Asma yaprağının faydaları nelerdir?






Özel günlerde sofralarımızı süsleyen sarmaları hangimiz sevmeyiz ki? Peki asma yaprağının faydaları nelerdir? Hep birlikte bakalım…

Üzüm yaprağı olarak da bilinen asma yaprağının beş tanesi ortalama 14 kalori gelmektedir. Asma yaprağının kalorisi oldukça düşüktür.

Asa yaprağı içeriğinde C, E, A, K ve B6, demir, lif, riboflavin, folat, kalsiyum, magnezyum, bakır, manganez gibi besin kaynakları bulunur. Asma yaprakları yüzyıllardır sağlık alanında kullanılmaktadır ve hala bitkisel uygulamalarda tüketilir. İshal tedavisinde, rahim kanamalarında ve pamukcuk yaralarında kullanılır.

asma yaprağının faydalarıAsma yaprağının birçok çeşidi bulunmaktadır. Üzüm yaprağının meyvesi yüksek değerde besleyici besinler arasındadır. Asma yaprağının ülkemizde en çok yetiştirildiği bölge Ege Bölgesi’dir.

Asma yaprağı vücuda kuvvet verir. İshali keser ve sarılığa karşı faydalıdır. Toplardamarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmelerde, varis ve hemoroide faydalı olmasının yanında rahim kanamalarını da durdurmaya yardımcı olur. Ayrıca, gerek asma yaprağı gerekse kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirici etkiye sahiptir.

Asma yaprağı çeşitli asma bitkilerinin yemeklerde kullanılmak üzere salamura edilmiş yapraklarına verilen isimdir. Genellikle bu amaçla kullanılan yapraklar üzüm bitkisinin yapraklarıdır. En yaygın kullanılma alanı dolma yemeğidir. Türk, Yunan, Bulgar, Arap, Romen ve Vietnam mutfağında kullanılır. Vietnam’da asma yaprağı, geleneksel bir etli yemek olan tit bo kuon la lop için kullanılır. Kaynatılarak içilen asma yaprağı suyu ise akciğer kanserine faydalıdır.