Sizlere Oksijenli solunum ve Oksijensiz solunum arasındaki farkları anlatmadan önce kısaca tanımlarını yapalım.
Organik olan besinlerin oksijen kullanarak ATP (adenozin tri fosfat) üretmesine olayına oksijenli solunum denilmektedir. Oksijensli solunuma aerobik solunumda denilmektedir. Oksijenli solunum ile besinlerin kimyasal enerjileri oksijen ile açığa çıkmaktadır.

Oksijenin olmadığı ortam veya koşullarda enerji üretmek için moleküllerin oksidasyonu yani indirgemesi sonucu ATP elde edilmesine Oksijensiz solunum denilmektedir. Oksijensiz solunuma anaerobik solunumda denilmektedir.

Oksijenli ve Oksijensiz Solunum Arasındaki Farklar


  • Oksijenli solunum olayında oksijen kullanılırken, oksijensiz solunum oksijen kullanılmamaktadır. Aralarında en temel fark ise budur.
  • Oksijenli solunumun son ürünleri yalnızca CO2, H2O ve NH3 gibi inorganik yapılardır. Ancak oksijensiz solunumda ise etil alkol, laktik asit ve asetik asit gibi organik ürünler oluşmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bazı oksijensiz solunum olaylarında hem organik hemde inorganik ürümler meydana gelebilir. Buna örnek verecek olursak etil alkol fermantasyonunu verebiliriz.


  • Oksijenli solunum sonucunda 40 ATP meydana gelir anacak net kazanç 38 ATP‘dir. Oksijensiz Solunumda ise 4 ATP meydana gelirken bunlardan 2 tanesi harcandığı için net kazanç 2 ATP‘dir.



  • Oksijenli solunum ökaryot özelliğe sahip hücrelerin sitoplazma ve mitokondrisinde meydana gelirken, oksijensiz solunumun tüm reaksiyonları hücrenin sitoplazmasında meydana gelmektedir.
  • Oksijensi solunumda enzimler görev yapar ve buna ek olarak krebs döngüsü olayı meydana gelir. Ancak Oksijensiz solunumda böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Oksijensiz solunum sonucunda su açığa çıkarken, oksijensiz solunumda su açığa çıkmamaktadır.