Turşu kurmak için en uygun mantarlar daha çok Lactarius cinsi (kırılgan yapılı mantarların sütlü olanları) mantarlardır. Bunların birkaç türü vardır ki ancak suda kaynatma ön işleminden geçirilerek yenebilirler. Tarifler bu mantarlar için verilmiştir ancak başka herhangi mantara da uygulanabilir
1. Çeşit Turşu
Malzeme
- 1/2 litre kaynatma ön işleminden geçirilmiş lactarius ya da başka cins mantar.
Aşağıda verilen karışımı kaynattıktan sonra mantarlar ilave edilip kavanozlara doldurulur.
Karışım
- 1 dl (1/10 litre =1/2 bardak) su
- 1 dl sıvı yağ
- 3/4 dl sirke
- 2 çay kaşığı tuz
- 6-7 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı baharat
2. Çeşit Turşu
Malzeme
- 150-200 gr kaynatma ön işleminden geçirilmiş lactarius cinsi mantar.
Yapılan karışımı 5 dakika kadar kaynattıktan sonra mantar ve diğer malzemeyi ilave ederek tekrar 5 dakika kadar daha kaynatılıp kavanozlara doldurulur.
Karışım
- 1 dl %12 lik sirke asidi
- 1 dl su
- 2 dl şeker
- 1 küçük doğranmış soğan
- 1 ince doğranmış hıyar turşusu
- 1/2 ince doğranmış etli kırmızı biber
- 1 parça zencefil
- 2 defne yaprağı
- 3 adet karanfil
- 1 parça tarçın
- 2 çay kaşığı sarı hardal taneciği