Biyoloji kelime anlamı bio (canlı) ve logos (bilimi) kelimelerinden gelmektedir. Canlı bilimi olarak adlandırılan biyoloji, canlı organizmaların yapısını, canlılarda gerçekleşen temel metabolik faliyetleri, canlı çeşitliliğini, canlı davranışlarını, çevre ve ortamıyla olan ilişkilerini, büyüme, gelişme, üreme ve yeryüzüne dağılışlarını inceleyen bir bilim dalıdır.
Biyoloji bilim dalı yukarıda sıraladığımız işlemleri ve çalışmaları gerçekleştirirken kimya, matematik, sosyoloji, fizik, psikoloji, gibi bilim dallarından yardım alarak yapmaktadır.
BİYOLOJİ ALT BİLİM DALLARI

Biyoloji bilimi zooloji ve botanik bilimi olmak üzere iki ana bilim dalına ayrılarak incelenmektedir. Zooloji hayvanları inceleyen bir bir dalı iken botanik bitkileri inceleyen bir bilim dalıdır.
Biyolojinin bu alt bilim dalları dışında onlarca bilim dalına ayrılmaktadır. Ancak biz bu yazımızda biyoloji kitaplarında ve biyoloji müfredatında yer alan alt bilim dallarını sizlere kısaca anlatmaya çalışacağız.


Biyolojinin Alt Bilim Dalları

Morfoloji

Canlı organizmaların fiziksel şeklini ve dış görünümlerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Anatomi


Mutlaka bir yerlerden duyduğunuz bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı canlı organizmaların iç yapısını her yönü ile inceleyen bir bilim dalıdır.
Sitoloji

Bu bilim dalına hücre biyolojiside denilmektedir. Hücrelerin fizyoloji, yapı, içerdiği organeller, bulunduğu ortam ile ilişki ve bağlantılarını, yaşam döngülerini, bölünmelerini ve ölümlerini inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.

Histoloji

Doku bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Bitkilerin ve hayvanların dokularında bulunan bileşimleri ve yapılarını özelleşmiş işlevleriyle bağlantılı olarak inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.

Fizyoloji

Canlı organizmaların mekaniksel, fiziksel ve biyokimyasal fonksiyonlarını ve sistemlerinin nasıl çalıştığını inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır. Fizyolojiyle ilgilenen bilim insanlarına “fizyolog”denilmektedir.

Embriyoloji

Bir canlıyı zigottan ergin canlı oluncaya kadar geçen sürede zarfındaki evreleri inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.

Moleküler Biyoloji

Canlı organizmaları moleküler düzeyde inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Biyokimya

Adından da anlaşılacağı üzere canlıları kimyasal düzeyde inceleyen bilim dalıdır. Diğer bir ifadeyle canlıların kimyasal yapısını inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Taksonomi


Canlı organizmaları belli çzellikler çerçevesinde benzer olup olmadıklarını ve akrabalık derecelerine göre gruplandıran ve inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Evrim

Canlıların geçirmiş oldukları fizyolojik, kimyasal ve genetik değişikliği inceleyen ve yeni türlerin oluşumunu inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Ontogeni

Bu bilim dalı bir canlı organizmanın embriyonik evredeyken yaşadığı değişiklikleri inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Filogeni

Bir canlı türüne ait bir bireyin bulunduğu türde yaşadığı evrimsel süreci inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Genetik

Canlıları genetik düzeyde yani sahip oldukları fizyolojik ve kimyasal özelliklerini genetik çzelliklerii dölden döle nasıl aktardıklarını inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Ekoloji

Canlıları bireysel veya toplu şekilde inceleyerek çevreleriyle olan ilişkilerini ele alan biyoloji alt bilim dalıdır.
Uzay Biyolojisi

Adından da anlaşılacağı üzere canlıları uzay şartlarında inceleyen bilim dalıdır.
Parazitoloji

Asalak olarak adlandırdığımız canlı türlerinin yapı ve özelliklerini inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.
Viroloji

Virüsleri yapısı, özelliklerini, sınıflandırılmasını, yol açtıkları hastalıkları ve virüslerin hücre giriş ve çıkışlarını tüm düzeyde inceleyen biyoloji alt bilim dalıdır.