Taşeron işçi konusu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Taşeron işçilerin sorununu bu hafta içinde çözüyoruz, Meclis'e gelecek" dedi.
"BAKANLIKLAR İŞİ TATLIYA BAĞLADI"
Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığının yoğun bir çalışma yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birlikte işi tatlıya bağladılar inşallah. Bu hafta içinde Meclise gitmesiyle bütçe müzakerelerinin de arkasından inşallah neticeye bağlanacaktır" açıklamasında bulundu.
BAŞBAKAN DA AÇIKLADI
Başbakan Yıldırım, "Taşeron olarak çalışanların sorununu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hallediyoruz. Bir hafta içerisinde inşallah Meclise göndereceğiz." dedi
İŞTE TAŞERON İŞÇİLERLE İLGİLİ GELİŞMELER!
SABAH Ekonomi yazarı Faruk Erdem taşeron işçi sorununda bugüne kadar yaşanan süreç ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

TAŞERON ZİRVESİ YAPILDI
Erdem "Bu konuyla ilgili hem maliye Bakanlığı hem de Çalışma Bakanlığı çalışmalar yürütüyordu. Daha sonra bakanlıkların yaptıkları bu çalışmalar Başbakanlık'ta yapılan bir toplantıda Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın katıldığı bir toplantıda Başbakan
Binali Yıldırım'a sunuldu.
İŞTE O TAŞERON TASARISINDAKİ MADDELER;
Bu toplantı sonunda metinlerin birleştirilip sadeleştirilmesine karar verildi. Sonunda bu çalışmada tamamlanıp tasarı Sayın Cumhurbaşkanı'na arz edildi, ardından da yasal süreç başlayacak. Bu tasarılarda yer alan konuları zaman zaman yazılarımda paylaşmıştım. Bazılarını hatırlayalım:
*Kadroya geçecek taşeron işçileri artık "kamu çalışanı" olacak. Statüleri için 657 sayılı yasanın 4. Maddesine bir e bendi eklenmesi bekleniyor. Böylece özel statülü sözleşmeli personel olacaklar.
*Yapılacak sözleşmelerin 3'er yıllık olması düşünülüyor. Sözleşme yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak.
*Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.
*Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecekler. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Bu arada kadro çakılı olacak.
*Şirketlerle yapılan anlaşmalar feshedilecek ve çalışanların patronu artık devlet olacak. İhale sözleşmelerindeki tazminat maddeleri de yerine getirilecek.
*Kadroya geçecek olan personelin geçmişte kamuya karşı açtığı tüm davalardan da feragat etmesi gerekecek. Böylece personel kamu ile davalık olmadan kadroya geçmiş olacak. Kazanılmış haklar korunacak.
*Kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren sistemi bitirilecek.
*Kamu kurum ve kuruluşlarında personel teminine dayalı işlerde çalışan alt işveren işçilerinin büyük çoğunluğunu kapsayacaktır.
*Kapsamdaki alt işveren işçileri tamamen aynı şekilde istihdam edilecektir"