Bodrum Papatyası Bakımı Nasıl Yapılır?


İri ve rengârenk çiçekleri ile bilinen bodrum papatyasının bakımı oldukça zahmetsizdir. Genelde park ve bahçe süslemelerinde karşımıza çıkan bu gösterişli çiçek, balkonlarda -saksıda yetiştirmeye de uygundur.

Bilimsel olarak osteospermumfruticosum şeklinde ifade edilen bodrum papatyasının bilinen diğer adı Afrika papatyasıdır. Kır papatyası gibi yer örtücü yayılan bodrum papatyasının koyu yeşil yaprakları vardır. Çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Afrika olan çiçeğin egzotik havası bulunduğu ortamlara şıklık katar. Özellikle bahar aylarında açan çiçekleri akşam olduğunda kapanmaktadır. İlkbaharda başlayan çiçeklenmeler yaz sonuna kadar sürer.

Bodrum papatyasının çiçekleri görünüm olarak papatyaya benzemektedir. Çiçeklerin çeşitli renkleri vardır; krem, mor, mavi, lila, sarı, pembe, vb. Yapraklarının şekli mızrak gibi olmakla beraber bazılarında yaprak kenarları düz, bazılarında ise tırtıklıdır. Çiçek şekilleri kaşığı andıran bir türü de vardır. Bodrum papatyası bitki olarak en fazla 30 – 60 santimetreye kadar boylanabilir.

Bodrum Papatyası Nerede Kullanılır?

Bakımı zahmetli olmayan bodrum papatyası, özellikle peyzaj mimarlığında tercih edilmektedir. Papatyagiller familyasından olan bitki, iç ve dış mekânlarda kolaylıkla yetiştirilebilir.Bahçe süslemelerinde kullanılmasının yanı sıra; toprak boşluklarını doldurmak ve bitkiler arasına takviye yapmak amacıyla da değerlendirilir. Saksıda yetiştirilmeye de uygundur.

Bunların dışında bodrum papatyası, çiçekleri kadar kokusu ile de kendinden söz ettirir. Kendine has hoş bir kokusu olması sebebiyle, yaşam alanlarında kullanıldığında ortama bahar havası katmaktadır.

Bodrum Papatyasının İhtiyaçları Nelerdir?

Her bitkide olduğu gibi bodrum papatyasında da güneş ve aydınlık unsurları oldukça önemlidir. Evde ya da bahçede yetiştirilen çiçeğin, güneş ışığından bolca faydalanması gerekmektedir. Hafif aydınlık, yarı gölge alanlar bodrum papatyası uygun olabilse de bol aydınlıklı ortamlarda daha sağlıklı gelişim gösterir. Yaz sıcaklarına dayanıklı olan çiçek, çok fazla yakıcı güneşli havalarda korunmalıdır. En azından güneş filtrelenmelidir. Gölge alanlar ise, bodrum papatyası için uygun değildir. Gölgede gün ışığından mahrum kalan bitki, çok cılız kalır ve çiçekleri kaliteli olmaz. Ayrıca bu şekilde çiçeğinizin ömrü de uzun olmaz. Çiçekleri çok sık biçimde açtığından bitkinin gövdesi görünmez.

Toprak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Genel anlamda toprak seçiciliği olmasa da geçirgen ve hafif formda olan topraklar idealidir. Toprağın hava alabilmesi gerekmektedir. Ağır toprak, bodrum papatyası için elverişli değildir.

Bodrum papatyasına yeteri kadar sıvı gübre verilebilir. Fazla gübrelenmemesi tavsiye edilir. Bitkinin ihtiyacından fazla gübrelenmesi, çiçek gelişimine katkı sağlamayacağı gibi sadece yapraklarını çoğaltır.

Sulama Nasıl Olmalıdır?

Bodrum papatyasını sularken, özellikle çiçeklenme döneminde sık sulama yapılmalıdır. Kullanacağınız su dinlendirilmiş olursa daha fayda sağlar. Ancak yine de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Toprağın tüm suyu çekilene kadar beklemek doğru değildir. Bu yüzden bodrum papatyasının toprağının kuru kalmasına izin vermeyiniz. Ayrıca bodrum papatyasının avantajlı bir özelliği vardır. Kuraklığa ve susuzluğa uzun süre dayanabilir.

Bodrum Papatyası Nasıl bir Ortamda Yaşar?

Bodrum papatyası ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi- Ege’nin güney kesimi ve benzer iklimlerin görüldüğü yerlerde yetişir. Daha çok ılıman iklimleri sever. Yetiştirilmesi pek zor olmasa da bodrum papatyası aslında hassas bir bitkidir. Rüzgârdan ve şiddetli hava akımlarından olumsuz etkilenir. Bodrum papatyasını bahçesinde yetiştirenler özellikle rüzgârlı olmayan bir konum seçmeliler. Evde yetiştiriliyorsa pencere önü ya da kapı aralığı gibi yerlerden kaçınılmalıdır ki bitki hava akımlarına maruz kalmasın.

Ek olarak bodrum papatyası, kış mevsiminde çok soğuk günlerde köklerinin zarar görmemesi için, kuru yapraklarla örtünerek korunmalıdır. Bu şekilde korunduğu takdirde ertesi yıla kadar dayanabilir.

Çoğaltma Yöntemleri

1. Tohumla Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Bodrum papatyasının üretimini tohumlama yöntemiyle sağlayabilirsiniz. Verimli bir üretim sağlayabilmek için her sene bir kez tohum ekmek gerekiyor. Bodrum papatyasını çoğaltmak oldukça kolaydır. İlkbaharın başlangıcında ılık bir ortamda tohumlarınızı çimlendirmelisiniz. Sıcak havalar uygun değildir. Havaların hala serin ancak hafif ılıklaştığı zamanlar en idealidir. Kışın çok sert geçmeyen, don olmayan yerlerde yaz sonu-kış başlangıcında da yapılabilir. Çimlenen tohumları nerede yetiştirmek istiyorsanız, oraya alabilirsiniz. Bodrum papatyasının tohumları ince olduğu için, aralarında mesafe bırakarak ekmelisiniz. Ekme işleminden sonra toprağın üzerini elinizle hafifçe bastırmanız yeterli olacaktır. Bodrum papatyası çoğaltırken, çimlenme sürecine kadar hava akımı olan bir yerde tutulmalıdır. Çimlenme gerçekleştikten sonra güneş gören bir konuma alınabilir.

Ek Bilgi:Bodrum papatyalarında genelde türler, melez yapıdadır. Bu sebeple tohumdan çoğaltma yapılırken bile istediğiniz tür bodrum papatyası çıkmayabilir.

2. Çelikle Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Bodrumpapatyasını çoğaltmanın bir diğer yolu da çelikle çoğaltmaktır. Tomurcukları olmayan dalları dikkatli bir şekilde koparın. İnce uçlu bir makasla alt kısımda olan yapraklarını alın. Ancak bitkinin en üstündeki iki yaprağı bırakın. Direkt olarak güneşe maruz kalmadan, bol aydınlık bir konuma alın. Bodrum papatyasını gelişimine uygun bir yerde konumlandırırsanız, bir ayda köklendiğini göreceksiniz. Köklenmesi için en ideal vakitler ilkbahar ya da sonbahar aylarıdır. Genel sıcaklıkların 15 – 25 derece arasında gidip geldiği havalar; başka bir ifadeyle aşırı sıcaklıkların görülmediği vakitler uygundur. Gelişmeye çalışan bir bodrum papatyasını, kış soğuklarında don olayları olursa mutlaka korumalısınız.

Ve son olarak çelikle çoğaltırken tepe budaması yapmamalısınız.

Bir başka çoğaltma yöntemi olarak daldırma yönteminden de bahsedilmektedir. Bu yöntemde bodrum papatyasının kendi kendine yetişmesi özelliği esas alınmıştır.Buna göre, uzayan dallar toprakla temas ettiğinde mutlaka köklenir. Bu kök de toprağın içinde gelişir ve büyür. Daldırarak çoğaltma yönteminde, dalın bir bölümü toprağın 4 – 5 santimetre derinine gömülür; ancak ucu gömülmez. Bu şekilde çoğaltma da gerçekleşebilir.

Ek Bilgiler:

Bodrum papatyasının yapraklarında küflenme ya da sararma varsa mutlaka bitkiden uzaklaştırılmalıdır.
Saksıda yetiştirdiğiniz çiçeğinizin güneşten yararlanmasını sağlayınız ancak kış mevsiminde kalorifer peteklerinden uzak tutunuz.