Farklı bitkiler, farklı su tiplerini severler. Bu bitkiler için en önemli unsurdur.

Bitki alınmadan önce dikkatlice incelenmeli ve rengi canlı olanlar sap ve yapraklarında hasar olmayanlar tercih edilmelidir. Sararmış ve canlılığını yitirmekte olan yaprak koparıp atın hem bu sayede akvaryumunuzda gereksiz kirliliği önlemiş olursunuz.

Bitkileri kaya yada oduna kaynaştırabilirsiniz bunun için bitkinin kökünü odun yada kayanın üzerine ip ile bağlamaktır tabii bunu yaparken ipin köklere zarar vermemesine dikkat edin. Belli bir süre sonra kökler odun yada kayaya tutunacak ve ipe gerek kalmayacaktır bu sayede çok güzel bir görüntü elde edeceksiniz.

Arka planı motoru,ısıtıcıyı vs.. saklamak için arka kısma gür ve uzun bitkileri dikmeyi tercih edin önlere doğru tabana daha yakın ve estetik bitkileri koyun böylece görüntü daha güzel olacak ve ürkek balıklar yada yavrular için bir sığınma ortamı oluşacaktır.

Zemin kimyasal olarak sabit olmalıdır. ince çakıllar yada kum büyük çakıllardan çok daha yararlıdır.Ayrıca çakıl dokusunu farklılaştırmak için pişmiş kil parçaları katılabilir, bunlar yararlı elementler içerir.

Yeni dikilmiş bitkilerin köklerinin zarar görmemesi için etrafı çakıllarla kaplanabilir.

Son olarak piyasada bulabileceğiniz ve bitkiler için yararlı elementler içeren çeşitli gübreler, tabletler yada ilaçlar bulunmaktadır.