Uzun pozlama tekniğini kullanarak gündüz saatleri dahilinde, yani güçlü ışıkta da farklı kareler üretebiliriz. Gündüz uzun pozlama nasıl yapılır şimdi kısaca anlatmaya çalışalım.
Kullandığımız fotoğraf makinesinin özelliklerine göre uzun pozlama süreleri farklılık gösterecektir. Genel olarak 30sn ile 1/8000 aralığını ele alırsak, artık ışığın azaldığı ve elde çekim sınırının aşıldığı nokta için enstantane hızı olarak 1/15’i (saniyenin 15 de biri) ifade edebiliriz.
Uzun pozlama ise fotoğraf makinenizin bunun altında kalan ve daha uzun dakikalar boyunca perdenin açık kalması ve bu süre boyunca kadraja giren öğelerin pozlanmasıdır. Tabi bu süre sizin seçiminize göre birçok makinenin izin verdiği en düşük sınır 30 saniye ya da “bulb” modu sayesinde daha uzun saniyelere çıkabilmektedir.
Gündüz uzun pozlama nasıl yapılabilir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi hep az ışığın olduğu ortamda yani gece fotoğrafı çekmek söz konusu olduğunda uzun pozlama sürelerine ulaşıyoruz. Peki ışığın fazla olduğu gün ışığında yani gündüz uzun pozlama yapabilir miyiz?
Eğer ışığın güçlü olduğu bir zamanda uzun pozlama yapacaksak, amacımız pozlama süresini uzatabilmek olduğundan, ışığı azaltabileceğimiz öğeleri kullanmak doğru olacaktır. Bunun için ND (Neutral Density) ve Polarize Filtreler ön plana çıkmaktadır. Bu filtreler sayesinde ışığı belirli bir oranda engelleyebilir ve enstantane hızı üzerinde söz sahibi olarak uzun pozlama yapabilir hale geliriz.
ND (Neutral Density) Filtreler Kullanılabilir
Manzara fotoğrafçıları için vazgeçilmez ekipmanlardan birisi olan ND filtreler sayesinde dışarıdan gelen doğal ışığın yine doğal bir biçimde lensin içinden geçerek sensöre azalarak gitmesi sağlanmaktadır. Bu filtrelerin “neutral” yani “doğal” yoğunluk şeklinde yorumlanmasının en önemli sebeplerinden birisi ise sağlanan bu doğal ışığın azalması aşamasında, renk kaybının olmamasıdır.
ND filtrelerin üzerinde 1x, 4x, 8x gibi ışığın ne kadar engelleneceğini gösteren bilgiler bulunmaktadır. Bu rakamlar o ND filtrenin kaç f stop oranında ışığı azaltacağını ifade etmektedir. Örneğin ND 3.0 (10 stop) bir filtre ile güneşli bir günde 15-20 saniye kadar pozlama yapabilirsiniz ve oluşturmak istediğiniz kompozisyona göre bu gündüz için oldukça tatminkar bir süredir.
Eğer çok fazla ışıklı bir ortamda çekim yapacaksanız, bu filtereleri üst üste takabilirsiniz. Ancak objektifin önüne takılan her ekstra filtre maalesef fotoğrafın kalitesini o oranda düşürecektir.
Polarize Filtreler Kullanılabilir
Polarize filtreler, fotoğrafçılar arasında muhtemelen en sık kullanılan ekipmanlarından birisidir. Polarize filtrelerin fotoğrafa birincil etkisi metal olmayan yüzeylerdeki yansımayı alıp, yansımasız bir görüntü sunmalarıdır.
Peki gündüz uzun pozlama için polarize filtreleri nasıl kullanabiliriz? Bu filtreler dışarıdan sensöre giren ışığı 1.5 f-stop kadar azaltırlar. İç mekan çekimlerinde bunu zaten pozlama telafisi açısından dikkate alıyoruz. Ancak dışarıdayken de bu durumu işimize yararlı bir şekilde kontrol edebiliriz. Işığın etkisine göre kendi başına ya da nd filtre ile beraber kullanılabilir.
Gündüz uzun pozlama için dikkat edilmesi gereken konular?
Öncelikle dijital SLR fotoğraf makinenizde uzun pozlama çekimler için gürültü (noise) azaltma özelliği (LNR) varsa açık konuma getirin. Böylelikle koyu bölgelerdeki kumlanma etkisini makinenizin bu özelliği ile azaltmış olursunuz.
ND filtre kullandığınızı varsayarsak, maalesef yüksek oranda ışığı kesen modellerde filtrenin koyulaşması ışığı daha fazla azaltırken diğer taraftan beyaz dengesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle akşamüstü saatlerinde ya da gün batımı fotoğrafı çekiyorsanız belirli renkleri daha yoğun görebilirsiniz. Bunun için her zaman olduğu gibi RAW fotoğraf çekmenizi ve gerekli görürseniz beyaz ayarını daha sonra fotoğrafınızın işlenme aşamasında düzenlemenizi tavsiye ediyoruz. Ve tabii ki her uzun pozlama aşamasında olduğu gibi tripod kullanın!
Bu sayede manzara fotoğraflarında sıkça gördüğünüz üzere akan suyun ipek gibi bir hal alması ve bulanık gözükmesini sağlayan birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Akarsu, şelale veya deniz fotoğrafları da gündüz uzun pozlanabilecek kompozisyonlar yaratırlar. Ve tabii ki gökyüzü ve portre çekimlerinde gündüz saatlerini bu teknikle birleştirerek daha zengin bir hale sokabilirsiniz.