Bitkilerinizin seveceği ev yapımı tarifler
Bu üçlünün gücüne inanın: Muz kabuğu, fasulye ve balık
İlk bakışta insana garip ve hatta iğrenç bir fikir gibi gözükse de bu karışım aslında bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu birçok madde bakımından çok zengin bir doğal gübre niteliğinde.
30-40 adet kuru fasulyeyi, 1 adet muzun kabuğunu ve hamsi ya da sardalya gibi küçük bir balığı alın, küçük bir tencereye koyup üzerlerini geçecek miktarda su ekleyin ve haşlayın. Fasulyeler yumuşayana kadar haşlama işlemine devam edin. ardından bu karışımı oda sıcaklığına gelene dek bekletip püre haline getirin ve bitkilerinin toprağına karıştırın. Bitkileriniz ihtiyaç duydukları fosfora, potasyuma ve azota kavuşsun.
Tatile çıkacaklar özenle toplayacak: Yosun
Yosun da birçok bitkinin köklerini güçlendirmede ve onlara ihtiyaç duydukları mineralleri sağlamada önemli bir yardımcı. Eğer yakınlarınızda bir deniz varsa ya da tatile gidecekseniz denizden, karşınıza çıktığında pek de memnun etmeyen yosunlardan toplayın ve temiz suyla bolca yıkayarak tuzunun atılmasını sağlayın.
Ardından yosunu bol suyun bulunduğu bir kabın içine koyup kabın kapağını kapatın ve bu şekilde 1,5-2 ay kadar bekletin. Uzun ve uğraştırıcı bir süreç olsa da 2 ayın sonunda yosunu alın ve temiz, klorsuz suyla spreyleme şeklinde sulayın. Suladığınız yosunu bitkinin toprağına yerleştirin ve alacağınız neşe veren sonuçları gözlemlemeye başlayın.
Bu kez yöntemi değiştiriyoruz: Doğal gübre çayı (şerbeti)
Gübre yapabileceğiniz en doğal malzemeleri bir araya getirin ve çürüdüklerinden emin olduktan sonra işe koyulun. Dilerseniz bu aşamada piyasada bulabileceğiniz çeşit çeşit gübre içinden kendi bitkileriniz için uygun olanı seçerek de bu işlemi uygulayabilirsiniz. Gübreniz hazır olduğunda bu gübreyi su geçiren bir bezin içine yerleştirip bezin ağzını kapatın ve bir kova dolusu suyun içine koyup bekletmeye başlayın.
1 gün boyunca beklettikten sonra gübre dolu bezi kovadan çıkarın ve kovada kalan renk almış suyu saksılarınıza dökün. Bu işlemi ayda 1 kez tekrarlayarak bitkilerinizin ömrünü uzatabilir, sağlığını katlayabilirsiniz.
İsraf etmiyor, her şeyini değerlendiriyoruz: Sebze suyu
Eğer halihazırda haşlayarak kullanacağınız sebzelerle dolu bir tarif yapacaksanız sebzenizi dilediğiniz gibi haşladıktan sonra kalan suyu asla dökmeyin. Bu suyu oda sıcaklığına gelene dek soğutun ve bitkilerinizin köklerine dökün. Sebzelerin suya bıraktığı yararlı maddeler sayesinde bitkileriniz çok daha kolay büyüsün, verdikleri çiçekler ya da meyveler çok daha uzun süre verimli olsun.
Kabuklar da olur: Meyve ve sebze kabukları
Kabuklarını soyarak tükettiğiniz sebze ve meyve kabuklarını bir kapta güzelce biriktirin. Ancak üzerinden 24 saat geçmemesine dikkat edin.
Kabuklar henüz tazeyken bu kabukların üzerine, üstlerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve bu şekilde kabukları suyun içinde ortalama 12 saat ile 1 gün arası bir süre bekletin. Bir sonraki gün suyun içinden meyve ve sebze kabuklarını çıkarın ve bu suyla bitkilerinizi sulayın. Bunu düzenli hale getirdiğinizde bitkilerinizin çok daha canlı ve sağlıklı olduklarını göreceksiniz.
Adeta bir sardunya coşturan: Haşlanmış yumurta suyu
Başta sardunya ve menekşe olmak üzere, birçok bitkiyi çok daha sağlıklı bir hale getirecek pratik bir yöntem bu. Hemen her sabah haşladığınız yumurtalardan arta kalan o suları ziyan etmiyor, oda sıcaklığına geldikten sonra bitkilerinizin saksılarına döküveriyorsunuz. Bir süre sonra çiçeklerinizin coştuğunu, bitkinizin çok daha verimli hale geldiğini görüyorsunuz.
Kabuklar da değerlensin: Yumurta kabukları
Yumurta kullandıktan sonra kabuklarını asla atmıyor, ufak parçalar haline getiriyor ve bitkilerin topraklarına karıştırıyoruz. Dilerseniz yumurta kabuklarını tamamen toz haline de getirebilirsiniz.
Bu kabukları bitkiyi daha verimli bir hale getirmekle kalmıyor aynı zamanda haşerelerin de bitkilerden uzak durmasını sağlıyor.
Önemli bir not: Bu malzemeler ya da tarifler birçok bitkiye iyi geliyor olsa da bitkinin yetiştiği topraktan tutun gün içinde aldığı güneş miktarına kadar birçok durum bitkilerin verimli ve sağlıklı bir şekilde yetişmesini etkiler. Bu nedenle önce bitkinizi iyi tanıyın ve hangi koşullarda nasıl davrandığını iyi gözlemleyin. Hatta bitkiyi temin ettiğiniz kişiden bitkinin neleri sevip sevmediği hakkında bilgi edinin.
Bitkinin yetişmesi için en uygun olan koşulları öğrendikten sonra yukarıdaki malzeme ya da tariflerden birini uygulamaya koyulun. Ne siz mağdur olun ne de bitkileriniz boynunu büksün