KARAHANLILAR DEVLET BAYRAĞI
Karahanlılar, daha önceki Türk devletlerinin aksine hükümdarların ve halkın ekserisinin Müslüman olduğu ilk Türk - İslam devletidir. Karahanlılar devleti, Türklerin İslamla kucaklaşmasını ve İslamın getirmiş olduğu İla-i Kelimetullah ruhu ile İslamın bayraktarlığının temelini oluşturmasında büyük rol oynamıştır. Aslında bir anlamda Selçukiler ve Osmanlı Devletinin kurulmasının zeminini oluşturmuştur.
Abdülkerim Satuk Buğra Han
Karahanlılar devletinin kurucusu olan Bilge Kül Kadir Han devletini 840 yılında Doğu Türkistan üzerinde bulunan bölgede kurdu. İlk başlarda Tengricilik dinine inanan halk, 924 yılında Satuk Buğra Han'ın tahta geçip 932 yılında Müslüman olması ile birlikte büyük bir kısmı İslam'a dönüş yaptı. Satuk Buğra Han, yapılan bu değişimle birlikte adını da "Abdülkerim" olarak değiştirdi. Bununla birlikte ilk Müslüman Türk hükümdar olarak tarihe geçti.
Abdülkerim Satuk Buğra Han, 25 yaşına gelip İslamı seçtikten sonra amcası ile mücadeleye girişti. Amcasını Kaşgar şehrini feth ettikten sonra öldürdü. Bunun üzerine devletin tüm gücünü eline geçiren Abdülkerim, Türk boylarında İslam'ı yaymaya başladı. Türk boylarının birçoğunu İslam ile buluşmasını sağladı.
Abdülkerim Satuk Buğra Han günümüzde fazla anlaşılmamakta ve tanınmamaktadır. Osmanlı Ve Selçuklu bir medeniyet olarak düşünülecekse, Abdülkerim Satuk Buğra Han ve Gazneliler sultanı Gazneli Mahmud'un medeniyetin temelleri olduğu iyi bilinmelidir. 955yılında vefat eden Satuk Buğra Han'ın cenazesine bine yakın alim ve İslam aleminden binlerce insan iştirak etmiştir.
Karahanlılar İslam'ı benimsedikten sonra Uygur alfabesini kullanmışlardır. Karahanlılar Devleti'nde yazılmış olan birçok eser günümüze ulaşmıştır. Bunlardan en önemlileri Abdülkerim Satuk Buğra Han zamanında Kaşgarlı Mahmud tarafından yazılmış olan Divan-i Lügat-it Türk ve Yusuf Has Hacip'in Kutagdu Bilig adlı eseridir.
Karahanlılar Devleti, Abdülkerim Satuk Buğra Han'ın ölümü üzerine gerileme sürecine girmiş ve 1041 yılında Batı Karahanlılar ve DoğuKarahanlılar olarak ikiye ayrılmıştır.