Haberleşme
Haberleşme programının amacı telekomünikasyon sistemlerininkurulması işletilmesi alanında çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Habarleşme Teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalırını yürütür; kurduğu sistemleri denetler bozulanları onarır. Haberleşme Teknikerleri Elektronik ve Haberleşme Mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.
Programın Amacı: Haberleşme programının amacı telekomünikasyon sistemlerinin kurulması işletilmesi alanında çalışacak ara insangücü yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Haberleşme programında bilgisayar teknolojisinin bilimsel ilkeleri elektrik ve elektronik mikro elektrik sistemler dijital elektronik telekomünikasyon sistemleri gibi dersler okutulmaktadır.
Gereken Nitelikler: Haberleşme programında okumak isteyenlerin fizik ve matematik konuları ile ilgili ve bu lanlarda başarılı mekanik ilişkileri görebilen kimselerolmaları gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Haberleşme programını bitirenlere "Haberleşme Teknikeri" ünvanı verilir. Haberleşme teknikeri telgraf telefon teleks gibi elektrik ve elektronik haberleşme sistemlerinin kuruluşu işletilmesi bakım ve onarımı işlerini elektrik ve elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.
Çalışma Alanları: Haberleşme teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalarını yürütür; kurduğu sistemleri denetler bozulanları onarır. Haberleşme teknikeri elektronik ve haberleşme mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.
Halkla İlişkiler
Açıköğretim verilen bu bölümde halkla ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine eğitim ve araştırma yapan elemanlar yetiştirilir.
Programın Amacı: Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı gerek kamu gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Halkla ilişkiler programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında sosyoloji psikoloji siyaset bilimleri ekonomi hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır. Daha sonraki yıllarda reklamcılık fotoğrafçılık iletişim vb. konularda eğitim yapılmaktadır.
Gereken Nitelikler: Halkla ilişkiler ve tanıtım programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip girişken insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan çevredeki kaynakları seferber edebilen yaratıcı bir kişi olması gerekir.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Halkla ilişkiler programını bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" olarak görev alırlar.
Çalışma Alanları: Hakla ilişkiler ve tanıtım alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm özel ve kamu kesiminde halka ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine ve eğitim araştırma yapar. Halkla ilişkiler uzmanını amacı çalıştığı kurumu halka tanıtmak kurum ile halk arasında iletişim sağlamaktır. Bunun için kurumu tanıtıcı broşürler raporlar hazırlayarak bunları kitle iletişim araçlarıyla halka duyururlar. Kurum ileri geleneklerinin konuşma ve yazışmalarının gözden geçirirler. Basın konferans yıldönümü toplantıların beklenen etkiyi yapması için gerekli koşullar hazırlarlar. Kısaca çalıştığı kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturmaya çalışırlar. Mezunlar bank fabrika hastane üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilirler.