Gerek iş hayatında gerek günlük hayatımızda hepimiz sürekli farklı insanlarla iletişim halindeyiz. Bir çoğumuz özellikle profesyonel yaşamda iletişimini kuvvetlendirmek için yollar aramaktadır. Çoğu insan yeni girdiği bir ortamda güçlü iletişimiyle çok fazla kişi tanımak ister. Özellikle iş hayatında çevrenizi geliştirmek istiyorsanız yeni kişilerle iletişime açık olmak yetmez, güçlü bir iletişim kurmanız gerekiyor. Bir çoğumuz güçlü iletişimin nasıl kurulacağı konusunda sıkıntılar yaşamaktadır. Bu içeriğin devamındaki 7 önemli maddeyi günlük iletişiminizde kullanmaya başladıktan sonra çevrenizle olan iletişiminizde bariz değişiklikler olacaktır. İletişimde kendinizdeki eksikliklerin farkına varıp o eksiklikleri giderdiğinizde iletişime açıklığınızla arkadaş ortamının en çok konuşulan kişisi olabilirsiniz.

Aman yahu çok klasik diye düşünmeyin hemen. Evet ”Kendin ol.” sözünü çok kişiden duymuş olabilirsiniz. Ama iyi bir iletişimin sırrı gerçekten kendin olmaktan geçiyor. Siz karşı tarafa yapay davranırsanız inanın çevrenizde sizinle iletişim kurmak isteyen insan kalmayacaktır. İster yakın arkadaşlarınızla ister iş arkadaşlarınızla ve hatta patronunuzla konuşun, aklınızdan hiç çıkarmamanız gereken ana husus kendi benliğinizi ve kişiliğinizi iletişime yansıtmanız. Tabii ki duruma göre kibar ya da daha rahat üsluplar takınabilirsiniz. Ama bu üslupların sizi olduğunuzdan başka biriymiş gibi göstermesine izin vermeyin. Unutmayın karşınızdaki siz başka biri gibi davrandığında sizinle iletişim kuruyorsa sizinle değil bir başkasıyla iletişim kuruyor demektir ve bu temellere dayandırılarak geliştirilen iletişimler çok zaman geçmeden çökmeye mahkumdurlar.

2. Doğruları Söyleyin!



İletişimin en önemli unsurlarından biridir, doğru olmak. Nerede ve ne şekilde iletişim kuruyor olursanız olun yalanlar üzerine kurulmuş bir iletişim karşı tarafı inandırsanız dahi sizi mutlu etmeyecektir. Bununla birlikte yalanların sizi esir almış gibi tüm ilişkilerinize tesir etmesi bir yalanın ortaya çıkmasıyla tüm hayatınızın alt üst olmasına sebebiyet verebilir. Bu zamana kadar hiç yalan söylerken yakalanmadığınız için kişisel ilişkilerinizde yalanı sürdürüyor olabilirsiniz. Ama şunu aklınızdan hiç çıkarmayın: Bir yalan tüm çevrenizdekilerin geri dönüşümsüz bir şekilde yok olmasına sebebiyet verebilir. Ve ah vah edecek safhayı çoktan kaçırmış olabilirsiniz. Kısaca karşılıklı ilişkilerde yalan söylememeye özen göstermeniz ilişkilerinizi güçlendirecek bir unsurdur.

3. Detay Konuları Bilin!

Bir konu üzerinde konuşuyor ve o konu üzerinden karşınızdakilerle iletişim kuruyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda bahsettiğiniz konu hakkındaki konuşmalarınız genellemelerle dolu olursa karşı tarafta işi bilmediğinize dair kuşkular yaratabilir. Ayarı doğru tutmakla ve karşı tarafı sıkmamakla birlikte bahsi geçen konuda detay bilgilerinizi aktarın ki işin ehli olduğunuz ortaya çıksın. Aksi taktirde kişisel ilişkilerinizde kötü bir izlenim yaratabilirsiniz. Burada önemli bir noktaya dikkat etmek gerekiyor, detaylarıyla konuyu anlatırken karşı tarafın ilgisini çekecek detayları paylaşmanız gerekiyor, sıkıcı ve konu dışı detayları değil.

4. Soru Sorun!

Soru sormak iletişimi en çok kuvvetlendiren unsurlardandır. Soru sormak karşı tarafı dinlediğinizin göstergesidir. Konu hakkında ve karşı tarafın anlattıklarında aklınıza takılan herhangi bir şey varsa sormaktan çekinmeyin ki hem merak ettiğiniz konuyu daha detaylı öğrenesiniz hem de karşı tarafla olan iletişiminizi kuvvetlendiresiniz.

Sorduğunuz sorular karşı tarafı zorlamasından ziyade ikiniz için de yararlı olabilecek kalitede sorular olmalıdır. Aksi taktirde yanlış yönlendirilmiş bir soru karşı tarafla iletişiminizi sonsuza dek sonlandırabilir.

5. Açıklayıcı Olun!


Farklı farklı ortamlarda tamamiyle farklı konuların uzmanlarıyla bir araya gelebiliyoruz. Bu durumda size çok basit ve bilinmesi gereken bir kavram gibi gözüken konular başkaları için hiçbir anlam ifade etmeyebilir. Bu durumda karşı taraf sizin tam olarak neden bahsettiğinizi anlamayacağından olası iletişim problemleri ortaya çıkabilir. Bu gibi durumları ortadan kaldırmak adına yaptığınız konuşmalarda karşı tarafın zihninde hiç soru işareti bırakmayacak şekilde açıklama yapmanız gerekiyor. Unutmayın anlaşılamadığınız bir iletişimi sürdürmek olanaksızdır.

6. Dinleyin!


İyi bir iletişimin yollarından biri de iyi bir dinleyici olmaktan geçer. Karşı tarafı iyice dinleyin konuya vakıf olun ki karşılıklı iletişim kurabilin. Sürekli sizin konuştuğunuz ve karşı tarafı dinlemediğiniz durumlarda iletişim tıkanır ve hatta tartışmalar ortaya çıkabilir. Dinlemesini bilmezsek zamanla iletişim halinde olduğumuz kişiler tarafından dinlenmeyiz de. Bu durum çevremizdeki insanlarla iletişimimizi kopma noktasına getirir. Uzun lafın kısası dinlemeden konuşmayalım.


Alıntıdır.