Gökkuşağı Alabalığı

Gökkuşağı alabalığı somon ailesinin bir üyesidir. Kuzey Amerika’nın batı bölgelerinde yaşayan gökkuşağı alabalığının 15 alt türü vardır. Gökkuşağı alabalığı bugün Antartika dışındaki tüm kıtalarda bulunabilir. Bu balıklar soğuk akarsuları ve nehirlerde yaşarlar, bazı alttürler hayatlarının bir bölümünü okyanusta geçirirler. Yeterli bitki örtüsü ile çakılın bulunduğu bölgeleri barınak sağladığı için tercih ederler. Gökkuşağı alabalıkları insanlar için önemli besin kaynaklarıdır. Bu nedenle, gökkuşağı alabalığı genelde dünya çapında su ürünleri yetiştiriciliğinde (ticari çiftliklerde) yetiştirilir. Gökkuşağı alabalığı için artan talebe rağmen, vahşi doğada hâlâ sayıları yüksek ve istikrarlıdır. Bu hayvanların nesli tükenmekte olan türler listesinde ismi geçmemektedir.

Gökkuşağı alabalığı ile ilgili bilgiler:

Gökkuşağı alabalığı 40 santim uzunluğunda ve 1 ila 4 kilo ağırlığa ulaşabilir. Yakalanan en büyük gökkuşağı alabalığı 24 kilo ağırlığındadır.


Yetişkin balığın gövdesinin ön yüzü genellikle kahverengi, zeytin yeşili veya mavi yeşil renktedir. Kırmızımsı çizgi vücudun yan tarafı boyunca uzanır. Göbek, gümüş veya inci beyazı renktedir. Vücudun üst kısmı, yüzgeçler ve kuyruk siyah lekelerle kaplıdır.

Bazı gökkuşağı alabalıkları hayatlarının bir bölümünü okyanusa geçirirler. Bunların vücutları neredeyse tamamen gümüş renklidir.

Gökkuşağı alabalığının güçlü ve kaslı gövdesi vardı. Kuyruk kısmen çatallıdır.

Gökkuşağı alabalığı, yalnızca temiz sularda hayatta kalabildiği için su kirliliğine karşı hassastır.

Gökkuşağı alabalıkları, küçük balık, yumurta, böcekler ve bunların larvaları, kabuklu hayvanları ve karkaslar ile beslenirler.

Gökkuşağı alabalığının doğal düşmanları büyük balıklar, rakun, kartal ve balıkçıldır.

İnsanlar, zengin omega-3 yağ asitleri kaynağı olan lezzetli etlerinden dolayı gökkuşağı alabalığını tüketirler.
Etin rengi yaşam alanına ve beslenmeye bağlıdır. Beyaz, pembe, turuncu veya koyu kırmızı renkte olabilir.

3 ila 4 yaşlarında, gökkuşağı alabalığı cinsel olgunluğa erişir. Doğdukları derelerde yumurtlarlar. Yumurtlama ilkbahar sırasında soğuk sulara (6 ila 7 derece Celsius) gerçekleşir.

Dişi kuyruğunu kullanarak bir yuva yapar ve 200 ila 8000 yumurta bırakır. Erkek yumurtaları spermle döller. Döllenmiş yumurta gömülür ve kendi başlarına bırakılır.

Kuluçka süresi su sıcaklığına bağlı olarak 4-7 hafta arasında sürer. Yeni gömülen gökkuşağı alabalığı, yaşamlarının ilk iki haftasında yumurtanın sarısının kalıntılarından beslenirler. O dönemden sonra, zooplankton tüketmeye başlarlar.

Gökkuşağı alabalığı, vahşi doğada 4 ila 6 yaş arasında hayatta kalabilir.