2. Gün İftar Menüsü
Menü İçeriği :
- Domates Çorbası
- Ali Nazik Kebabı
- Sade Pirinç Pilavı
- Piyaz
- Güllaç
2. Gün İftar Menüsü Yapılışı :
Domates Çorbası ile başlayacağımız 2. Gün İftar Menüsü tariflerimize Ali Nazik Kebabı, Sade Pirinç Pilavı, Piyaz tarifleri ile devam edip, son olarak Güllaç tarifi ile tamamlayacağız.2. Gün İftar Menüsü, 5 tariften oluşan hafif ve pratik bir menüdür. Menümüz, çorba, ana yemek, pilav, salata, sütlü tatlı olmak üzere 5 ana kategoriden oluşmaktadır. Menümüzün tamamını hazırlamanız yaklaşık 90 dk sürer.
Domates Çorbası Tarifi
Kaşarlı, Sütlü Domates Çorbası Tarifi (6 Kişilik)
Domates Çorbası İçin Malzemeler :
- 5 adet orta boy domates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2,5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı süt
- Tuz
- Karabiber
- Üzeri İçin
- Rendelenmiş kaşar peynir
Domates Çorbası Nasıl Yapılır?
Domates Çorbası Yapılışı :
5 adet domatesin kabuklarını soyun. Bir kaba rendeleyin.Derin bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağ koyup, eritin. Ardından 2 yemek kaşığı un ekleyin. 1 dk kadar kavurun. Daha sonra 1 yemek kaşığı salça ve rendelenmiş domatesleri ekleyin. Unun topaklanmaması için tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Karıştırdıktan sonra çorbanıza 2,5 su bardağı su dökün. Koyulaşana kadar pişirin.
Son olarak domates çorbasına 2 yemek kaşığı süt, tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırarak, 1-2 taşım kaynatın. Daha sonra ocaktan alın.
Çorbanızı servis etmeden önce ince bir süzgeçten geçirin. İsteğe göre çorbanıza domates yerine hazır domates püresi kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız domates çorbasını kaselere dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin. Domates çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
(Tarif 2) Ali Nazik Kebabı Tarifi
Ali Nazik Kebabı İçin Malzemeler :
- 500 gr patlıcan veya yarım konserve közlenmiş patlıcan
- 250 gr kıyma
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet büyük boy domates
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- Karabiber
Ali Nazik Kebabı Nasıl Yapılır?
Ali Nazik Kebabı Yapılışı :
500 gr patlıcanı ocak üzerinde közleyin. Ardından kabuklarını soyup, ince ince kıyın. İsteğe göre konserve közlenmiş patlıcan da kullanabilirsiniz.1 adet soğan, 2 diş sarımsak ve 2 adet biberi ince ince doğrayın. Geniş bir tavaya 3 yemek kaşığı sıvıyağ koyup, 3-4 dk kadar soteleyin.Ardından 250 gr kıyma koyun. Kıymanın rengi değişene kadar pişirin. Son olarak 1 adet küp küp doğranmış domates ilave edin. Tuz ve baharatları da ayarladıktan sonra domatesler yumuşayana kadar pişirin. Pişen kıyma harcını ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Diğer taraftan doğranmış patlıcanları bir kaba alın. Üzerine 4 yemek kaşığı yoğurt, tuz ve rendelenmiş 1 diş sarımsak ekleyin. Bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın.
Servis tabağının tabanına patlıcanlı yoğurt karışımı yayın. Ortasına hazırladığınız kıyma harcını ilave edin.
Hazırladığınız ali nazik kebabının üzerine, yağ içinde kızdırılmış kırmızı toz biber ve maydanoz ile süsleyerek, servis edebilirsiniz.
(Tarif 3) Sade Pirinç Pilavı Tarifi
Sade Pirinç Pilavı İçin Malzemeler :
- 1 su bardağı pilavlık pirinç
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 adet kesme şeker
- Tuz
Sade Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Sade Pirinç Pilavı Yapılışı :
1 su bardağı pirinci yıkayıp, 20 dakika tuzlu ılık suda bekletin.Daha sonra derin bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağ koyup, eritin. Üzerine suyu süzülmüş pirinçleri ekleyin. Tuz ve 1 adet kesme şeker koyun. 2-3 dakika kavurun. Ardından 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip, 1 kere karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Eğer pirinç pilavınız diri kalmışsa, üzerine 1/2 su bardağı kadar kaynar su ilave edin. Pilavı pişirmeye devam edin.
Sade pirinç pilavı piştikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını açın. Pilavı 1 kere karıştırın. Pilavın tane tane olması için üzerine kalın bir peçete koyup, kapağı kapatın. 15 dakika kadar demlenmeye bırakın.Dinlendikten sonra bir kere daha karıştırıp, pilavı sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun
(Tarif 4) Piyaz Tarifi
Piyaz İçin Malzemeler :
- 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 dal taze soğan
- 1 adet orta boy domates
- 4 tutam maydanoz
- 1 adet küçük boy limon
- Zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, sumak
Piyaz Nasıl Yapılır?
Piyaz Yapılışı :
1 adet kuru soğanı ince, uzun ay (piyazlık) şeklinde doğrayın. 2 dal taze soğanı ve 4 tutam maydanozu ince ince doğrayın. 1 adet domatesi de küçük küpler şeklinde doğrayın.Daha sonra derin bir kaba doğranmış soğanları, maydanozları ve domatesleri koyun. Üzerine 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye ekleyin. Son olarak tuz, limon suyu, zeytinyağı ve baharatları da koyup, iyice karıştırın.Hazırladığınız piyaz salatasını servis edebilirsiniz.
(Tarif 5) Güllaç Tarifi
Güllaç İçin Malzemeler :
- 10 yaprak güllaç
- Şerbeti İçin:
- 7 su bardağı süt
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı gül suyu ya da 1 tatlı kaşığı vanilya
- Üzeri İçin:
- Vişne
- Dövülmüş ceviz ya da antep fıstığı
- Güllaç Nasıl Yapılır?
Güllaç Yapılışı :
Güllacın Şerbeti İçin; derin bir tencereye 7 su bardağı süt koyun. Üzerine 2 su bardağı şeker ekleyip, ocağa alın.Orta ateşte sütle şekeri karıştırıp, süt hafif eli yakacak kadar ısıtın. Ocaktan alıp, içine isteğe göre 1 tatlı kaşığı vanilya ya da 1 yemek kaşığı gül suyu koyup, karıştırın.Güllaçların üzerine sütü kaynar dökerseniz, güllaç yapraklarını eritecektir. Çok ılık olursa da yapraklar sütü çekmez. Bu yüzden sütün ısısı önemlidir.
Diğer taraftan 10 adet güllaç yaprağını ortadan ikiye ayırın. Ortadan ikiye ayırdığınız güllaç yapraklarını 1 bütün yaprak olarak alın.
Güllaç yapraklarının tamamını kullanmak istiyorsanız, yuvarlak büyük bir tepsiye yerleştirebilirsiniz.
Güllaç yapraklarından birini parlak kısmı yukarı ve düz kısımları kenara gelecek şekilde dikdörtgen bir borcama yerleştirin. Üzerlerine 1,5 kepçe şekerli sütten gezdirip, güllaç yapraklarının yumuşamasını sağlayın. İkinci yaprağı da bunun üzerine koyun. Tekrar şekerli süt karışımından gezdirin. Bu işlemi tüm güllaçyaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü de güllacın üzerine dökün. (Süt fazla gelir diye merak etmeyin, yapraklar çok fazla süt çekecektir.)
Hazırladığınız güllacın üzerini kapatıp, en az 2 saat kadar buzdolabında bekletin. Daha sonra güllacınızı dilimleyip, üzerine fındık, fıstık, nar taneleri ya da ceviz serpiştirerek, servis edebilirsiniz.
Güllacı daha ince yapmak isterseniz malzemelerin yarısını kullanmanız mümkündür.4-5 katta bir isterseniz güllaçların aralarına fındık, fıstık, ceviz ya da file badem serpiştirebilirsiniz. Ama kuru yemişleri güllacın aralarına serptiğinizde gün içinde hemen tüketmeniz gerekir. Yoksa bekledikçe güllaç koyu renkli olacaktır.
Afiyet olsun.