Güney Amerika ülkesi Peru’nun en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Machu Picchu’nun hikayesine çok şaşıracaksınız…
And Sıra Dağları'nı oluşturan dağlardan birinin zirvesinde, İnka Hükümdarı Pachacutec Yupanqui tarafından 1450'li yıllarda inşa ettirilen Machu Picchu'nun, 1551'de tamamen terk edildiği düşünülür.
İspanyol istilacılarının işgali sırasında, sık dağlar arasında kalan bu şehir fark edilmez ve bu sayede zarar görmez.
Aradan geçen 360 yılın ardından, Amerikalı Kaşif Hiram Bingham, 1911'de Machu Picchu'yu yeniden keşfeder.
Ardından Bingham bir kitap yazar.
National Geographic, Society Nisan 1913 sayısını Machu Picchu şehrine ithaf eder.
Böylece Machu Picchu'yu tüm dünya duyar.
Şehrin duvarlarında, ağırlığı yüz tonu bulan taşlar bulunur. Bu taşların yapımında herhangi bir harç malzemesi kullanılmadığı ortaya çıkar.
Taşların mükemmel bir hesaplama ve işçilikle şekillendirilerek birleştirilmesi, İnkaların matematik ve mühendislikte geldiği şaşırtıcı noktayı gösterir.
İki yüzden fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapılardan oluşan Machu Picchu, bugün Güney Amerika'nın en çok turist çeken bölgelerinden biri...
Ulaşımı imkansız bir yerde olduğundan, Cusco şehrinden Machu Picchu'nun bulunduğu dağın eteklerindeki Aguas Calientes Köyü'ne, bir raylı sistem hattı inşa edilir.
Bu köyden sonra sekiz kilometrelik bir otobüs yolculuğu ile...
Ya da bu mesafe yaya olarak kat edilerek Machu Picchu'ya ulaşılır.
Adeta bulutlara asılı vaziyette, bir dağın zirvesine inşa edilen Machu Picchu Antik Kenti, yüzyıllardır depremlere rağmen ayakta durmaktadır.
Şüphesiz, Machu Picchu ve İnkalar hakkında en çok merak edilen şey şudur: "Tekerleği ve yazıyı bulamayan İnka Uygarlığı, 1450 yılları civarında Machu Picchu gibi bir mühendislik harikası şehri nasıl ve neden inşa etti?"
Bu sorunun cevabını muhtemelen hiçbir zaman bilemeyeceğiz.
Ancak bildiğimiz bir şey var ki, o da Machu Picchu'nun adeta cennetten bir parça gibi olduğu...
Siz ne dersiniz?