Sebzeli ve Soslu Tavuk Sarma Tarifi



tavuk göğüs
patates, havuç, bezelyeli garnitür
Beşamel sos için
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı un (silme)
1.5 su bardağı süt
tuz
karabiber
Marine için
1 orta boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
çeyrek limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
bir tutam karabiber


İlk olarak tavukları marine etmek için sosunu hazırlayalım. Bunun için bir rondonun içerisine soğanı alalım. Ardından zeytinyağı, sarımsak, limon suyu, tuz ve taze çekilmiş karabiberi de ekleyip rondodan geçirelim ve tavukları bu sosa bulayıp buzdolabında kapağı kapalı bir şekilde birkaç saat marine edelim.
Tavuklar marine olurken bu sırada beşamel sosu hazırlayalım. Sos için ilk olarak bir tencereye tereyağı ve ardından ayçiçek yağını alalım ve yağ eriyince içerisine unu da ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavuralım. Un kavrulunca bir yandan çırpmaya devam ederken, diğer elimizle de sütü yavaş yavaş ilave edelim ve süt kaynayana kadar topaklanmasını engellemek için çırparak karıştıralım. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip kaynamaya başlayınca ocaktan alalım.Beşamel sos ılırken, bu sırada da tavuk sarma için tavukları dolaptan çıkaralım. Göğüsleri tepsinin üzerine açıp, ortalarına birer kaşık garnitür koyalım ve üzerlerine birer tatlı kaşığı da hazırladığımız sostan koyalım. Son olarak birkaç parça da kaşar koyup saralım ve kürdanla sabitleyelim. Tavukları fırın tepsisine dizip üzerlerinde de salçalı sos gezdirelim ve fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.