Göğüslerinizde akıntı, kırışma, çukurlaşma ve cilt dokusunda değişiklik gibi alışılmadık bir durum olup olmadığını inceleyin. Ellerinizi başınızın arkasında kavuşturun ve göğüslerinizin şekilleri ve kenarlarında bir değişiklik olup olmadığını araştırın. Her iki meme ucunu yavaşça sıkın ve akıntı olup olmadığına bakın.