İş motivasyonunu artırmak için 13 öneri
Çalışanların çoğu iş yerinde motive bir halde çalışamamaktan yakınıyor. Herkesin hayali, haftada iki gün çalışma, beş gün tatil... Bu durumda iş motivasyonunu artırmak gerekiyor.



Sizde haftada beş gün tatil, iki gün iş olsun isteyenlerden misiniz? Bu hayalle beklemektense, işe daha motive gelmenin yollarını denemeye ne dersiniz?

Çalışanların çoğu iş yerinde motive bir halde çalışamamaktan yakınıyor. İş motivasyonunuzu artırmak için Yaratıcı Vizyon ve Kariyer Koçu Şirin Yelmen Oktar'ın tam 13 metot önerisi var. Bu metotlar da işe yaramıyorsa "gerçekten çalışmak isteyip istemediğinize†bakmanızı tavsiye eden Oktar'ın iş motivasyonunu artırıcı önerileri şöyle:

1- İşinizin en keyifli kısmını keşfedin
İşinizi bir Türkiye haritası gibi bölgelere ayırabilir ve en çok keyif aldığınız işleri ortaya çıkartabilirsiniz. Güne sizi daha iyi hissettirecek bir işle başlayabilirsiniz.

2- Çalışma arkadaşlarınızla ve departman müdürünüzle açık iletişim kurun
İşe motive gelmemenin en önemli nedenleri arasında çatışmalı ilişkiler yer alıyor. Bir üstünüzle ya da çalışma arkadaşınızla olan iletişiminize özen gösterin. Karşınızdaki kişinin söylemek istediklerini etkin dinleyerek ve sorular sorarak o işi çözebilecekken, varsayımlar ve önyargılar yüzünden işler sarpa sarıyor. İş ilişkisini kesinlikle kişiselleştirmeyin. İş hayatının ticari bir yaşam olduğunu sürekli hatırlayın.





Çözümün sizin elinizde olduğunu hatırlayın
Halk arasında sık kullanılan özdeyiş “Bir tek ölüme yok çare â€cümlesini sürekli hatırlayın. Her sorunun bir çözümü olduğunu, bunun er ya da geç çözüleceğini bilerek sorunlara yaklaşın. Böylece farklı bir bakış açısı geliştirmiş olursunuz.

4- Şirket hedefleri ve sizin hedefinizi sorgulayın

Şirketin yıllık hedefi açıklandığında lütfen siz de kendi hedefinize bir bakın. Hedefleriniz örtüştüğünde işe olan bağlılığınız artıyor.

5- Yaptığınız işe “anlam†yükleyin
Her çalışanın kendi işine ait bir görev tanımı vardır. Lütfen o görev tanımını tekrar okuyun. Görev tanımını okuduktan sonra işinizin “şirket için anlamını†ve “dünya için anlamını†sorgulayın. Örneğin; bir şirkette çalışan iç hizmetli “Çalışanların yaratıcı olmalarını sağlıyorum†demişti. Bunu nasıl yaptığını sorduğumda; “Onlara kahve ve çay getirerek gün içerisinde kendileriyle baş başa kalmalarını sağlayan iki dakika yaratıyorum. Bu da onların daha yaratıcı olmasını sağlıyor†demişti.

6- Başarılarınızı alkışlayın
Hızlı temponun içinde bir başarıya imza atıyor, arkasından diğer başarıya koşuyorsunuz. Hep “daha†diyorsunuz. Bir başarınızı gerçekleştirdikten sonra bir dakika durun ve o işi bitirmenin verdiği hazzı yaşayın. Yaptığınız işin hazzını yaşamadığınız sürece hiçbir şey sizi mutlu etmeyecektir.







Suçu hep başkasında bulmak yerine kendinizi keşfetme yollarını belirleyin
İş yaşamındaki başarılarınızı göz önüne alarak en iyi yaptığınız işi keşfedin. İş yapış tarzınızı, nelerden hoşlandığınızı nelerden hoşlanmadığınızı sıralayın. Kendi iş haritanızı çıkardıktan sonra kurban psikolojisine girdiğiniz konulara tekrar bakın.

8- İş yerinde sözsüz müzik dinleyin
Gün içeresinde çatışmalı ortamlara giriliyor. Rekabetin yoğun olduğu günümüz koşuşturmacasında ruhunuzu beslemek size iyi gelecektir.

9- Kendinize küçük kaçamaklar yapın
Beş dakika iş harici bir şeylerle uğraşın. Örneğin; internette istediğiniz bir alışverişi gerçekleştirin. Masa başı spor hareketleri ile kendinizi şımartın.

10- Eğlenceyi iş hayatınıza dahil etme yöntemleri geliştirin
Örneğin, en çok keyif aldığınız kişiyle sohbet etmek, iş arkadaşlarınızla öğlen yemeklerinde farklı sohbet ortamı yaratmak, şirket takımlarında yer almak…

11-İş ortamınızı çekici bir hale getirin
Odanızı ve masanızı size özel aksesuarlarla döşeyin. Gün içeresinde masanıza veya duvarınıza baktığınızda sizi gülümsetecek objeler seçerek iş yerinizde size özgü bir alan oluşturun.

12- Sorunlara takılı kalmayın

Gün içeresinde ne yaşanıyorsanız siz saatle birlikte ilerleyin. Yaşadığınız bir olaya takılı kalıp, gününüzü bir olaya mal etmeyin.

13- Gün içerisinde bedeninize de odaklanın

Bazen yapacağınız ufak bir hareket kendinizi daha enerjik hissetmenize neden olabilir. Bedeninizi kapalı konumdan (el, ayak kilitli, boyun aşağıda, oturur durumda) açık pozisyona (el, ayak açık ve ayakta) getirmeniz sizin daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.