Halk arasında mayalanma olarak bilinen fermantasyon, oksijenin olmadığı durumlarda sadece glikoliz olayı ile enerji elde edilen metabolik sürece fermantasyon denilmektedir. Fermantasyon olayını bulunduğumuz ekosistemdeki mikroskobik canlılar gerçekleştirmektedir. Çünkü fermantasyon olayının özünde karmaşık yapıya sahip kimyasalların mikroskobik canlılar tarafından basit yapılı kimyasallara dönüşmesi bulunmaktadır. Fermantasyon olayına ne güzel örnek sütün mayalanarak yoğurt haline gelmesidir.
Fermantasyon tepkimeleri , oksijensiz ortamda veya oksijenin çok az bulunduğu ortamlarda gerçekleşir. Tepkime sonucunda oluşan ürüne göre fermantasyon ismi verilir. Yani bir diğer ifadeyle farklı fermantasyon çeşitleri bulunmaktadır.
Fermantasyon Çeşitleri

  1. Laktik asit fermantasyonu
  2. Alkol fermantasyonu
  3. Sitrik ait fermantasyonu
  4. Bütrik asit fermantayonu


1. Alkol Fermantasyonu

Bu fermantasyon çeşidi oksijen kullanmayan canlı türlerinde gerçekleşmektedir. Bir diğer ifadeyle alkol üzerinde meydana gelen fermantasyondur. Bu fermantasyonlara alkol fermanttasyonu veya oksijensiz fermantasyon denilmektedir. Bu fermantasyon çeşidinde glikoz molekülü parçalanarak kısa bir sürede pirüvata dönüştürülür. Glikoz molekülünden geriye 2 glseraldehit ve fosfat kalmaktadır. Tüm bu olayların sonucunda ise hidrojen otumu ortaya çıkmaktadır.
2. Laktik Asit Fermantasyonu

Bu fermantasyon çeşiti ise oksijenin ortamda yetersiz duruma gelmesiyle gerçekleşmektedir. Bakteri ve bazı hayvan hücrelerinde meydana gelen bir fermantasyon çeşitidir. Bu fermantasyon çeşiti de glikoz molekülünün glikolize uğramasıyla gerçekleşmektedir. Bu fermantasyon sonucunda 2 ATP, 2 NADH ve bir miktar pirüvat elde edilmektedir. Laktik asit fermantasyonu insan kaslarında meydana gelmektedir. Laktik asit için ihtiyaç duyulan oksijen kandan alınmaktadır.
3. Bütirik Asit Fermantasyonu
Bu fermantasyon çeşitini asidojenik bakteriler gerçekleştirmektedir. Bu tür fermantasyon reaksiyonlarına pek sık rastlanmamaktadır. Bu tepkime sonucu butirati asetat, karbondioksit ve H2 meydana gelmektedir.

4. Sitrik Asit Fermantasyonu
Bu fermantasyon çeşitinde üretilmiş olan pirüvik asitler oksijenin varolmasıyla ortama birer tane karbondioksit (CO2) ve hidrojen vermesiyle asitlerin parçalanması işlemine sitrik asit fermantasyonu denilmektedir. Asetik asit, kısa adı ile CoA olan enzimlerle bağlanarak asetil meydana gelmektedir. Bu tepkime sonucunda meydana gelen hidrojenler NAD tarafından korunarak NADH2 üretirler.

Bunların dışında mikroorganizmaların yardımıyla endüstride kullanılacak gliserin, etanol, yağ asidi, süt asidi, süt ve alkol ürünlerinin üretilmesine endüstriyel fermantasyon denilmektedir.