Karbonhidratları kısaca tanımlamak gerekirse, karbonhidratlar yapıtaşı glikoz olan ve karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O) elementlerinden meydana gelmiş organik molekül olarak tanımla bilir. Karbonhidratlara genel olarak şekerler anlamına gelen sakkaritlerde denilmektedir. karbonhidratlar aktif aldehit veya ketonların grubunda bulunan polihidroksi alkellerin hidrolizi sonucu oluşan maddelerdir. Karbonhidratlar doğada büyük moleküller halinde bulundukları için canlı yapısına girebilmeleri için sindirilmeleri ve parçalanmaları gerekmektedir.
Karbonhidratlar enerji verme sıralamasında birinci derecede enerji vericidir. Karbonhidratın en çok bulunduğu besinler ekmek, makarna, fasulye, patates, kepek, pirinç, tahıl ve hububatlardır. Karbonhidrat vücutta en çok bulunanlar sıralamasında üçüncü sıradadır. Karbonhidratların depolanma şekilleri ise hayvanlarda glikojen, bitkilerde nişasta şeklindedir. Karbonhidratlar deoksirübo nükleik asit (DNA), ribo nükleik asit (RNA) ve adenin tri fosfat (ATP) NAD, NADP, FAD’ın yapısına katılır.

Karbonhidratların (sakkaritler) Genel Özellikleri ve Görevleri

  • Karbonhidratların yapısında yer alan elementler, Karbon (C) hidrojen (H), oksijen (O)’dir
  • Karbonhidratların genel formülleri (CH2O)n şeklindedir.
  • Karbinhidratlar fazla alınması durumun hayvanlarda glikojen, bitkilerde nişasta veya yağ şeklinde depo edilebilir.
  • Karbonhidratlar bitkilerde fotonsentez olayı ile üretilirler.
  • Karbonhidrat canlının besine ihtiyaç duyduğu ve aç kaldığı zaman ilk tükettiği üründür. En son proteinlerdir.
  • Karbonhidratlar hücre zarı, bitkilerin çeperi, böceklerin iskeleti gibi canlıların yapısına katılabilirler.
  • Karbonhidratların ilk kimyasal sindirimi ağızda başlar.
  • Karbonhidratlar deoksiribo nükleik asit (DNA), ribonükleik asit (RNA) ve adenin tri fosfat (ATP) NAD, NADP, FAD’ın yapısına katılır.
  • Karbonhidratlar lipit (yağlar) ve proteinlerle birleşerek hücre zarının yapısında yer alırlar.