Ülkemizin en önemli şehirlerinden biri olan Trabzon'un ayrıcalığını bizlere hissettirecek 12 önemli maddeyi sizler için derledik. İşte Trabzon şehirini ve insanını ayrıcalıklı kılan 12 şey...
'Kuymak' yemeden olmaz!
Trabzon'da yöresel yemekler arasında kuymak ayrı bir yer tutmaktadır.Bazı yörelerde " Mıhlama" olarak bilinen kuymak, genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilmekle beraber , günün her saatinde yenen bir üründür.
Akçaabat Köftesi
Trabzon'a giden her insan Akçaabat Köftesi yemeden dönmemelidir. Bu tada ulaşabileceğiniz en güzel yer, hoş bir manzarası olan Cemil Usta'nın yeridir.
Sümela Manastırı
Trabzon’un değerli tarihi yerlerinden birisi olan Sümela Manastırı dağın yamaçlarında yapılmıştır. Bulunduğu yer Trabzon ilinin Maçka ilçesinin Altındere köyü sınırları içersinde bulunan bu harika yapı mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesidir.
Son olarak 'Bize Her Yer Trabzon!'
Trabzonlu insanlar sadece kendi şehrini değil, gittiği her yeri Trabzon olarak kabul eder ve öyle yaşar.
Trabzon insanı her ortamda şakayı sever :)
Bir zamanlar Trabzonspor için oynamış futbolcu Ersen Martin'in bu konuyla alakalı hoş bir anısı vardır : ' Trabzona transfer oldum, daha yeni olmuşum, o nedenle otelde kalıyorum. akşama doğru canım bişeyler çekti, aradım dedim ki bi meyve tabağı getirebilir misiniz? bana boş bir meyve tabağı getirdiler, o anda trabzona geldiğimi anladım...'
Şiveleri sempatiktir
Trabzonlular ;*Cümleyi 'haçan' ile başlatıp 'daa' ile bitirir.*g harfi yerine c harfi kullanılır : 'geliyorum' yerine 'celiyirum'Bunun dışında birçok kendine has kelimeleri vardır.
Toprağı bereketlidir
Trabzonlu olan birçok ünlü vardır. Ali Ağaoğlu, Erol Günaydın, Seyfi Dursunoğlu, Sunay Akın bunlardan bazılar..
Boztepe
Trabzon'u yukarıdan seyretmek istiyorsanız, bunun için en muazzam yer Boztepe'dir
Hamsiköy sütlacı
Bir kere yedikten sonra, yediğiniz bütün sütlü tatlıların tadını unutturacak muhteşem bir lezzete sahip Hamsiköy sütlacı.
Kolbastı
Horonuyla, kolbastısıyla kendi yöresel oyunlarını tüm dünyaya tanıtabilmiş Türkiye'nin tek şehridir Trabzon.
61!
Trabzonlular için bir saat 60 değil "61" dakikadır
Yayla şenlikleri
Trabzon'la özdeşleşmiş olan bir diğer özellik ise, yayla şenlikleridir. Bu şenliklerde sandığının aksine kemence sesinden çok, hayvan derisinden yapılan üflemeli bir çalgı olan tulum kullanılır. Bu yöresel müzik ve dansın ayrı bir şenlikle insanlara tanıtılması ve bu kültürün yaşatılması için, Mayıs'ın ilk Pazar'ından Eylül'ün ilk Pazar'ına kadar yayla şenlikleri sürmektedir.