Taflan Nerede Yetişir?






Celastraceae ailesinin bir üyesi olan taflan (Euonymus) Avrupa, Asya ve Amerika’da doğal olarak yetişen 120 kadar türe sahip çalı formunda, çok yıllık bir bitki türüdür. Yazın da kışın da yeşil türleri bulunur. Yapraklarını dökmeyen türleri peyzajda, yapraklarını döken türleri ise kırmızı meyveleri ve sonbahardaki dekoratif yaprak rengi nedeniyle yetiştirilir. Birçok türü çalı formunda olmakla birlikte, sarmaşık ve ağaç formunda türleri de bulunur. Yaprakları elips şeklindedir ve karşılıklı dizilir. Çiçekleri oldukça küçük ve görülmesi zordur. Toprak istekleri bakımından seçici bitkiler değildir. Kireçli toprak isteği vardır. Ilıman ve sıcak iklimlerde yetişir. Yaz kış yeşil türleri, soğuklara karşı hassastır.

Euonymus japonica- Japon taflanı: Japonya ve Çin’de doğal olarak yetişir. Yaz kış yapraklarını dökmeyen 1,5 ila 2,5 metre arasında boylanabilen çalı formunda bitkilerdir. Türkiye'de en çok yetiştirilen taflan türdür.

Euonymus fortunei: Kore ve Japonya’da doğal olarak yetişir. Yaz- kış yapraklarını dökmeyen, yayvan taca sahip, örtücü ve tırmanıcı özelliğe sahip bir türdür. Yaprakları 1 ila 3 cm uzunlukta, üstü yeşil, damarları ise açık renklidir. Büyük yapraklı carrieri, küçük yapraklı minima ve tırmanıcı özellikle vegeta gibi çok sayıda kültür formuna ve alt türlere sahiptir.

Euonymus alatus: Japonya ve Çin’de doğal olarak yetişir. Oldukça yavaş gelişen bir türdür. 3,5 ila 5,5 metre uzunluğa erişebilir. Kışın yapraklarını döker. Yazları yeşil olan yaprakları, dişli, 3 ila 7 cm uzunlukta ve elips şeklindedir. Meyveleri oldukça küçük olup, belirgin değildir. Sarı renkli çiçekleri Mayıs ayında açar. Sonbaharlar birlikte yaprakları koyu kırmızı renge döner. Rengi nedeniyle yanar çalı olarak da bilinir. Yapraklarının dekoratif görünümü nedeniyle peyzaj uygulamalarında çokça kullanılan bir türdür.