Etkin Ders Çalışma Taktikleri
Dersleri en iyi şekilde öğrenmek, iyi notlar almak, bilgiyi kullanmak, kendini rahat ifade etmek ve başarılı olmak, her öğrencinin en büyük arzusudur. Ancak, derslerde nasıl başarılı olunacağı hususundaki belirsizlikler birçok öğrencinin ortak problemidir.
Öğrencilerin büyük bir çoğunluğunda ders çalışmaya karşı, zaman zaman sebebini bile bilmedikleri yoğun bir isteksizlik oluşur. Ders çalışma dürtüsü ve isteği oluşsa da, hangi dersi nasıl çalışacaklarını bilemezler. Bunlara rağmen çalışanlarsa, öğrendikleri klasik yöntemlerin dışına çıkamazlar. Şu gerçek unutulmamalıdır: Gerçek bir başarı bir dizi süreç ve eylemin sonunda gerçekleşir. Başarı; çalışmak, disiplin, azim, kararlılık, stratejilerin yanında, ruhsal, zihinsel, duygusal ve fizyolojik faktörlerin uyum içinde olmasıyla mümkündür.
Ders çalışırken, şu gerçek hep göz ardı edilmektedir. Her dersin amacı, kazanımları, dili, üslubu, tarzı, terimleri, kullanım alanı ve yöntemleri farklıdır. Dolayısıyla her dersi çalışma ve öğrenme sistemi de farklı olmalıdır. Öğrencilerde, derslere göre çalışma yöntemleri ve şekli noktasında belirginleşmiş ve kullanılabilir bir tarz oluşmadığından, ders verimi istenilen düzeyde olamamaktadır.
Bu durumu birkaç soruyla biraz daha netleştirelim. Siz, her yemeği aynı hızda ve aynı şekilde mi yersiniz? Aperatifleri, çorbayı, et yemeğini, zeytinyağlıları, pilavı, salatayı, meyveyi, tatlıyı?… Bu soruya vereceğiniz cevap tabiki hayır olacaktır. Bu soruları dahada çoğaltmamız mümkündür. Yürürken, konuşurken, eğlenirken, oynarken… hep aynı şekilde ve hızda mı hareket edersiniz? Nasıl ki her iş aynı şekilde ve hızda yapılmaz ise her derste aynı şekil, hız ve yöntemle çalışılmaz.
Öğrencilerin en çok yakındığı diğer iki konu ise; bir derste yakaladıkları başarıyı diğer derslerde yakalayamamaları ve hangi derse nasıl çalışmaları gerektiğini bilmemeleridir.
Bu serzenişler kişiye göre farklılık göstermekle birlikte, genelde aşağıdaki şekillerde olmaktadır:
- Çok çalışıyorum ama, bir türlü anlamıyorum.
- Sayısalda iyiyim ama, sözelde başarılı değilim.
- Sözel dersleri çok iyi anlıyorum ama, sayısal içerikli dersleri bir türlü anlamıyorum ve çalışamıyorum.
- Tarihi yada biyolojiyi sevmiyorum, çünkü bir türlü anlamıyorum.
- Şu coğrafya dersi niye var ki?
- … dersini çalışıyorum, o an anlıyorum ama, sonra hemen unutuyorum.
- … dersinin içeriğini bir türlü anlamıyorum.
- … dersinin soru mantığını yakalayamıyorum.
- … dersinin içeriği beni sıkıyor.
- … dersinden nefret ediyorum.
- … dersinde başarılı olmak için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
- Kendi başıma çalışırken bir türlü başarılı olamıyorum.
- Sınıfta dersi dinleyemiyorum.
- Vb.
Her dersin amacı, içeriği, dil ve üslubu, terimleri, konuların sıralaması, soruların özellikleri, bakış açıları ve öğrenciye vermek istediği bilgileri farklıdır. Madem ki her ders diğer derslerden farklı, o zaman her dersi aynı şekilde çalışarak, aynı düzeyde başarı yakalamamız çok zordur.
Bu gerçeklerden yola çıkarak; hangi dersi nasıl çalışmalıyım vb. soruların cevaplarını aşağıda sizler için hazırladığımız “hangi dersi nasıl çalışmalıyız?” bölümünde bulabilirsiniz.
Bu bölümde; derslerin içerikleri, bireysel çalışmalarda ve derste iken, konuları en iyi şekilde nasıl öğrenebiliriz ile ayrıca, derslere göre sınav sorularının özellikleri ve derslerde başarılı olma konularında pratik ipuçları verilmiştir. Önerilen tavsiyelerle ders çalıştığınızda, gözünüzde büyüyen derslerin aslında görüldüğü gibi zor olmadığını, çalışma veriminizin arttığını ve başarınızın fark edilir düzeyde yükseldiğini göreceksiniz.
Ders Çalışma Rehberi adlı kitabımızda dokuz farklı dersle ilgili yararlı, kullanılabilir ipuçları bulacaksınız. Sunduğumuz bu bilgiler denenmiş ve başarı elde edilmiş tekniklerden oluşmaktadır. Unutmayın; bilgi kullanılırsa bir değer ifade eder. “Bir ders için verdiğimiz önerileri, illaki o ders için kullanacaksınız, yoksa olmaz” tarzı bir dayatmanın anlamı yoktur. Verilen öneri ve taktikleri benzer dersler için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca bu tekniklerin yanında kendinize has teknikleriniz varsa onları da kullanabilirsiniz. Bu taktik ve bilgileri kullanarak kendinize uygun çalışma stratejilerinizi geliştirebilirsiniz