Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) diğer bir adıyla Embriyolarda Genetik Tanı, tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyolardan bir veya iki hücrenin biyopsiyle alınmasının ardından, son genetik teknikler kullanılarak taranması ve bu sayede yalnızca sağlıklı embriyoların seçilip anne adayının rahmine transfer edilmesi işlemidir.

Preimplantasyon Genetik Tanı kimlere yapılır?

Günümüzde, Preimplantasyon Genetik Tanı yapılan hastaları iki ayrı grupta toplamak mümkündür:

1. Grup:

Üç veya daha fazla düşük yapmış olanlar (tekrarlayan düşükler),
Gebelikle sonuçlanmayan üç ya da daha fazla tüp bebek denemesi bulunan çiftler (tekrarlayan implantasyon başarısızlığı),
Önceki düşük veya ölü doğumda yapılan incelemede genetik bir kusur bulunanlar,
Anne adayının 37 yaş veya üstünde olması durumunda (Bu durumda ileri yaş nedeniyle genetik kusurlu çocuk sahibi olma riski artmaktadır),
Şiddetli erkek kısırlığı ile birlikte görülen kromozom bozukluğu veya genetik hastalığı olanlar
Eşlerden birisinde genetik bir problem nedeniyle gebelik elde edilememesi durumunda (buna kromozomlardaki sayısal veya yapısal bozukluklar neden olabilmektedir).

2. Grup:

Kalıtsal bir hastalık (Tek Gen Hastalığı) taşıyıcılığı bulunan çiftler,
Önceki çocuklarında genetik hastalık tespit edilen çiftler,
Anne-babasında ya da diğer akraba bireylerinde tek gen kusuruna bağlı kalıtsal hastalık bulunan çiftler,
Hasta kardeşi ile doku uyumu gösteren sağlıklı bebek isteyen çiftler (Embriyolarda HLA Doku Tiplemesi).

PGT'nin avantajları nelerdir?

PGT sayesinde, kısırlığa sebep olan bir genetik bozukluk nedeniyle Tüp Bebek programına kabul edilen çiftlerin gebelik şansı arttırılmakta, ileri yaş ya da ailede Tek Gen hastalığı öyküsü bulunan çiftlerde ise, anne adayının sağlıklı bebek sahibi olabilmesi için tekrar tekrar gebe kalması önlenmektedir. Diğer taraftan Tek Gen hastalığı öyküsü söz konusu olduğunda, normal yolla sağlanan gebeliğin ilerleyen döneminde bebekte hastalık tespit edilirse gebeliğin sonlandırılması riski ortaya çıkmaktadır. İlerlemiş bir gebeliğin sonlandırılması bir çok aile için dini ve ahlaki bir engel teşkil ettiği gibi daha da önemlisi, anne adayı için tıbbi riskler oluşturabilmekte ve uzun süren psikolojik travmalara neden olabilmektedir. PGT tüm bu riskleri bertaraf etmekte, anne adaylarına sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir gebelik imkanı tanımaktadır.