Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken arkeolojik bölgeler
Türkiye, dünyanın en önemli arkeolojik alanlara sahip ülkelerin başında geliyor. Birçok medeniyetin ortaya çıktığı ve eser bıraktığı Türkiye coğrafyası, arkeolojik açıdan oldukça zengin. İşte Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken arkeolojik bölgeler.

1Afrodisias, Aydın

Aydın'ın Karacasu ilçesi sınırları içinde bulunan ve Afrodit'e adanan birçok anıttan biri olan Afrodisias, Türkiye'de Antikçağ'a ait en önemli kalıntılardan biridir. Afrodisias, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer almaktadır.




2Bergama, İzmir

Tarihteki adıyla Pergamon antik kenti, bugün İzmir'e bağlı Bergama ilçesi yakınında yer alır. Tarihte oldukça önemli bir kültür sanat ve ticaret merkezi olan Pergamon'a ait sunak bugün Berlin'de sergilenmektedir. Antik kente ait kalıntılar ise Bergama'da yer almakta. Pergamon da UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor.




3Çatalhöyük, Konya

Konya sınırları içinde bulunan Çatalhöyük, tarihteki en eski yerleşimlerden biri olarak kabul ediliyor. Bundan 9 bin yıl öncesinde yerleşik hayata dair buluntuların yer aldığı Çatalhöyük de UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.





4Efes, İzmir

İzmir'deki bir diğer önemli arkeolojik alan olan Efes, 1. yüzyılda dünyanın en büyük şehri konumundaydı. Celsus Kütüphanesi kalıntıları kentin ne denli görkemli bir yer olduğu konusunda bize ipucu vermekte. Selçuk'ta bulunan Efes kalıntıları yakınındaki Bülbüldağı'nda kutsal kabul edilen Meryem Ana evi de bulunmakta.




5Göbeklitepe, Şanlıurfa

Dünya tarihnin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepe'de süren kazılar insanlığın geçmişini aydınlatmada çok büyük öneme sahip. Tarihte bilinen ilk tapınağın bulunduğu Göbeklitepe, bu ünvanı İngiltere'deki Stonehenge'den almış oldu.




6Hattuşaş, Çorum

Çorum'da bulunan Hattuşaş, Hititlerin yönetim merkeziydi. Arkeolojik alan olan Hattuşaş, Çorum'un 82 kilometre güneybatısında yer alıyor. Tunç Çağı'nda Hititlere başkentlik yapan Hattuşaş, insanlığın kurduğu ilk kentlerden biri olma özelliği taşıyor.




7Dydima, Aydın

Aydın'ın Didim ilçesinde bulunan ve aynı isimle anılan Dydima İyon uygarlığına ait önemli bir yerleşim yeriydi. Milet antik kentine 17 kilometrelik bir yol ile bağlı olan Dydma, dünyanın en büyük üçüncü tapınağına ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor.




8Milet, Aydın

Filozoflar şehri olarak da bilinen Milet, tıpkı Dydima gibi Aydın'ın Didim ilçesinde yer almakta. Büyük Menderes Çayı yanında bulunan Milet, antik dönemin en önemli kentlerinden biriydi.




9Nemrut, Adıyaman

Dünyada en iyi günbatımına sahip yerlerinden biri olarak kabul edilen Nemrut Dağı, devasa heykelleriyle tanınıyor. Tanrı heykelleri olarak anılan bu yapılar 2.150 metre yükseklikte yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı'ndaki Tanrı Heykelleri, milattan önce birinci yüzyılda inşa edilmişti.




10Troia, Çanakkale

Dünya edebiyatına yön vereyn İlyada Destanı'nda anlatılan Troia ve bu antik kentte yaşanan savaş, insanlığın ortak mirası olarak kabul edilir. 19. yüzyılda yapılan kazılar sonucu ortaya çıkartılan Troia antik kenti kalıntıları merkeze bağlı Tevfikiye köyü yakınlarında yer almaktadır




11Yenikapı limanı, İstanbul

Mermaray kazıları sonucunda ortaya çıkartılan Yenikapı limanı, kentin tarihini yüzlerce yıl geriye götürmüştür. Kazılar sonucu ortaya çıkartılan gemi kalıntıları denizcilik tarihinin yeniden yazımına neden olmuştur.