ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmekle suçladığı Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada suçunu kabul eden ve savcılıkla işbirliğine giden Reza Zarrab, jüri karşısına çıktı. Hakkındaki suçlamaları kabul eden Zarrab'ın, "ABD ile işbirliği yapıp sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" dediği aktarıldı. Zarrab oldukça çarpıcı iddialarda bulundu. Duruşma Türkiye saati ile 00:30'da sona erdi. Zarrab bugün TSİ 17:00'da başlayacak duruşmada ifade vermeyi sürdürecek.
Zarrab'ın tanık sandalyesine oturduğu ilk duruşmadan detayları derledik...
Reza Zarrab ayakları kelepçeli ve hapishane giysisiyle bu sırada içeri alınıp tanık koltuğuna oturtuldu. Hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla işbirliği yapmayı kabul eden Zarrab jürinin karşısına çıkarak sorulara yanıt verdi.
Savcılığın, Reza Zarrab'ın işbirliğini kabul edip, Hakan Atilla aleyhinde tanıklık edeceğini açıklaması ile davanın adı "ABD Atilla’ya karşı" olmuştu.
Gazeteci Cüneyt Özdemir, dün savunmasını yapan Hakan Atilla'nın avukatlarının Zarrab'ı suçladığını aktarmıştı.
"İlk ifademde doğru yanıtları veremedim, endişeliydim"
Reza Zarrab, New York’ta devam eden duruşmada mahkeme salonuna ayakları kelepçeli ve turuncu cezaevi tulumuyla getirildi.
Zarrab, 2016 yılında Miami'ye gidişine ilişkin, "Neyle karşılacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından şoke olmuştum. Doğru yanıtları veremedim. Endişeliydim" dedi.
ABD basınından olayı canlı aktaran gazeteci Pete Brush Twitter hesabından, "Zarrab'ın (ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" dediğini aktardı ve 7 suçlamayı kabul ettiğini bildirdi. Bir cezaevi gardiyanına içki getirmesi ve cep telefonunu kullanması için rüşvet verdiğini de itiraf etti. Ayrıca, cezanın ne olacağı konusunda kimsenin kendisine söz vermediğini de ekledi.
Zarrab, otelde kaldığına yönelik söylentiler hakkında konuştu. "Otelde mi kalıyorsun" sorusuna hayır yanıtını veren Zarrab, "İki haftadır FBI’ın denetimindeyim. Metropolitan Tutukevi'nde (Detention Center) kalıyorum" dedi.
"Hakan Atilla ile birlikte çalıştık"
Zarrab, İran yaptırımlarının etrafından dolaşma yapısının neden oluşturulduğunu ise şu sözlerle anlattı:
"İranlılar doğalgaz ve petrol satışından elde ettikleri gelirleri kullanamıyordu."
Zarrab daha sonra yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olduğunu, bu nedenle de onu aradığını söyledi. "Bu salonda sizinle bu planda çalışan bir kişi gösterir misiniz" sorusuna, “Bu insan Hakan Atilla’dır" yanıtını verdi.
İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını ifade eden Zarrab ayrıca İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti.
Egemen Bağış iddiası
Reza Zarrab , Aktifbank'ta hesap açılması sürecini anlatmaya başladı ve ilk denemesinin başarısız olduğunu ifade etti.
Gazeteci Adam Klasfeld, "Savcı bunun nedenini sordu. Zarrab da 'İlk denememde Aktif Bank bana İran'la çalışan müşterilerin hesap açmadan önce özel bir izin alması gerektiğini söyledi' dedi" ifadelerini aktardı.
Reuters haber ajansı Zarrab'ın "Eski AB Bakanı Egemen Bağış Aktif Bank'ta hesap açılması için yardım etti" dediğini aktardı.
Zarrab, "Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi. Halkbank'ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü "fazla ünlü" olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan'ın kendisine "Altın ticareti yapmak için fazla popülersin" dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi. Zarrab'a "Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin?" diye sorulduğunda "Çünkü o ekonomi bakanıydı" diye yanıt verdi.
Amerikalı gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey'nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan'ın "İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı" önerdiğini öne sürdü.
Davayı takip eden gazeteci Cüneyt Özdemir'in aktardığı bilgiye göre Zarrab, eski Bakan Çağlayan'a 45-50 milyon euronun yanı sıra 7 milyon dolar ve 2 milyon 465 bin lira rüşvet verdiğini söyledi.
Duruşmaya yemek arasının ardından kaldığı yerden devam edildi.
Zarrab'a "Çağlayan'a ödemeleri ne şekilde yaptın?" sorusu yöneltildi. Zarrab, nakit, değerli eşya ve banka havalesi şeklinde yaptığını söyledi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan'ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise Zarrab 'Evet' diyerek cevap verdi.
Zarrab, İran'a yönelik altın ticaretinin nasıl işlediğini bir şema üzerinden anlattı.
Ticaretin İran'ın Türkiye'ye ham petrol ve gaz satmasıyla başladığını ifade eden Zarrab, "İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) petrolün satışını Tüpraş'a, gazınkini Botaş'a yapardı. Onlar da NIOC'ye para borçlu olurdu. Tüpraş, Botaş, NIOC'nin Halkbank'ta hesapları var" dedi.
Daily Beast'in muhabiri Katie Zavadski, paranın Halkbank'a nasıl geldiğini Zarrab'ın açıklamaları üzerinden aktardı.
Zarrab, "Halkbank'a gelen paranın Halkbank'tan çıkışı euro ve Türk Lirası olarak Deniz Bank'a gelişiyle yapılıyor" dedi ve daha sonra Türkiye’deki şirketi Royal Group’tan aldığı altının Dubai’deki şirketine gittiğini dile getirdi.
Zarrab'ın ifadesine göre, altın satılıp nakde çevrilecek konuma geliyordu. Zarrab, İran’ın altına ihtiyacı olmadığı için ülkenin borçlarını ödemek adına nakte çevrilen bir paraya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Zarrab, bütün bu sistemin Halkbank’ta sıkışmış olan İran parasını kurtarmak, böylece İran'ın dünya çapındaki borçlarını ödemek amacıyla tasarlandığını söyledi.