Geçenlerde internette gezinirken yazılarını severek okuduğum Psikolog Dr. Bora Küçükyazıcı'nın bir yazısına denk geldim. Bende burada daha önce bir kaç kez bu konu hakkında yazmıştım. Bora Bey konuyu kendi yaşanmış hikayesi ile çok güzel anlatmış.

Otobüse binmek için Taksim?de durakta bekliyordum. Yanıma yaklaşan 12-13 yaşlarında bir çocuk bana seslendi:

Bi?Liran var mı abi.!

Bir an şöyle donakaldım. 1 TL için bu çocuk neden nazikçe bile olsa, dilenmek zorunda olabilir acaba, diye düşündüm. Giyimini inceledim, üstü başı perişan görünüyordu, ayakta zor duracak şekilde aç olduğu her halinden belliydi. Gel dedim, sana bir hamburger ısmarlayayım şuradaki büfelerde. ?Hayır abi, sağol, varsa bana 1 TL ver?, diye tekrarladı. Yanımıza durakta bekleyen yaşlı bir amca yanaştı ve bana şunları söyledi:

Verme sakın 1 TL bunlara, herkese aynı numarayı yapıyor. Topladığı paralarla gidip uyuşturucu alıyorlar!

Bu sözleri duyan genç hızlı adımlarla yanımızdan uzaklaştı. Arkasından onu izledim, durağa doğru gelen insanların yanına tek tek yanaşıp, herkese muhtemelen az önce bana söylediklerini tekrarlıyordu. Bineceğim otobüs gelene kadar 5-6 dakika daha izlemeye devam ettim o çocuğu, yanına yaklaşıp 1 TL istediği en az 5-6 kişi ellerini ceplerine atıp 1 TL veriyorlardı çocuğa. Acaba yanımıza gelip bizi uyaran amca haklı mıydı? Benim yemek paylaşma teklifimi neden kabul etmemişti? Gerçekten amacı uyuşturucu almak mıydı? Bu durumu araştırmaya karar verdim.

İnternette biraz araştırma yapınca, yolda yanınıza yaklaşıp 1 TL isteyenlerle ilgili bir çok haber, sosyal medya paylaşımları ve forum sitelerinde yorumlar olduğunu gördüm. Genel olarak hepsinde anlatılanlar ortak bir durumu tespit ediyordu:

Uyuşturucu batağındaki çocuklar ve gençler, yolda tanımadıkları insanların yanına yaklaşıp, çok az bir meblağ olan 1 TL talep ediyorlar ve bunu günde yüzlerce insandan para toplama yöntemine dönüştürmüş durumdalar.

Peki bu konuda çözüm amaçlı neler yapılıyor, diye araştırmama devam ettiğimde, karşıma yüzümü güldüren bir kurum çıktı: YEŞİLAY

5 Mart 1920 yılında kurulmuş olan Yeşilay, neredeyse 100 yıllık bir çınar olarak Türkiye?de uyuşturucu, alkollü içkiler ve sigara bağımlılığı konusundaki en değerli kurum. Yeşilay yetkilileri sokaklarda yanımıza yaklaşıp 1 TL talep eden uyuşturucu madde bağımlısı gençler için çözüm odaklı bir çalışma gerçekleştiriyor: Bi?Liran Var mı?

?Bi?Liran Var mı?? projesi ile bağımlılığa değil, bağımlılıkla mücadeleye çağırıyor Yeşilay bizleri. Türkiye?de bağımlılıkla mücadele için vatandaşlar olarak sağlayabileceğimiz destek çok basit:

1 TL yazıp, 2423?e SMS gönderiyoruz!

Uyuşturucu madde bağımlılığı batağındaki insanlarımıza, çocuklarımıza, gençlerimize destek olmak için göndereceğimiz bu 1 TL?ler çığ gibi büyüyerek, acaba nasıl değerlendiriliyor? Bunu araştırmadan yazımı sonlandıracak değilim, öyle değil mi değerli dostlar.

Yeşilay, tüm Türkiye?de Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) açıyor. Bu merkezlerde hem bağımlılığın ne olduğu, etkileri anlatılıyor, hem de madde bağımlılarına yönelik rehabilitasyon desteği sağlanmaktadır. Yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışan Yeşilay, tüm illerde YEDAM merkezlerinin açılabilmesi için bizlerin desteğine ihtiyaç duymaktadır.

1 TL bağış kampanyasına destek olarak, bağımlılığa değil, bağımlılığın çözümüne destek olmamız mümkün.

Bu satırları okuyan değerli dostlar, haydi hemen cep telefonumuzdan 2423?e SMS ile 1 TL yazıp gönderelim.

Daha güzel bir Türkiye?ye destek olmak için: Bi?Liranız Var Mı?

Yazı aşağıdaki siteden alıntıdır.

http://www.demokrat.com/yazarlar/bor...-var-mi-abi/16