Slime nedir? Slime neden bu kadar popüler oldu?
Slime'ın adını son dönemlerde sıkça duymaya başladık. Peki slime nedir? Slime neden bu kadar popüler oldu? Son dönemin trendi slime yararlı mı yoksa zararlı mı? İşte slime hakkında bilinmesi gerekenler...
Önce 'Slime nedir?' sorusunu cevaplayarak başlayalım. Slime, İngilizce bir kelimedir ve 'balçık' anlamına gelmektedir. Peki slime nasıl ortaya çıktı?
Slime nasıl ortaya çıktı?
Slime, polimer malzemeden yapılan yeni nesil bir oyun hamurudur. Akışkan, ele yapışmayan ve yumuşak kıvamlı bir oyun hamurudur. 1920'de sentetik polimerler üzerinde çeşitli araştırmalar yapan Hermann Staudinger tarafından bulunmuştur. Staudinger, plastiklerle ilgili çalışmaları sebebiyle 1953 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış bir Alman kimyagerdir. Bilimsel çalışmalar sonucunda bu maddenin oyuncak sektöründe kullanılmaya başlaması ise hemen gerçekleşmemiştir. Slime, 1976 yılında ABD'li bir oyuncak üreticisi tarafından piyasaya sürülmüştür. O dönemlerde yeşil kova ve yeşil slime satışı yapan firma çocuklar arasında da önemli bir furyayı başlatmıştır. 90'ların sonu 2000'li yılların başında ise Türkiye'de de yayın yapan bir çizgi film kanalının kendi markasına çeşitlilik kazandırmak amacıyla başlattığı oyuncaklar arasında slime da yerini almıştır. Çeşitli slime oyuncaklarının özellikle son dönemde bu kadar hayatımızda olmasının ve tüm dünyayı etkisi altına almasının önemli sebebi bu olmuştur.
Slime çılgınlığı
İnternetin artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olmasından ötürü slime da önemli bir trend haline gelmiştir. Hiç kuşkusuz slime'ın bu kadar trend olmasındaki en önemli sebep çeşitli sosyal medya mecralarıdır. Gerek Twitter, gerek Instagram gerekse Youtube gibi platformalarda kolaylıkla yayılan bu trendler, slime'ın da önünü açmayı başarmıştır. Bunda elbette slime'a sadece çocukların değil yetişkinlerin de ilgi göstermesi önemli bir sebeptir. Slime'ın renkleri kadar yapılış süreci de ilgi çekmektedir. Eğlenceli ve pratik bulunan slime'ın yapım aşamasına dair çekilen videolar sayesinde slime çılgınlığı başlamıştır. Oynadıkça renklerin iç içe geçtiği ve ele yapışmayan slime'lar stres atmak için de etkili bir yöntem olarak görülüyor. Özellikle slime videolarının altına gelen "İzlemeyi durduramıyorum", "İzlemesi de en az oynaması kadar eğlenceli" gibi yorumlar da günlük hayatın koşturmasından bıkan kişilerin slime videolarını izleme eğilimlerini gösterdiklerini ortaya koymuştur. Yani slime son dönemde çocuklardan daha ziyade Y kuşağı olarak tabir edilen 18-35 yaş arasına hitap etmektedir.
Slime tarifi
Slime için öncelikle bir su bardağı ılık suya çay kaşğı ucu ile boraks ve bir çay kaşığı ucu ile gıda boyası ekleniyor. Kıvam alıncaya dek karıştırılıyor. Daha sonra bir kaba bir bardak su bazı tutkal dökülüyor ve bunun üzerine bir bardak oda sıcaklığındaki su dökülüyor ve karıştırılıyor. İlk önce hazırlanan ılık su ve gıda boyasıyla hazırlanan borakslı suyu yavaş yavaş karıştırarak dökülüyor. Kıvam alınıncaya dek karıştırılıyor ve üzerine tercihen sim de eklenebiliyor. Eğer hazırlanan slime kaba yapışmıyorsa bu slime'ın hazır olduğu anlamına geliyor. Koyu olduğu takdirde ise ılık su da eklenebiliyor.
Slime zararlı mı?
Özellikle çocuklu ailelerin, çocukların yaratıcılığının artmasını sağlayan bu tarz oyun hamurlarına ilgi göstermeye başlamasından sonra slime'ın yararlı mı yoksa zararlı mı olduğuna dair çeşitli soru işaretleri doğmuştur. Bu oyun hamurlarının zehirli olduğuna dair somut veriler bulunmamaktadır. Ancak özellikle yaşları küçük olan çocukların slime'ı ağızlarına atmaması için ebeveynler çeşitli uzmanlar tarafından uyarılmaktadır. Küçük olan çocuklar, karşılarında yumuşak ve renkli bir hamurla karşılaştıklarında bu hamurların onlara çekici geldiği unutulmamalı ve özellikle 0-6 yaş arasındaki çocukların slime'larla bir yetişkinin yanında oynamalarına izin verilmelidir.