Öğretmenler; çocuğun bir kimlik ve kişilik kazanmasının temelinde en büyük rolün, aileye düştüğünün bilinmesini istiyor. Bu bağlamda da, öğretmenlerin en önemli istekleri ailelerden…
Çocuk aileden aldığı eğitimle okul hayatına giriş yapar. Ailenin eğitime bakış açısı ve çocuğa yeterli ilgiyi verebilmesi, çocuğun tüm hayatını etkileyecek bir yapıya sahiptir. Bu sebepledir ki öğretmenler, ailenin üzerine düşen görevleri ihmal etmemesini ve her ailenin bu bilinçle hareket etmesini istiyor.
Ailelerden Beklentileri Neler?
…Öğretmenler, ailelerden destek ister. Çocukların başarısızlıklarında ortak çözüm yolları bulunmasını, başarısızlığın tek sorumlusunun çocuk ya da öğretmen olarak görülmemesini ister.
…Ailelerin, çocukların eğitimiyle ilgilenmelerini ister. Evde ders çalışmaya ve dinlenmeye ayrılan vakit, ebeveynlerin kontrolünde olmalıdır. Çocuk, okul ile ilgili sorumluluklarını yerine getirirken aile onu dikkatle gözlemlemelidir.
…Öğretmenler, ailelerin çocuğa yaklaşımlarındaki yanlışları görmelerini ve düzeltmelerini ister. Çocuğun üzerinde baskı kurmak, çocuktan her zaman daha büyük başarılar beklemek ya da başarılarına karşı kayıtsız kalmak çocuğun öğrenim hayatını sekteye uğratacaktır.

…Eğitimin önemi çok daha küçük yaşlarda çocuğa öğretilmelidir. Öğretmenler bu konuda ailelerin daha fazla özen göstermesini ve çocuklara rol-model olacak davranışlar sergilemelerini ister. Ebeveynlerin, her gece çocuklarına masal okumalarını, okuma çağından sonra ise kitap okumayı ve araştırmayı özendirecek davranışlarda bulunmaları gerekmektedir.
…Öğretmenler, çocuğun akademik hayatında daha fazla yarar sağlanabilmesi için ebeveynlerin kendilerini gelişim ve bilgi yönünden açık tutmalarını ister. Bu, çocuğun okul ödevlerine yapılacak yardımın niteliğini de artıracak bir beklentidir.
Çocuğun eğitim hayatının sekteye uğramaması için, aileler gereken özeni göstermelidir. Unutulmamalıdır ki evlatlarımızın okul içindeki başarısı, aile içindeki huzuru ve ailesinden gördüğü destek ile paralellik göstermektedir.