“Mutluluk para ile satın alınabilir mi?” sorusunu bir adım ileri taşıyan İngiliz ekonomi bilimci, mutluluğun değerini hesapladı! Üstelik bu hesaplama ile Nobel almaya da hak kazandı! İşte mutluluğun kaç para ettiği konulu o ilginç araştırmanın sonucu…
Mutluluğun Kaç Para Ettiğini Belgeledi Nobeli aldı
Nobel ekonomi ödülüne, ‘Mutluluğun kaç para ettiğini’ belgeleyen İngiliz Angus Deaton layık görüldü. Deaton’ın araştırmasına göre, yıllık 75 bin dolar gelir mutluluğu da getiriyor
Nobel ekonomi ödülüne bu yıl, mutluluğun kaç para ettiğini ortaya koyan araştırmasıyla dikkatleri üzerine çeken İngiliz iktisatçı Angus Deaton layık görüldü. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel anısına dağıtılan Sveriges Riksbanks (Merkez Bankası) Ekonomi Ödülü’nün Deaton’a verildiğini duyurdu. Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi 70 yaşındaki Deaton’un yoksulluk, refah ve tüketim üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı ödüle hak kazandığı belirtildi.
Refahı güçlendiren ve yoksulluğu en aza indiren bir ekonomik politika oluşturmak için bireysel tüketim tercihlerinin anlaşılması gerektiğine işaret edilen açıklamada, “Angus Deaton, bireysel tüketim tercihlerinin anlaşılması için herkesten daha fazla çaba harcamıştır. Deaton’un bireysel tercihlerle elde edilen sonuçları birbirine bağlayan araştırması, mikro ekonomi, makro ekonomi ve kalkınma ekonomileri alanlarında önemli bir değişime yol açmıştır” denildi. Deaton, 8 milyon İsveç Kronu (3 milyon TL) tutarındaki ödülün de sahibi oldu.
Üst sınır 75 bin dolar
Angus Deaton, ‘Acaba mutluluk gerçekten para ile satın alınabilir mi?’ sorusunun yanıtını arayan isimlerden biri. Nobel ödüllü Daniel Kahneman ile birlikte, ‘Günlük yaşamımız için acaba kaç paralık gelirimizin olması bize en fazla mutluluğu getirir’ diye 2008-2009 yıllarında 450 bin Amerikan vatandaşı ile araştırma yaptılar. Araştırma sonucu 75 bin Amerikan Doları yıllık gelirin en fazla günlük yaşamda mutluluğu getirebildiğini, fazlasında ise artık eskisi gibi günlük hayatta mutluluğu artırmadığını belgelediler.