Gençlerin en büyük sorunu ‘tanışamama’




Flört” konulu araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı:”Türkiye’de gençlerin tanışamama problemi var!
Mediacat, Virtua Araştırma ve 1990 yılından bu yana reklam sektörünün öncülüğünü yapmış, Türkiye’nin önde gelen marka ve kurumlarına hizmet veren Alice BBDO Reklam Ajansı oldukça ilginç ve bir o kadar da önemli bir çalışmaya imza atıyor.








‘Türkiye’nin Aklını Okuyacağız’ sloganı ile yola çıkan Alice BBDO, 2012 yılı boyunca gündelik hayatın farklı alanlarına odaklanarak Türk kültürünün kendine has davranışlarını, olaylara tepkilerini ve bakış açılarını inceleyecek. Yapılan araştırma sonucunda, marka tercihlerini belirleyen etkenler ve yaşadığımız kültürün tüketim kalıplarını nasıl belirlediği ortaya konacak.








2012 yılı boyunca BBDO, Virtua ve MediaCat’in günlük hayatı göz önünde bulundurarak ‘Flört’, ‘Türk İmgesi’, ‘Güzellik’ ve ‘Şişmanlık, Sağlık ve Gençlik’, ‘Çalışma ve Para’, ‘Kalite ve Mükemmellik’, ‘Alışveriş ve Lüks’, ‘Yemek ve Alkol’ başlıklarından oluşan toplam 8 ana konu üzerinde ayrıntılı bir araştırma yapılması kararlaştırıldı. Elde edilen bulguların etkili bir iletişim ve pazarlama stratejisinin nasıl olması gerektiği yönünde kaynak niteliğini taşıyacak olması açısından büyük önem taşıyor. Konu hakkında bilgi veren, Alice BBDO Stratejiden Sorumlu Ajans Başkan Yardımcısı Haluk Sicimoğlu araştırmanın son derece önemli olduğunu belirterek şunları söyledi : “Ajans olarak önemli bir çalışmaya imza attığımızı düşünüyoruz. Türkiye çok genç ve dinamik bir toplum. Dolayısıyla davranış biçimleri hızla farklılaşabiliyor. Bu araştırma sonuçlarıyla kendimizi daha yakından tanımış olacağız. Elde ettiğimiz verilerin pazarlama ve raklam sektörü kadar tüm Türkiye için önem taşıdığını düşünüyoruz.”








İlk Konu Başlığı Flört Oldu ; Gençlerin En Büyük Sorunu ‘Tanışamama’ çıktı…
Bu arada start alan projenin ilk konu başlığı olan ‘Flört’ün araştırma sonuçları açıklandı. Kadın erkek ilişkilerinin aklımızı meşgul ettiği ilk dönemi olan ‘flört’ konusundaki araştırmalar ortaya kondu. Antropologların kapsamlı bir literatur taramasının ardından 15-17 yaş aralığındaki gençler gözlemlenmeye başlandı. İki farklı cinsten antropolog kızlı erkekli gruplarla ayrı ayrı sosyal ortamlarda bulundu ve çeşitli fırsatları kullanarak gruplarla sohbet etme imkanı yarattı.










Araştırma, cinsel ayrımın Türk toplumunun en temel belirleyenlerinden birisi olduğu gerçeğini tekrar gözler önüne serdi. Kadınların ve erkeklerin erken yaşlardan itibaren farklı ortamlarda sosyalleşmesi gençlik yıllarında karşı cinsle ilişki kurmasını iyice zorlaştırıyor. Cinsiyetler arası ayrışmanın belirlediği toplumsal yapı kızların ağırlıklı olarak anneleriyle, yani kendilerinden daha büyük yaştaki kadın akrabaları ile erkeklerin ise ağırlıkla aynı yaş grubu içindeki hemcinsleri ile vakit geçirmesine yol açıyor. Yani kadınlar ve erkeklerin daha ileri yaşlardaki etkileşimlerine de yansıyan haremlik selamlık düzeni kişinin kimliğinin yeni yeni serpildiği ergenlik dönemine kadar dayanıyor. Yaşanan bu fiziksel ayrımın en önemli sonucu ise kızların ve erkeklerin ayrı dil kalıpları geliştirmesi, aynı kelimeleri kullanarak başka şeyler anlatması ve maalesef bu süreçte birbirlerini hiç anlamamaları sonucunu doğuruyor. Birbirlerini hiç anlamayan kızlar ve erkekler doğal olarak konu flört olunca ortak bir sorun yaşıyorlar; ‘Tanışamama’.








Araştırmaya göre, erkeklerin kız arkadaşları ile vakit geçirmek veya tanışmak için geliştirdiği en temel strateji alışveriş merkezlerine gitmek ve buralarda yemek yemek. Tanışmaya zemin hazırlayan cinsiyetsiz alanlar ise kız ve erkekler arasında ortak bir jargon oluşturuyor. Nitekim Facebook, MSN, BBM gibi uygulamalar aracılığı ile kendini karşısındaki kişiye tam olarak anlatamayan gençler bu ortamlardaki araçları kullanarak iletişim kuruyor. Kadınlar ve erkekler erken yaşlardan itibaren farklı ortamlarda sosyalleştiği için cinsiyet ayrımı Türk toplumunun en temel belirleyicilerinden biri olarak ortaya çıkıyor. Araştırma gösteriyor ki birçok markanın düşündüğünün aksine aslında gençlerin en büyük sorunu ‘açılamama’ değil ‘tanışamama’ olduğu ortaya çıkıyor. Sonuçlara göre reklam verenlerin markalarını gerçekten gençliğe yakınlaştırmaları için onların tanışmalarını yardımcı olacak cinsiyetsiz ortamlar oluşturmaları büyük fırsatlar yaratıyor.



Sözcü-Şık-hayat