Laktoz bileşiğine farklı kaynaklarda süt şekeride denilmektedir.
Laktoz doğada yalnızca süt içerisinde bulunan bir disakkarit çeşitidir.
Laktoz süt içerisinde içerisinde bulunan en önemli karbonhidrattır.
Laktoz bileşiğinin sütün aroması içerisinde büyük bir payı vardır.
Laktoz bileşiği glikoz ve galaktoz’dan meydana gelen bir didsakkarittir.
Laktoz mineral maddeleri ile birlikte ozmotik sisteme etki etmektedir.
Birçok kadının korkulu rüyası olan meme hastalıklarında, laktoz oranı az veya var olma oranında büyük bir düşüş gözlemlenir.
Laktoz Yapısı
Laktoz, doğada yalnız sütte bulunan süt şekeri de denilen bir disakkarit. Sütün en önemli karbonhidratıdır. Sütün aromasında önemli bir payı bulunmaktadır.
Formül : C12H22O11
Molar kütle : 342,3 g/mol
Erime noktası : 202,8 °C
Yoğunluk : 1,52 g/cm³
IUPAC numarası : β-D-galactopyranosyl-(1→4)-D-glucose
İçinde çözündüğü madde : Su, Etanol
Bazı canlılardaki Laktoz yüzdesi ;
İnek sütündeki oranı ortalama % 4,6
Anne sütünde % 7,1
Koyun sütünde % 4,6
Keçi sütünde de ortalama % 4,0
Disakkarit Çeşitleri
Glukoz + Glukoz = Maltoz + H2O
Glukoz + Fruktoz = Sakkaroz + H2O
Glukoz + Galaktoz = Laktoz + H2O.