İç Mekan Süs Bitkileri Bakım Önerileri
İç mekan süs bitkileri ya da diğer adıyla salon bitkileri dış mekan ve bahçe bitkilerinden daha farklı bakım gerektirmektedir. Bahçe bitkileri genellikle daha dayanıklı olurken iç mekan süs bitkilerinin gübrelenmesi, sulanması, toprağının özellikleri ve aldığı güneş miktarı gibi noktalar daha fazla dikkat gerektirir. Bu yazıda iç mekan süs bitkileri bakımı hakkında bazı tavsiye ve bilgiler bulabilirsiniz.
İç Mekan Süs Bitkileri İçin Toprak Seçimi
Salon bitkileri toprağı yeterince gözenekli olmalıdır ki bitki kökünü rahatça salabilsin. Bitkiyi ektikten sonra toprağını çok fazla bastırmayın. Dış mekanda veya bahçenizde kullandığınız toprak salon bitkileri için iyi olmayabilir. İç mekan bitkileri için özellikle üretilmiş topraklardan satın almalısınız. Toprak hava ve suyu geçirecek durumda olmalıdır. Bunun için toprağınıza küçük gözenekli taşlar karıştırabilirsiniz. Bu taşlar fazla suyun buharlaşmasına olanak tanıyarak bitkinin mantarlanmasını engellemektedir.
İç Mekan Süs Bitkileri İçin Saksı Seçimi
Salon bitkiniz için saksı seçerken toprağı ve suyu muhafaza edecek, temiz ve iyi bir drenaj sistemine sahip olduğundan emin olun. Bitkinizi ekmeden önce kimyasal maddelerden ve olası zararlılardan arındırmak için bulaşık deterjanı veya çamaşır suyu ile yıkadıktan sonra bol su ile durulayabilirsiniz. İç mekan bitkileri için saksının derinliği ve genişliği önemlidir. Her bitki için farklı saksı seçenekleri bulunmakta ve bitki köklerinin uzunluğu türe göre değişiklikler göstermektedir. Bu yüzden bitkiyi satın aldığınız yere kökünün ne kadar uzadığını ve kaç santim derinliğinde bir saksı gerektiğini sorabilirsiniz. Ayrıca küçük bir iç mekan bitkiniz varsa bu bitkiyi çok büyük bir saksıya ekmek zaman içinde fazla su vermenize ve bitkinin ölmesine neden olabilir. Her bitki türü için gereken saksı şekli farklıdır.
İç Mekan Süs Bitkilerini Sulama
Bitkinin türüne göre vermeniz gereken su miktarı değişiklik göstermektedir. Bazı iç mekan bitkileri kuru toprak severken bazılarını sürekli nemli tutmak gerekebilir. Ayrıca aldıkları ışık miktarı yani bitkiyi konumlandırış şekliniz ihtiyaç duyduğu su miktarı üzerinde etkilidir. Örneğin fazla derin olmayan saksılardaki salon bitkileri her gün su isterken büyük saksılarda yetişen bitkiler 1 hafta boyunca su istemeyebilmektedir.
İç mekan süs bitkilerine su verirken dikkat edilmesi gereken bir noktada suyun kalitesidir. Musluk suyunuz çok kireçliyse ya da çok soğuk veya sıcaksa bir gün dışarda bekletip dinlendirmeniz daha iyi olacaktır. Eğer bitkiniz fazla su istemiyorsa içme suyu ile sulamak en iyi seçimdir. Çünkü sert şebeke suları bitkilere özellikle hassas salon bitkilerine zarar verebilmektedir. Şunu aklınızdan çıkarmayın; bitkiyi ihtiyacından fazla sulamak onu öldürür.
Bazı iç mekan süs bitkileri ise toprağının sulanmasına ihtiyaç duymaz sadece yapraklarının nemli olması yeterlidir. Bu tip bir bitkiye sahipseniz sprey başlıklı bir şişe ile yapraklarını belirli aralıklarla nemlendirmeniz gerekir. Bitkinizin ne kadar su istediği konusunda şüpheniz varsa mutlaka bir çiçekçiye ya da bitkiyi aldığınız yere sorun.
İç Mekan Süs Bitkileri İçin Gübreleme
Dış mekan bitkilerinde kullanılan pek çok gübre ve bitki besini iç mekan süs bitkilerinde de kullanılabilmektedir. Aynı zamanda özel olarak salon bitkileri için üretilen gübre ve bitki besinlerini marketlerde ve çiçekçilerde bulabilirsiniz. Ancak hiçbir gübre ya da bitki besini iyi bir toprağın ve düzenli sulamanın yerini tutmaz.
Yukarıda listelemeye çalıştığımız iç mekan süs bitkileri için bakım önerileri her bitki için farklılıklar gösterebilmektedir. Bunun için öncelikle sahip olduğunuz bitkiyi tanımalı, özelliklerini ve ihtiyaçlarını