Küçük yaşlarda çocuklarda en sık yaşanan durumlardan birisi ağlama krizleri. Çocuklarınız markette, pazarda ya da alışverişte yere yatıp ağlama krizine giriyorsa yalnız değilsiniz. Çünkü araştırmalara göre 2-3 yaşlarındaki çocuklarda bu durum sıklıkla yaşanıyor.
Çocuklarınız küçük yaştayken, özellikle konuşmaya başlamadan önce istediklerini yaptırmak için ağlama nöbetlerine girer. Bu nöbetler genellikle "iki yaş sendromu" nun yaşandığı dönemlere denk gelir. Çocuklar ağlayarak, çığlık atarak, kendini yere atarak, öksürerek ya da kusarak anne ve babasını ikna etmeyi başarır. Peki, bu dönemlerde ebeveyn olarak neler yapılabilir?

Kendi Haline Bırakın
Çocuklar istedikleri olana kadar ağlama krizi yaşar. Bu durumda yapılması gerekenlerden bir tanesi çocuğunuzu kendi haline bırakmak. Ağladığında istediğini yapmak yerine kendi haline bırakın ve sakinleşmesini bekleyin. Sakinleştiğinde konuşmak ikiniz için de doğru olacaktır.
Yalnız Bırakmayın
Ağlama krizi sırasında bir şeyleri fırlatma ya da kendine zarar verme olasılığı yüksektir. Bu nedenle asla yanınızdan ayırmayın. Bir şeyleri fırlatma olasılığına karşı yanında bulunmanız yararlı olacaktır.
İnatlaşmayın
Ağlama krizine girdiğinde çocuğunuzla inatlaşmak yerine dikkatini başka bir yöne çekerek krizin süresini kısaltabilirsiniz. Ağladığı şeye ne kadar yoğunlaşırsa o kadar çok ağlama krizi sürecektir. Başka bir yöne ya da oyuncağa yoğunlaştırmak ağlama nöbetini hafifletecektir.
Sakin Konuşun
Ağlama krizi sırasında da sonrasında da ses tonunuzu doğru ayarlamalısınız. Kontrollü, sakin ve yumuşak bir ses çocuğunuzla iletişiminizi olumlu yönde etkiler.

Tutarlı Olun
Anne baba olarak çocuğunuza yaklaşımınızda tutarlı davranmalısınız. Sevginin ve ilginin dozunu iyi ayarlamak gerekir. Tutarlı davranmazsanız, iyi bir rol model olamaz ve sağlıklı bir birey yetiştiremezsiniz.