Zeka seviyesinin düşmesine neden olan günlük alışkanlıklar

Alışkanlıklar bazen hayatı kolaylaştırsa da zaman zaman olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Bunlardan bazıları da daha düşük zeka seviyesine davetiye çıkarıyor. Uplifers olarak gün içinde farkında olmadan yaptığınız ve zeka seviyesinin düşmesine neden olan kötü alışkanlıkları derledik:

1. Doymuş yağ, bilişsel esnekliği azaltıyor

Yapılan araştırmalar, yüksek yağ ve yüksek şeker içerikli beslenme tarzının bilişsel esneklik düzeyinde belirgin bir zarara neden olduğunu gösteriyor. Bilişsel esneklik, değişen durumlara uyum sağlama yeteneğini ifade ediyor. Yapılan bir araştırma kapsamında deney farelerinin bir kısmına normal beslenme, bir kısmına yüksek yağ içerikli beslenme, bir kısmına ise yüksek şeker içerikli beslenme uygulandı. Dört haftanın sonunda ise yüksek yağ ve yüksek şeker içerikli beslenme düzeni uygulanan farelerin zihinsel ve fiziksel performansında belirgin kayıplar yaşandığı gözlendi.

Kanındaki şeker seviyesi yüksek olan kişilerde hafıza problemlerine daha sık rastlanıyor.

2. Multimedya ortamında çoklu göreve odaklanmak beyni küçültüyor

Aynı anda bilgisayar, telefon ve başka aletleri kullanmak beynin ciddi oranda küçülmesine neden olabiliyor. Nörologlar ilk defa, birden çok araç kullanan kişilerin beyninin davranışsal ve duygusal kontrolden sorumlu bölgesindeki gri maddenin azaldığını tespit etti. Oyun oynarken müzik dinlemek, telefonla konuşurken televizyon seyretmek veya aynı anda gazete okumaya çalışmak bu gibi sonuçlara neden olabilir.

3. Arama motoru kullanmak sizi sandığınızdan daha zeki hissettiriyor

Yapılan yeni bir araştırma, internetten arama yapan kişilerin, sandıklarından daha fazla şeyi biliyormuş hissine kapıldıklarını gösteriyor. Üstelik bulduğunuz yanıt, gerçekten aradığınız sorunun yanıtı da olmayabilir.

4. Fazla şeker tüketimi hafızaya zarar veriyor

Neurology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre kanındaki şeker seviyesi yüksek olan kişilerde hafıza problemlerine daha sık rastlanıyor. Araştırmayı yürüten ekiptekiler, kanındaki şeker seviyesi normal olan ancak yine de hafıza problemi yaşayan insanların bile bu sorunun üstesinden gelebilmek için şeker oranını düşürebileceklerini belirtiyor.

5. Uzmanlar sandıklarından daha az şey biliyor

Bir grup psikolog yaptıkları bir araştırmada, insanlar bir konu hakkında ne kadar bilgili olduğunu söyledikçe, öne sürdükleri iddiaların tutarlılığının da azaldığını tespit etti.

Aynı anda bilgisayar, telefon ve başka aletleri kullanmak beynin ciddi oranda küçülmesine neden olabiliyor.

6. Yetersiz uyku, düşünme yeteneğini yok ediyor

Kötü ve yetersiz uyku, düşünme yeteneği üzerinde ciddi bir yıkıcı etki yaratıyor. Uykusuz kalan bir beynin kısa dönem ve uzun dönem hafıza için daha çok çalışması gerekiyor. Dikkat ve planlama yeteneği zayıflıyor, yeni stratejiler yaratmak zorlaşırken sadece alışkanlıkları takip etmek kolay bir hal alıyor. Uykusuzluk, başkalarının duygularını anlama yeteneğini bile zayıflatıyor.

7. Fiziksel tükenmişlik zihinsel performansı etkiliyor

Yorgunluğun nedeni fiziksel ve zihinsel stres olabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre beynin planlama ve kontrol merkezi olan prefrontal korteks, fiziksel ve zihinsel aktivite sırasında ayrılıyor. Bu da fiziksel ve zihinsel görevlerin, beynin yorulmasına nasıl etki ettiğini gösteriyor.