Lemur Hayvanı Hakkında Bilgi
Lemur, sadece Madagaskar’da bulunan küçük primat türüdür. 50’den fazla türü ve yüzlerce alt türü vardır. Lemurlar Afrika kökenlidir, ancak büyük maymunlar tarafından dışlanmışlardır. Afrika’yı 62 ila 65 milyon yıl önce terk ettiler ve bitki örtüsünden yapılmış büyük sallar üzerinde Madagaskar’a vardılar. Az sayıdaki doğal düşman ile lemurlar, adanın tamamını hızla ele geçirmeyi ve çok sayıda türe dönüşmeyi başardı. Ne yazık ki, bilinen tüm lemur türlerinin % 90’ı gelecek 20-25 yılda habitat kaybı ve yasadışı avlanma nedeniyle yok olacak.
Lemurlar, 9 ila 67 cm uzunluğunda ve 30 gram ila 10 kilo ağırlığındadır. Indri lemur en büyüğü iken Cüce fare lemuru, lemur türlerinin en küçüğüdür.
Lemur siyah, gri, kahverengi veya kırmızımsı renkli ince kürklüdür.
Lemurların nokta burunları, iri gözleri ve vücudun geri kalanından çok daha uzun kuyruğu vardır. Lemur, karşılıklı baş parmakları ve düz tırnakları olan insan benzeri ellere sahiptir. Arka ayaklardaki ikinci parmak tımar için kullanılan tırnakla donatılmıştır.
Lemur çok akıllı bir hayvandır. Alet kullanmayı ve basit aritmetik görevleri yapmayı öğrenebilir.
Lemurlar zamanlarının çoğunu ağaç tepelerinde geçirirler ancak halka kuyruklu lemur gibi bazı türler yeryüzünde çok fazla zaman harcar. Lemur iki ayak üzerinde durabilir, ancak her zaman dört bacak üzerinde yürür.
Lemur meyve, yaprak, çiçek, ağaç sapı ve kabuk yer. Bitki tabanlı beslenmeleri zaman zaman küçük omurgalılar ve böceklerle desteklenir.
Lemur vahşi doğada tohum dağılımında önemli rol oynamaktadır.
Lemur metabolizmasını yavaşlatabilir ve besinin az olduğu zamanlarda kış uykusuna yatabilir (kış uykusuna yatabilen tek primattır).
Birçok lemur türü yaklaşık 15 hayvandan oluşan aile gruplarında yaşar. Gruplar sadece bir cinsiyetten oluşan hayvanlardan oluşur. Dominant dişi grup lideridir. Bazı türler yalnız yaşarlar.
Lemurlar parmak sesleriyle, uzun kuyruklarını kullanarak, ayaklarındaki ve kalçalarındaki bezlerden koku salarak iletişim kurarlar.
Lemurlar, yalnızca bol miktarda yiyecek olması durumunda çiftleşirler. Gebelik 9 ila 24 hafta sürer (türe göre değişir) ve çoğu vakada 2 bebek ile sona erer. Farklı türlerde lemur, esaret altına girip yeni hibrid türler oluşturabilir.
Lemurlar cinsel olgunluğa 2 yaşında erişir.
Lemur, vahşi doğada 18 yıl boyunca, tutsak durumda 30 yıla kadar hayatta kalabilir.