Latince ismi alpinia officinarum olan havlıcan zencefilgiller ailesine özgü çok yıllık bitki çeşitleri arasında yer alır. Yaklaşık 150 farklı türü bulunur. Bitkinin boyları 3 metreye kadar çıkabilir. Genellikle baharat olarak kullanılan havlıcanın insanlara sağladığı faydalar oldukça fazladır. Görünüşü zencefile benzese de daha acı bir tadı vardır. Sağlıklı ve verimli bir şekilde yetişmesi için gerekli olan koşulların sağlanması gerekir.
Havlıcanın yetiştirilmesi için sıcak nemli yerler gerekir. Bu nedenle de tropikal ya da subtropikal iklimin görüldüğü yerlerde yetişebilir. Yetişmesi için yıl boyunca sıcaklık değerlerinin yüksek olması gerekir. Kar ya da don olaylarının görülmediği yerler havlıcan yetiştiriciliği için idealdir.
Yetişmesi için özel bir toprağa ihtiyacı yoktur. Organik madde bakımından zengin olan topraklarda daha iyi yetişir. Düzenli olarak sulanma ihtiyacı duyan bir bitkidir.
Tropikal iklimlerde yetişmeyi seven havlıcan köken olarak Asya'nın güney kısımlarına dayanır. Ana vatanı Hindistan, Çin, Laos gibi ülkelerdir. En çok Güneydoğu Asya mutfağında kullanılır. Fakat Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde de yaygın olarak tüketilen bir bitkidir. Türkiye'de ise yıllık sıcaklık ortalaması yüksek olduğu için Akdeniz sahilleri havlıcan için en uygun yerlerdir. Bunun yanı sıra Ege ve Marmara içerisinde de yetişebilir. Görünüşünden dolayı parklarda, evlerin balkon ya da bahçelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilebilir.