Eylül ayının çiçekleri Aster (yildizçiçegi); papatya familyasina ait, eski çaglardan bu yana bilinen bir kir çiçegi türüdür. Aster, Latince’de yıldız anlamına gelmektedir. Aster için daha önce İngilizce’de kullanılan isim ise yıldız otu anlamına gelen “starwort” idi. Daha sonra ise Eylül ayındaki Aziz Michaelmas Günü’ne denk gelen günlerde açtığı için Michaelmas papatyası olarak isim değiştirmiştir. Eylül ayının rengi mor olup kahramanlık, sevgi, akla sonradan gelen düşünceler ve zarafet gibi anlamlara gelir. Ayni renk, Çin’de ise sadakatı ifade eder.
Mitoloji:
Virgo (Başak burcunu temsil eden bakire), dünya üzerinde yıldız tozu serper ve tozların saçıldığı otlakta aster çiçekleri açar.
Tanriça Asterea, bulunduğu yerden eğilip dünyaya dogru bakar ve yıldızları göremeyince ağlamaya başlar; yeryüzünde gözyaşlarının düştügü yerlerde aster çiçekleri açmaya başlar.
Bir Kızıldereli efsanesi de iki kabile arasında geçen yıkıcı bir savaşı konu etmektedir. Savaş şiddetlendiğinde kabilelerin birindeki tüm köylüler ölür, ancak ormana kaçıp saklanan iki ufak kız kardeş kurtulur. Kızların biri püsküllü ve lavanta mavisi renkte, diğeri parlak sarı renkte geyik derisinden elbiseler giymektedir. Kızlar, yakın çevrede yaşayan Otaci Kadin’i aramaktadır. Kızlar yıldızların altında uyurlarken, Otacı Kadın fallarına bakar ve kızların peşine düşen düşmanların olduğunu görür. Çocukları korumak için üzerlerine sihirli bir iksir serper ve kızların üstünü yapraklarla örter. Ertesi sabah, kız kardeşlerin uyuduğu yerde iki tane çiçek açmıştır. Biri lavanta mavisi, diğeri ise başak sarısı asterler.
Batıl İnançlar:
Aster çiçeklerinin yıldız otu olarak da bilindiği İngiltere ve Almanya’da, bu bitkinin sihirli güçler taşıdığına inanılırdı. Antik Yunan’da ise aster yaprakları, kötü ruhlardan ve iblislerden korunmak için yakılırdı.
Sembolizm:
Aster çiçekleri, Fransız askerlerinin mezarlarına konulur ve “Keşke böyle olmasaydı,” dileğini sembolize eder.