Fesleğen (Ocimum basilicum): Reyhan olarak da bilinen fesleğen, genellikle ılıman iklimlerde yetişen, beyaz veya pembe renkte çiçekler açan ve güzel kokulu yaprakları olan bir bitkidir.
Fesleğenin Faydaları:
Enerji verir.
İştah açıcıdır.
Hazımsızlığı giderir.
Öksürüğü ve baş dönmesini keser.
Ağız yaralarını tedavi eder.
Arı sokmasında zehrin etkisini azaltır.
Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir.
Cildi rahatlatır.
Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır.
Şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerini giderir.
Cildi rahatlatır.
Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır.
Sinirleri teskin edici etkisi sayesinde sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur.
Fesleğen Nasıl Kullanılır?
Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Süs bitkisi olarak da kullanılır. Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurusu gibi canlıları uzaklaştırır.sifalibitkileriniz.com Sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır. Esans yapımında da kullanılır. Baharat olarak çorbalarda ve salatalarda koku ve lezzet vermek için kullanılır. Tamamen yıkanıp temizlenen bitkinin sıkılarak suyu çıkartılır.
Çay: 25-30 gram taze fesleğen yaprağı alınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çay, günde iki-üç bardak içilir