Deniz akvaryumlarının bakımı;
Akvaryumunuz nasıl kurulmuş olursa olsun , marin ya da reef olsun ,en doğru ekipmanlarla kursanızda belirli bir bakıma gereksinim duyar.Elbette iyi ekipmanlarla doğru bir biçimde kurulmuş akvaryumlar daha az bakım isteyeceklerdir .. bu da para ve zamandan tasarruf demektir.
Bakım akvaryumunuzda kullandıınız donanımların performansını korumak için gereklidir .
Su kalitesini belirli bir düzeyde tutmak minik okyanus resifinizin hayatının devamını sağlamak bir yerde gülün dikenine katlanmak gibidir .İyi bir akvaryum hobisti için bakım da bu hobini parçasıdır ve hobiyle uğraşısı televizyonda belgesel seyretmekten farkını ortaya koyar .. Ne kadar kaliteli ve sorunsuz bir donanıma sahip olursa olsun akvaryumun başarısı elbette hobistin kendi başarısıdır.. .
Başarılı bir akvaryum için her zaman kaliteli malzemeler kullanmak , periyodik bakımını ihmal etmemek şarttır. Size verceği keyfin yanında bu bakım uğraşınız öyle zor ve zaman alıcı bir şey değildir..
Soluduğumuz hava bizim için nekadar değerli ve önemliyse su altında yaşayancanlılariçin de suyun kalitesi o kadar önemlidir.
temizlik: temizleme bakımın çeşitli yönlerini kapsar ; ölü yosunların ya da canlıların olabildiğince zaman kaybetmeden tanktan alınması gibi ihtiyaç duyulduğunda yapılan temizlik olduğu gibi , akvaryumuınuzun su değişimi sırasında ,bir sifon temizleyici kullanarak yapacağınız dip temizliği yenmemiş yemlerin ve balık dışkılarıgibi organik atıkların neden olduğu kirliliği önleyecektir .Aşırı yemleme yapmamak ,doğru ve yeterli bir aydınlatma yapmak akvaryumunuzun bakımını kolaylaştıracak etmenlerdir .
.
Akvaryumda kullandığınız cihazlara göre onların bakım ve temizlik periyotları değişkenlik gösterebilir .Akvaryumunuz litre kapasitesinden fazla filtre kullanmanın bir zararı olmaz .
Aşağıda akvaryumunuzun ve materyellerin bir örnek takvim ve uygulamadan bahsediyoruz...
Bakım & temizlik takvimi
Bakımı çarçabuk müdahale gerektiren ölü canlıları akvaryum dışına alma gibi olaylardan farklı olarak bir periyoda bağlarsanız işiniz kolaylaşır ve akvaryumunuzda süprizlerle karşılaşmazsınız .
Bir çok akvaryum ekipmanını üreticisinin belirttiği ya da satın aldığınız kişinin söylediği aralık ve şekilde temizlerseniz bir sorun yaşamazsınız.
Bakımda gözeteceğiniz periyot öyle gözle görülür bir kirlilikte olmadan olmalıdır .Tıkanma durumu taşıyan filtre türü ekipmanlar bir anda tümden tıkanmazlar ve onları tümüyle tıkanmadan temizlemek geerçekten yerinde bir davranış olur..Tabiki yeterli paranız varsa profosyonel bir servis hizmeti de alabilirsiniz ama sayfamız özellikle akvaryumuna severek bakabilen ve yeterli zamanı ayıran meraklılara yönelik hazırlandı. Unutmayın ki tüm bu bakım çalışmaları tv de boş gözlerle bir iki klip izlemekten daha fazla vaktinizi almayacaktır..
Biyolojik filtre gibi yaşayan filtrelerinizi kesinlikle fazla rahatsız etmemelisiniz .Ve onlarda zaten sık bakıma ihtiyaç duymazlar onların temizliğinden anlaşılan suyun biyolojik filtreden geçmeden önce geçtiği ön filtre medyalarının ( sünger ,elyaf gibi )tıkanmaya karşı yıkanması eğer gerekli ise değiştirilmesidir ..tüm bu yıkamalarınızda kullandığınız suyun akvaryumunuzdan alacağınız bir miktar su ile yapmanızda yarar vardır ..Substrat gibi bakteriler yolula filtre eden malzemelerin temizliği mutlaka akvaryumun kendi suyuyla yapılmalıdır.
Kendinize düzenli bir periyot belirlerseniz ve yaptığınız bakımları not alırsanız akvaryumunuzun durumuna daha hakim olursunuz ,sudaki değişikleri izlemek gerekli testleri yapmak ve sonuçlarını not almak size iyi bir rehber olacaktır .
Suyun analizini testlerle belirli zamanlarda örneğin periyodik su değişimlerinde ya da yeni bir canlı eklemeden yap.Nitrit ve Nitrat testi gibi testlerin bir iki ayda bir yapılamasında-hiç değilse- fayda vardır .Bir de değişimde kullandığınız suyun içeriğinden emin olun nitelikli su kullanın , musluk suyu kullancaksanız osmoz filtresinden geçmesine önem verin .
Mekanik Filtreler:
Bunların bakımı daha çok tıkanmasıyla ilgilidir ..ve modeline göre bu süre değişir tıkandığında temizlemeniz yeterlidir. .
kimyasal Filtreler:
aktif karbon gibi kimyasal filtre medyaları özünde suyu filtre etmezler ;sudaki kirlilik yaratan maddeleri kimyasal olarak uzaklaştırırlar . Bir hastalığa karşı kullandığınız bir ilacı sudan uzaklaştırmak gibi belli bir amaç için kullanmıyorsanız (böylebir durumda karbonun bir iki hafta kullanılması yeterlidir )üretim talimatına göre bir kaç ayda bir değiştirmeniz gereklidir . aktif karbonlar belirli bir süre sonra aktivitesini kaybederler ve temizlemekten öte kirletici bir etki de yaratabilirler bu konuda uzman satıcınıza danışa bilir ve aktif karbon için üretilen (yellowing test)ten yararlana bilirsiniz.
Hava pompaları :
sık bakım gerektirmezler .Ancak çok gürültü yapmaya başlarlarsa ya da hiç çalışmıyorsa lastiklerinin değişmesi gereke bilir çoğunlukla bu lastiklerin aşınıp yırtılması söz konusudur ..
protein Skimmer :
Üzerindeki koleksiyon kabının doldukça boşaltılaması gerekir genellikle haftada bir ya da iki kere boşaltmak yeterlidir .Eğer hava taşı ile çalışan bir skimmeriniz varsa hava taşlarının değişmesi gereke bilir bu dabir iki ayda bir yapılabilir.
Ozonizer
tipine göre değişmekle beraber gerekli olduğunda bakım yapılabilir (kullanma klavuzunda belirtildiği biçime göre )
Hava taşları
hava kabarcıkları büyüdüğünde aşınmış demektir o zaman değiştirirsiniz.
yenmememiş yemler:
asiri yemleme yapmayınız .bir birikim gördüğünüzde akvaryum süpürgesi kullanarak temizleyebilirsiniz.
bio baller ya da plastik bio-media:
Onlara dokunmayın temizlenmesine gerek yoktur vr temizlenmesi üzerindeki bakteri kolonilerini öldürür .
Denitrator:
Su akışı tıkandığında temizleme yapılmalıdır .Diğer bakım özellikerli üretici talimatına göre değişir.
Algler-yosunlar :
ölü yosunları temizle camda oluşa bilecek algleri mıknatıslı cam silicilerle temizleyebilirsin.
Aydınlatma:
fluoresan lambaları altı ayda bir değiştir . Metal halide lambaların genellikle 1000 saat kadar ömrü vardır (üreticisi belirtir ).
ısıtıcı:
pek bir bakıma ihtiyaç duymazlar onları cama tutturan vantuzları sertleşip yapışkanlığını kaybederse sıcak su ile yıkayıp eski haline getirebiirsiniz .Su ısısı düzenli ve istenilen seviyede ise sorun yoktur (ısıtıcıları kısa süreli de olsa çalışır vaziyette sudan çıkarmayınız aksi taktirde aşırı ısınıp çatlaya bilirler ) .
Venturi Protein Skimmerler :
tıkanıklığa karşı küçük bir fırça ya da benzeri bir aletle arada sırada temizlenmelidirler .
su değişimi:
haftada %4-5 ya da ayda %20-25 kadarı değiştirilmelidir .Günümüzde otomatik su değiştirme sistemleri de vardır bunlardan yararlanabilirsiniz.
tuzluluk:
Buharlaşmanın neden olduğu tuzluluk artışını tatlı su ekleyerek giderebilirsiniz .Tuz yoğunluğunu ölçmede hidrometrelerden yararlanabilirsiniz.
kanister filtreler
kullanıyorsanız): akışını kontrol edin Tıkanmışsa temizleyin .