Annelik ve babalık duygusunu yeni yaşayan bireyler, bebek konusunda genellikle çekingen ve tecrübesizdirler. İlk dokunuş ve kucaklayış, nasıl ki aile içinde bir tedirginlik yaratıyorsa, anne-baba olarak bebeğinizin en iyi koşullarda büyümesini istersiniz. Birçoğumuz alfabeyi şarkılar sayesinde öğrendik, çünkü şarkılardaki tekrarlar ve ritimler, hatırlamayı kolaylaştırmaktadır. Bundan dolayı bütün oyuncak ve aktivitelere eşlik edecek neşeli müziklerin, şarkıların ve eğlenceli seslerin eklenmesi, bebeğinizin eğitimi açısından oldukça önemlidir. Sayıların da bebeklerin eğitimi için önemi büyüktür. Oyuncaklarını “bir, iki, üç” şeklinde işaret ettiklerinde sayma ve sayı kavramları anlam kazanmaktadır. Eğlen-öğren oyuncakları, sayı saymayı ve sayıları doğal olarak, bebeğin hatırlamasına yardımcı olacak şekilde ve müzik eşliğinde öğretir.
Dizme, dağıtma ve sınıflandırma aktiviteleri, bebeğinizin mekan, boyut ilişkileri ile şekillere dair temel kavramları anlamasına katkı sağlar. Ayrıca bebekler renkleri günlük yaşamla bağlantılı bir şekilde öğrenmektedirler. Kırmızı, bebekler için sadece kırmızı değildir, kırmızı bir elma veya kırmızı bir toptur. Bebekler önce görüntülerle sesler arasında ilişki kurmayı öğrenir. Sıfatları da “yeşil elma” ya da “küçük kapı” gibi bağlam içinde kavrarlar. Bebeklerinizle beraber oyunlar oynayın ve onlarla değiş-tokuş gibi aktiveler yapın. Bütün bunlar, paylaşmanın, duyguları ifade etmenin ve arkadaşlık kurmanın başlangıcıdır.
Bebeklerle Oynanabilecek Eğitici Oyunlar

Paketleme Oyunu: Birkaç adet küçük oyuncak seçin ve alüminyum folyo ile paketledikten sonra bebeğinizin önüne koyarak ona şu soruyu sorun “İçinde sence ne var?” Daha sonra bebeğinizi paketi açmaya yönlendirin, bu hoşuna gidecektir. Açtıktan sonra hem oyuncak, hem de folyo ile oynamaya devam edecektir.
Kurdele Oyunu: Bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı alın ve etrafına kurdele bağlayın. Bebeğinize bu kurdeleyi çekerek oyuncağı kendisine yaklaştırabileceğini gösterin. Daha sonra ondan kurdeleyi çekerek oyuncağı size geri vermesini isteyin. Birkaç denemenin ardından bunu tek başına yapabilecektir. Kurdele oyununun en eğlenceli tarafına geldik; oyuncağı bir yere saklayın ama kurdelesi görünecek şekilde olsun. Bebeğinizden kurdeleyi çekip oyuncağı bulmasını isteyin. Bu hoşuna gidebilir ve sürekli tekrarlamak isteyebilir.
Parkta ve Sokakta: Parka gittiğiniz zaman yanınıza bir oyun kabı alın ve bebeğinizle birlikte değişik taşlar, çiçekler, yapraklar toplayın. Onlara ellemesini ve hissetmesini sağlayın, daha sonra tek tek isimlerini söyleyerek kabın içine önce yerleştirin, sonra tekrar boşaltın. Bebeğiniz bunu çok sevebilir ve tekrar yapmak isteyebilir.
Ölçü Kapları Oyunu: Mutfağınızda iç içe geçen ölçü kapları bulunuyorsa, bunları hem bebeğinizi oyalamak için hem de büyük-küçük kavramlarını öğrenmesi için kullanabilirsiniz. Öncelikle iki kapla başlayın ve iç içe nasıl geçtiklerini gösterin. Daha sonra aynı şeyi pratik etmesi için kapları bebeğinize verin. Doğru olarak iki kabı iç içe koymayı başardığı zaman, sırasıyla diğer kapları da verebilirsiniz.
Tünel Oyunu: Bacaklarınız açık bir şekilde, ayakta durun ve bebeğinizi önce yardım ederek bacaklarınızın arasından tren sesiyle beraber birkaç sefer geçirin. Bunun ardından aynı sesi çıkararak ve yürüyerek ya da emekleyerek kendiliğinden geçmeye çalışabilir. Her denemesinde onu teşvik edin, hatta kendisine bir oyuncak verip bacaklarınızın arasından geçirmeye de yönlendirebilirsiniz. Büyük bir kartonun iki tarafını kesip açarak tünel yapabilir ve aynı oyunu bu şekilde de oynayabilirsiniz.
İtme Oyunu: Bebeğinizin ayakta tutarak itebileceği tarzda, hafif oyuncaklar çevresinde olmasını sağlayın. Hafif bir plastik sepetin içine hafif oyuncaklar koyarak da bebeğinize itebileceği bir oyuncak yapabilirsiniz. Bebeği, evin içerisindeki güvenli alanlarda oyuncağı itmeye teşvik edin, bu sayede denge çalışması yapmış olacaktır.
Şekil Oyunu: Bir kağıda yuvarlak, üçgen ve kare gibi şekiller çizdikten sonra bebeğinizin ayına uygun boyalar ile bu şekillerin içini boyayın. Şekilleri çizerken evdeki diğer nesnelerden veya oyuncaklardan da faydalanabilirsiniz. Hem şekilleri eşleştirmek, hem de onları tanımak açısından harika bir oyun.
Hazine Avcısı: Anaokullarında da oynanan bu oyun için gereken malzemeleri seçmek size kalıyor. İsterseniz bir leğen, karton kutu, sepet ve hatta yastık kılıfı bile kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz malzemenin içini farklı işlev ve yüzeylere sahip nesnelerle doldurun (mandal, fırça, deniz kabuğu, tahta kaşık ya da çatal vb.) Bebeğinizin ayına göre daha fazla sayıda nesneyle çeşitlendire yapabilirsiniz. Daha sonra bebeğinizle beraber oturun ve nesneleri tek tek keşfetmesini seyredin, parmaklarına, ellerine ve tepkilerine dikkat edin. İlgilendiği nesnenin işlevini ve ismini söyleyin, daha sonra aynı işlemi tekrarlaması için onu teşvik edin.
Bebeklerin Dikkati Eğitici Oyunlara Nasıl Çekilir?

Büyüklük: Beyin, çok uçtaki örneklere dikkat çekmektedir. Örneğin çok küçük ya da büyük nesneler, orta büyüklükteki nesnelere nazaran daha fazla dikkat çekicidir. Bundan dolayı bebeğinize farklı boyutlardaki oyuncaklar verin (irili ufaklı oyun küpleri gibi).
Yoğunluk: Bebekler, keskin hatlı, açık ve renkli hatları olan nesnelere, çok karmaşık ya da silik nesnelerden daha fazla ilgi gösterirler. Siyah-beyaz gibi yüksek kontrastlı olan renkler 6 aydan önce algılanırken, renk ayrımı 6 aydan sonra başlar.
Farklılık: Birbirine benzeyen nesneler arasında farklı olanı, bebeklerin dikkatini çekmektedir. Bundan dolayı farkına varmasını istediğiniz yeni nesneleri, bebeğinizin daha önce bildiği şeylerin arasına koyun.
Yenilik: Yeni nesneler bebeklerin dikkatini çeker, ancak bunu sağlamak için her zaman yeni oyuncaklar almanız gerekmez. Var olan oyuncakların birkaçını çıkartıp, diğerlerini gizleyerek ve sonraki dönemlerde ortaya çıkardıklarınızı kaldırıp gizlediklerinizi çıkartarak yenilik sağlayabilirsiniz.
Duygusal Durum: Bebeğinizle oynamak ya da ona yeni bir şeyler öğretmek istediğiniz zaman, onun duygusal durumunu da göz önünde bulundurun. Bebeğinizin uykusu yok, altı temiz ve karnı tokken oynamaya ve öğrenmeye istekli olacağını aklınızdan çıkartmayın.